Όταν, από το 2018 έως το 2019, έβγαιναν στο δρόμο και διεκδικούσαν την καθαίρεση του Omar al-Bashir που κυβερνούσε επί τριάντα σχεδόν χρόνια, πήραν πίσω τη φωνή τους. Βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της εξέγερσης μέσα από τις δυνατές ομιλίες τους, την ποίηση, τη μουσική. Έγιναν θύματα ξυλοδαρμού, έχασαν τη ζωή τους.
Κι όμως, δεν το έβαλαν κάτω. Το 70% των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία, ήταν γυναίκες.
Μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του αγώνα αυτού ήταν η Alaa Salah που, με τα χρυσά της σκουλαρίκια, το λευκό της μανδύα, πρωταγωνίστησε σ’ ένα βίντεο που έγινε viral. Την έδειχνε να στέκεται πάνω σ’ ένα αυτοκίνητο, να φωνάζει συνθήματα σε τεράστιο πλήθος διαδηλωτών.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από την ημέρα που η εικόνα της έκανε το γύρο του διαδικτύου, έχει μιλήσει σε συνέδρια του ΟΗΕ, έχει δώσει συνεντεύξεις κι έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προσπάθεια για ένα καλύτερο Σουδάν.
Η αλλαγή του Συντάγματος κατοχυρώνει το 40% των εδρών της Βουλής σε γυναίκες – μία σημαντική αύξηση από το 25% που ίσχυε πριν. Η Salah, όμως, δεν είναι ευχαριστημένη. Υποστηρίζει πως οι θέσεις θα έπρεπε να χωρίζονται ακριβώς στη μέση. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην έχουμε ισάριθμες θέσεις σε οποιονδήποτε χώρο», ανέφερε σε λόγο που εκφώνησε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Οι γυναίκες της χώρας αυτής αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τη δημοκρατία και την αλλαγή. Η Ένωση Γυναικών (SWU) ιδρύθηκε το 1952 με στόχο την πρόσβαση όλων των νεαρών κοριτσιών στην εκπαίδευση, την παροχή ίσων μισθών, την εξάλειψη της ανισότητας και την εξασφάλιση του δικαιώματος στην ψήφο. Το τελευταίο, μαζί με το δικαίωμα στην άδεια μητρότητας, θεωρείται από τα μεγαλύτερα κατορθώματά της.
Οι δικτάτορες, όμως, υποτιμούσαν τη γυναίκα όλο και περισσότερο. Η θέση της στην κοινωνία ήταν κατώτερη, ενώ όποια προσπαθούσε να κάνει τη φωνή της να ακουστεί φυλακιζόταν. Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που τις υποστήριζαν, ήταν πια παράνομες.
Έχοντας περάσει μήνες στο δρόμο, οι Σουδανοί διαδηλωτές κατάφεραν, τον Αύγουστο του 2019, να φέρουν τη δημοκρατία στη χώρα, με μία μεταβατική κυβέρνηση. Σ’ αυτήν, με πρωθυπουργό τον Abdalla Hamdock, υπάρχουν τέσσερις γυναίκες υπουργοί: Η Asma Mohamed Abdalla στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Lena el-Sheikh Mahjoub στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ανάπτυξης, η Essam al-Boushi στο Υπουργείο Νεότητας και Αθλητιμού και, τέλος, η Intisar el-Zein Seghayroun στο Υπουργείο Εκπαίδευσης.
Επιπλέον, έχει πραγματοποιηθεί άρση των αυστηρών κανόνων συμπεριφοράς των γυναικών σε δημόσιο χώρο, ενώ υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο ένδυσης. Η θανατική ποινή για αποστασία αποτελεί παρελθόν, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γενετικών οργάνων είναι πια παράνομος και η εκτέλεση ανηλίκων απαγορεύθηκε. Οι γυναίκες μπορούν να ταξιδεύουν μόνες με τα παιδιά τους, χωρίς την άδεια του συζύγου τους.
Σύμφωνα με τη Mariam Yahya, η οποία έχει υποφέρει από τη σκληρή νομοθεσία του δικτάτορα al-Bashir, «έχουμε δρόμο ακόμη».
Διαβάστε επίσης:
Ο λόγος που δε θα γεννηθούν 6.8 εκατομμύρια κορίτσια στην Ινδία
Οι γυναίκες της Τουρκίας υποφέρουν: Κάθε μέρα, τουλάχιστον μία χάνεται στα χέρια του συντρόφου της
«Τα ‘θελε και τα ‘παθε»: Ένα βίντεο εξηγεί γιατί το θύμα δεν έχει καμία ευθύνη για το βιασμό του
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση