To νέο doodle της Google, είναι αφιερωμένο στην Πολωνή ποιήτρια Mascha Kaleko, η οποία είναι αναγνωρισμένη για το έργο της στην ποίηση, κυρίως την δεκαετία του 1930.
Η Kaleko γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1907, στο Χρζάνοβ της Γαλικίας, περιοχή που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία και σήμερα στην Πολωνία, από Εβραίους γονείς, οι οποίοι εφτά χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία, αφού ολοκληρώθηκε ο παγκόσμιος πόλεμος. Ως έφηβη, η Kaleko άρχισε να γράφει ποίηση και, μετά από κάποια χρόνια, έγινε διάσημη, καθώς οι εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν το έργο της.
Ή ίδια γνώρισε, έτσι, από νεαρή ηλικία την αναγνώριση. Σε ένα από τα ποιήματά της, μάλιστα, με τίτλο «Das Bißchen Ruhm» γράφει μεταφορικά για τη φήμη, ως φυτά που πρέπει να διατηρούνται καθημερινά με φροντίδα. Πρόκειται για μια ιδέα, η οποία απεικονίζεται και στο αφιερωμένο στο πρόσωπό της σημερινό Google Doodle.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1930, η Kaleko ήταν ήδη μια καθιερωμένη προσωπικότητα της λογοτεχνικής πρωτοπορίας (avant-garde) του Βερολίνου. Στα ποιήματά της, η Kaleko αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα του Βερολίνου την περίοδο του 1930, εκθειάζοντας συχνά μέρη και τοποθεσίες όπου οι άνθρωποι της λογοτεχνίας συναντιούνταν.
Στο έργο της Kaleko συλλαμβάνεται έξυπνα η ουσία της καθημερινής αστικής ζωής στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και, μέσω σατιρικών στίχων, εξερευνήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως η κοινωνική αδικία και η εξορία.
Το 1933, η αναγνωρισμένη ποιήτρια δημοσίευσε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Das Lyrische Stenogrammheft», το οποίο γρήγορα υποκύπτει στη ναζιστική λογοκρισία. Δύο χρόνια αργότερα, κυκλοφόρησε το «Kleine Lesebuch für Große».
Το 1938 η ποιήτρια μετακομίζει στις ΗΠΑ με τον δεύτερο σύζυγό της, τον συνθέτη Chemjo Vinaver και τον επτάχρονο γιο τους, τον οποίο λίγα χρόνια αργότερα θα χάσει από παγκρεατίτιδα, σε ηλικία 31 ετών.
Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες, το 1956 επιστρέφει στο Βερολίνο. Τρία χρόνια αργότερα, η Kaleko τιμάται με το βραβείο Fontage, το οποίο όμως και απορρίπτει, καθώς επρόκειτο να της το παραδώσει ένας πρώην αξιωματικός Ναζί.
Το 1959, η ποιήτρια επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ιερουσαλήμ, όπου και εγκαθίσταται μέχρι τον Ιανουάριο του 1975. Μία επίσκεψή της στην Ζυρίχη έμελλε να είναι και η τελευταία της, καθώς στις 21 Ιανουαρίου 1975 η Kaleko αφήνει την τελευταία της πνοή στην ελβετική πόλη.
Διαβάστε επίσης:
«Φορέστε μάσκα, σώστε ζωές»: Tο μήνυμα του Google Doodle για τον κορονοϊό
Η Google θέτει “πράσινους” στόχους μέχρι το 2030 – Προβλέπει συνεργασία με 500 πόλεις
H Google τιμά τον σπουδαίο χημικό, καθηγητή και συγγραφέα Julius Lothar Meyer
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση