Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, λόγω του κορονοϊού, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι αρνούνται να τις φορέσουν, με το επιχείρημα ότι προκαλούν ασφυξία, επειδή είναι πολύ πορώδεις και διάφορες άλλες δικαιολογίες, που διαδίδονται μέσω των fake news στο διαδίκτυο.
Τη στιγμή που πραγματοποιούνται διαδηλώσεις κατά της χρήσης της, (κυρίως στην Ευρώπη), οι ειδικοί από όλο τον κόσμο απαντούν και καταρρίπτουν όλους τους σχετικούς μύθους.
#Μύθος 1: έλλειψη οξυγόνου και υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα: ΛΑΘΟΣ
Η μάσκα δεν μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια οξυγόνου, εξήγησε ένα πλήθος γιατρών στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η μάσκα δεν είναι κλειστό κύκλωμα, αφήνει το οξυγόνο να περνάει», τονίζει για παράδειγμα ο καθηγητής Ιβ Κοπιετέ, γιατρός επιδημιολόγος και καθηγητής δημόσιας υγείας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB).
Ο λόγος που πολλοί αισθάνονται ασφυξία, είναι κυρίως για ψυχολογικούς λόγους. «Στην περίπτωση ενός υγιούς ανθρώπους, η μάσκα δεν εμποδίζει στο παραμικρό κάποιον να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητές του φυσιολογικά», προσθέτει».
Εξίσου λανθασμένη είναι η άποψη ότι εισπνέουμε μόνο διοξείδιο του άνθρακα, φορώντας μάσκα. Καμία από αυτές δεν κλείνει ερμητικά, επομένως ο αέρας ανακυκλώνεται.
#Μύθος 2: Σημείο που βοηθά να συγκεντρώνονται βακτήρια, μύκητες και μούχλα: ΛΑΘΟΣ
«Οι σοβαρές μυκητιασικές λοιμώξεις είναι σπάνιες», εξηγεί η Φρανσουάζ Ντρομέ, υπεύθυνη της μονάδας Μοριακής Μυκητολογίας και του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Διεισδυτικών Μυκητιάσεων του Ινστιτούτου Παστέρ.
Η επιστήμονας επίσης ξεκαθάρισε ότι: «Στις συνιστώμενες συνθήκες χρήσης, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αναπτυχθούν μύκητες στο εσωτερικό μιας μάσκας», ενώ είπε ότι για να μουχλιάσει μια μάσκα θα πρέπει κάποιος να την αφήσει υγρή μέσα σε ένα δωμάτιο με μούχλα και κοπρόχωμα για εβδομάδες. Υπενθύμισε μάλιστα πως πρέπει να αλλάζουμε μία μάσκα κάθε τέσσερις ώρες.
Ο Ντάνιελ Πάουα, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού (UNAM), αναφέρει σχετικά: «οι άνθρωποι έχουν φυσιολογικά βακτήρια στο στόμα τους και στις ρινικές κοιλότητες», «όταν μιλάμε, αποβάλλουμε σταγονίδια σάλιου. Μπορεί να υπάρχουν εκεί μύκητες ή βακτήρια που παραμένουν στη μάσκα». Όμως «οι περισσότεροι από τους παράγοντες αυτούς δεν προκαλούν ασθένεια, επειδή είναι βακτήρια τα οποία έχουμε μέσα στο στόμα», προσθέτει.
# Μύθος 3: Επιτρέπουν τον ιό να τις διαπεράσει
Μία ακόμα συνηθισμένη θεωρία που σαφώς και είναι λανθασμένη καθώς «το μέγεθος του ιικού σωματιδίου δεν έχει σημασία. Αυτό που μετράει είναι το μέγεθος των σταγονιδίων που περιέχουν τον ιό», σταγονίδια που σε μεγάλο βαθμό φιλτράρονται από τη μάσκα, εξηγεί ο δρ. Τζούλιαν Λίμποβιτς, καθηγητής μικροβιακής ανοσολογίας στο A&M University του Τέξας.
Η χειρουργική μάσκα δεν «σουρώνει» τα σωματίδια, αλλά λειτουργεί σαν φίλτρο, εμποδίζοντας τα να εισέλθουν στη ρινική και στοματική κοιλότητα, σύμφωνα με τον Ζαν-Μισέλ Κουρτί, καθηγητή Φυσικής στη Σορβόννη και ερευνητή στο εργαστήριο Kastler Brossel.
Άλλωστε οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, ορίζουν ότι οι μάσκες που πωλούνται στο ευρύ κοινό πρέπει να φιλτράρουν τουλάχιστον το 70% των σωματιδίων -όλων των μεγεθών.
Και «οι μάσκες δεν είναι ανάγκη να είναι 100% αποτελεσματικές για να έχουν σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση της επιδημίας», υπογραμμίζει ο ιολόγος Μπέντζαμιν Νόιμαν του A&M University του Τέξας.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι μάσκες είναι αποτελεσματικές για τον περιορισμό μετάδοσης της νόσου του νέου κορονοϊού, ειδικά όταν τις φορά η πλειοψηφία ενός πληθυσμού.
Διαβάστε επίσης:
Πώς να σε διώξω από την τάξη; Ένας δάσκαλος για την χρήση της μάσκας
Δωρέαν τεστ για τον κορoνoϊό στο Παρίσι – Υποχρεωτική η μάσκα για όλους
Οι «συστημικοί» και η επανάσταση της Μάσκας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση