NEED TO KNOW

Η Χρυσή Πόλη των Φαραώ: Ανακαλύφθηκε η «αιγυπτιακή Πομπηία» μετά από 3.000 χρόνια

Photo by Flo P on Unsplash

Λέγεται πως ήταν η μεγαλύτερη αρχαία πόλη της Αιγύπτου. Παρέμεινε θαμμένη κάτω από την άμμο για χιλιάδες χρόνια, ενώ οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις μετά τον τάφο του Τουταγχαμών.

Ο λόγος για τη χαμένη Χρυσή Πόλη, την ανακάλυψη της οποίας ανακοίνωσε ο διάσημος αιγυπτιολόγος Ζαχί Χαβάς. Τόνισε, μάλιστα, πως ο τόπος αυτός είναι κοντά στο Λούξορ, όπου βρίσκεται και η Κοιλάδα των Βασιλέων.

«Η αιγυπτιακή αποστολή με επικεφαλής τον δρ. Ζαχί Χαβάς εντόπισε την πόλη που είχε χαθεί κάτω από την άμμο», δήλωσε η αρχαιολογική ομάδα. «Η πόλη είναι 3.000 ετών, χρονολογείται στη βασιλεία του Αμενχοτέπ Γ’ και συνέχισε να χρησιμοποιείται από τους Τουταγχαμών και Φαραώ Άυ».

Η καθηγήτρια αιγυπτιακής τέχνης και αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Μπέτσι Μπράιαν, εξήγησε πως πρόκειται για «τη δεύτερη σημαντικότερη ανακάλυψη, μετά τον τάφο του Τουταγχαμών», ενώ από ήρθαν στην επιφάνεια της γης κοσμήματα, πολύχρωμα αγγεία και τούβλα από λάσπη που φέρουν τη σφραγίδα του Αχμενοτέπ Γ’.

Ο Χαβάς τόνισε πως «πολλές διεθνείς αποστολές αναζήτησαν αυτήν την πόλη και δεν τη βρήκαν ποτέ».

Η ομάδα ξεκίνησε τις ανασκαφές το Σεπτέμβριο του 2020, ανάμεσα στους ναούς των Ραμσή Γ’ και Αχμενοτέπ Γ’, περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από το Κάιρο.

«Αυτό που ανακάλυψαν ήταν η τοποθεσία μιας μεγάλης πόλης που συντηρούνταν ακόμη σε καλή κατάσταση. Έχουν διατηρηθεί σχεδόν πλήρως τα τείχη της, ενώ στα δωμάτια εντοπίστηκαν εργαλεία της τότε καθημερινής ζωής», αναφέρει η ανακοίνωση της ομάδας. «Τα αρχαιολογικά στρώματα, τα οποία “άφησαν” οι αρχαίοι κάτοικοι, έχουν παραμείνει ανέγγιχτα εδώ και χιλιάδες χρόνια, είναι λες και τα άφησαν εκεί χθες».


Η Μπράιαν δήλωσε πως αυτή η πόλη «θα μας δώσει μία γεύση από τη ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων, στην πιο λαμπρή εποχή της αυτοκρατορίας».

Η ομάδα, μάλιστα, δήλωσε αισιόδοξη κι έτοιμη να ανακαλύψει νέες σαρκοφάγους φαραώ, καθώς ανακάλυψε μία δομή παρόμοια μ’ εκείνη της Κοιλάδας των Βασιλέων. «Αναμένουμε να βρούμε ανέγγιχτους τάφους γεμάτους θησαυρούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε επίσης:

Αρχαιολόγοι στην Πομπηία ανακάλυψαν ένα ρωμαϊκό «φαστ φουντ»

Ιστορία και Τέχνη – Ένας φιλελληνικός διάλογος στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η Μέδουσα με το κεφάλι του Περσέα: Πώς ένα γλυπτό έγινε σύμβολο του κινήματος #MeToo

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση