Στο τέλος του Ιουλίου έφυγε από τη ζωή η Pinar Gültekin. Δεν ήταν άρρωστη ούτε επέλεξε η ίδια το τέλος της. Ο πρώην σύντροφός της δεν άντεξε την απόρριψη κι αποφάσισε να τη σκοτώσει. Και το ποτήρι ξεχείλισε. Από την ημέρα που βρέθηκε νεκρή, βγήκε στην επιφάνεια η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι γυναίκες της Τουρκίας και ο κόσμος είναι γεμάτος οργή. Κάθε μέρα, τουλάχιστον μία γυναίκα χάνει τη ζωή της στα χέρια ενός άνδρα. Είναι τα λεγόμενα «εγκλήματα τιμής».
Περάσαμε μέρες αναρτώντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες στο Instagram με το hashtag #ChallengeAccepted για να δείξουμε την υποστήριξη της μίας γυναίκας προς την άλλη. Οι κάτοικοι της χώρας αυτής όμως, αντί να ανεβάζουν δικές τους εικόνες, επέλεγαν εκείνες των δολοφονημένων γυναικών.
tw // femicide
this is the list of the women who died as victims of femicides in turkey. ONLY in 2020, none of them got their rightful justice. #istanbulsozlesmesiyasatir pic.twitter.com/nBM9ZpHKbY
— ron weasley (@toxicIouie) August 6, 2020
Πραγματοποιούνται διαδηλώσεις οι οποίες, όμως, καταστέλλονται από την κυβέρνηση. Ο λαός φωνάζει κι απαιτεί δικαιοσύνη, αλλά ο Πρόεδρος Erdogan διστάζει να εφαρμόσει τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται για μία διεθνή συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης σύμφωνα με την οποία, τα κράτη που υπέγραψαν, είναι υποχρεωμένα να λάβουν μέτρα για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας ενάντια στη γυναίκα – συμπεριλαμβανομένης της συζυγικής και της ενδοοικογενειακής.
Η Άγκυρα έχει υπογράψει. Οι ισλαμιστές, όμως, αντιτίθενται. Δε δέχονται να υπακούσουν στις διατάξεις, θεωρώντας ότι δεν είναι «σύμφωνες με τις εθνικές και θρησκευτικές παραδόσεις». Είναι πιθανό, μάλιστα, η Τουρκία να αποχωρήσει. Υπάρχει ολόκληρη καμπάνια που στηρίζει την κίνηση, προπαγανδίζοντας ότι απειλείται η «οικονομική και ηθική ακεραιότητα των οικογενειών», σύμφωνα με τo Journal du Dimanche.
«Η θρησκεία μας είναι αυτή που καθορίζει τις θεμελιώδεις αρχές μας, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την οικογένεια», είπε το Τουρκικό Ίδρυμα Νεολαίας, στο διοικητικό συμβούλιο του οποίου ανήκει κι ο Bilal Erdogan, ο γιος του Προέδρου.
Απέναντί τους, η Δημοκρατική Ένωση Γυναικών (KADEM), με Αντιπρόεδρο την κόρη του Erdogan, Sumeyye. «Ποια “οικογένεια”… Είναι μία σχέση με τη μία πλευρά να καταπιέζεται και να υπόκειται βία», απάντησε. Μόνο τον περασμένο μήνα, χάθηκαν άδικα 36 μικρές και μεγάλες γυναίκες στα χέρια του συντρόφου τους.
İstanbul Sözleşmesi’nin tartışılmaya açıldığı 2020 Temmuz ayında:
▪️#36Kadın erkekler tarafından öldürüldü.
▪️11 şüpheli kadın ölümü var. #İstanbulSözleşmesiYaşatır
Raporun tamamı: https://t.co/FuYdvEu8E1 pic.twitter.com/xGXgr6A9pJ— Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (@KadinCinayeti) August 1, 2020
Η Τουρκία είναι μία χώρα στην οποία η ιστορία γράφεται από άνδρες. Η γυναίκα δεν έχει αξία, παρά μόνο στα αστικά κέντρα. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερα καλείται να αντέξει. Πολλά είναι τα θύματα, ελάχιστες οι καταγγελίες. Κι η κατάσταση, πιο ανησυχητική από ποτέ.
Διαβάστε επίσης:
Μίνα Καούνη: Η ενδοοικογενειακή βία είναι τρομοκρατία με περισσότερα θύματα
Τι είναι ο ψυχολογικός εκβιασμός σε μία σχέση και πώς να τον αντιμετωπίσετε
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση