NEED TO KNOW

Οι «φόνισσες» της λογοτεχνίας: Πώς άλλαξαν τη Βικτωριανή εποχή

Photo by Suzy Hazelwood from Pexels

Ας φέρουμε στο μυαλό μας τη Βικτωριανή εποχή από την αρχή της, έως το 1850. Τι βιβλία μπορεί να διάβαζαν τότε; Εκείνα με ιστορίες για δειλά φλερτ και συνεσταλμένες γυναίκες, είναι η επικρατέστερη απάντηση.

Δύο εκδότες, όμως, ασχολήθηκαν με ένα θέμα που τάραζε την κοινωνία της εποχής. Ένα θέμα που ακόμη και σήμερα προκαλεί: Τις γυναίκες δολοφόνους. Η νέα εκείνη τάση πήγε κόντρα στα στερεότυπα του 19ου αιώνα και ίσως να έθεσε τα θεμέλια για τη διεκδίκηση των γυναικείων δικαιωμάτων τόσο στο γάμο, όσο και στον έρωτα.

Οι Erastsus Elmer Barclay και Arthur Orton ήταν οι εμπνευστές του είδους. Τα βιβλία τους ήταν πάμφθηνα και τα εξώφυλλα απεικόνιζαν πανέμορφες γυναίκες, διψασμένες για φόνο. Όσο για τους τίτλους; Υπόσχονταν στους αναγνώστες δράμα, μυστήριο, ανατριχίλα. Η Εξομολόγηση της Lucretia P. Cannon… Με Μερικούς από τους Πιο Τρομερούς και Σοκαριστικούς Φόνους και Βίος και Πολιτεία της Ann Walters, της Φόνισσας! είναι δύο.

Η ιστορία ήταν απλή: Η λευκή και πανέμορφη ηρωίδα δολοφονεί το σύζυγό της και παρασύρεται σε μία εγκληματική δίνη. Αποκτά πολλούς ερωτικούς συντρόφους, πίνει, χαρτοπαίζει και παριστάνει τον άνδρα για να ληστέψει και να σκοτώσει. Τα έργα αυτά πωλούνταν από πλανόδιους, κυρίως σε γυναίκες της μεσαίας τάξης. Μάλιστα, θεωρούνταν ιδανικά αναγνώσματα, καθώς «μοίραζαν μαθήματα ηθικής» και έδιναν παραδείγματα προς αποφυγήν. Αυτό, τουλάχιστον, άφηναν οι εκδότες να φανεί προς τα έξω.

Η πραγματικότητα, ήταν διαφορετική. Δεν παρέδιδαν μαθήματα ηθικής. Αντίθετα, αμφισβητούσαν το κατεστημένο. Εκείνη την εποχή, το διαζύγιο δεν υπήρχε καν στη σφαίρα της φαντασίας για τις περισσότερες. Εάν παντρεύονταν κάποιον βίαιο ή πιεστικό άνθρωπο, δεν είχαν επιλογή παρά να το υπομείνουν. Ή μήπως, είχαν;

Στο βιβλίο με την ιστορία της Izabella Narvaez, για παράδειγμα, η ηρωίδα δεν αντέχει άλλο και τον  ξεγελά ώστε να δηλητηριαστεί.

Τέτοια θέματα προετοίμασαν το έδαφος για το φεμινιστικό κίνημα. Εκείνη την εποχή, μερικές γυναίκες υποστήριξαν πως  η δυστυχία στο γάμο τους, τους «γεννούσε» δολοφονικές τάσεις. Οι ιστορίες αυτές με τις «φόνισσες» λοιπόν, ενίσχυσαν το επιχείρημά τους, σπέρνοντας τον τρόμο για τους γάμους του 19ου αιώνα. Έτσι έγιναν τα πρώτα βήματα για την απόκτηση διαζυγίου, την απόκτηση περιουσίας και την απόκτηση ελευθερίας του «ασθενούς» κατά τ’ άλλα φύλου.

 

Διαβάστε επίσης:

Bill Gates: Τα 5 βιβλία που προτείνει να διαβάσουμε φέτος το καλοκαίρι

Ένα νοητό ταξίδι η δημοπρασία του οίκου Βέργου με σπάνια βιβλία, χειρόγραφα, έγγραφα

Simone de Beauvoir: Η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου φεμινισμού

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση