Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες διαμορφώνονται από την παιδική ηλικία και είναι δύσκολο να τις αλλάξουμε ως ενήλικες, ειδικά αν δεν τρεφόμαστε επαρκώς.
Μία έρευνα από το πανεπιστήμιο Ώστιν του Τέξας, διαπίστωσε ότι η καλλιέργεια κήπων στα σχολεία, ενθαρρύνει τα παιδιά να τρέφονται με περισσότερα λαχανικά, ενώ τους φέρνει σε επαφή με τη φύση και την κηπουρική. Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με 16 δημοτικά σχολεία σε όλη την πολιτεία όπου καλλιέργησαν κήπους και παρακολούθησαν μαθήματα για μαθητές και γονείς σχετικά με την κηπουρική και τη διατροφή.
Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι οι μαθητές που συμμετείχαν σε μαθήματα κηπουρικής και μαγειρικής έτρωγαν, κατά μέσο όρο, μισή μερίδα περισσότερα λαχανικά την ημέρα από τους συνομηλίκους τους που δεν παρευρέθηκαν σε αυτά.
Η μισή μερίδα λαχανικών μπορεί να μην φαντάζει πολύ, αλλά οι ερευνητές σημείωσαν ότι όταν πρόκειται για την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών φαγητού, η μισή μερίδα είναι ένα ισχυρό αποτέλεσμα για μια μικρή αλλαγή.
Αποδεικνύεται ότι τα παιδιά ενθουσιάζονται πολύ όταν τρώνε μια ντομάτα την οποία έχουν φυτέψει, καλλιεργήσει και το επιλέξει με τα χέρια τους. Επιπλέον, τα μαθήματα αυτά έδειξαν στους γονείς νέες συνταγές με λαχανικά με σκοπό να ενθαρρύνουν την παγίωση αυτής της υγιεινής συνήθειας στο σπίτι.
Η αύξηση της πρόσβασης των μαθητών σε φρέσκα προϊόντα και η διδασκαλία τους σχετικά με τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής είναι το πρώτο βήμα προς την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων υγείας. Η ερευνήτρια του πανεπιστημίου Τζέιμι Ντέιβις σημείωσε ότι «διδάσκοντας τα παιδιά από πού προέρχονται τα τρόφιμά τους, πώς να τα καλλιεργήσουν και πώς να τα προετοιμάσουν, είναι το κλειδί για την αλλαγή των διατροφικών του συμπεριφορών μακροπρόθεσμα».
Διαβάστε επίσης:
Earth Speakr: Μια εφαρμογή για να μεγαλώσουμε παιδιά με οικολογική συνείδηση
Tο μυστικό για να αναθρέψετε συναισθηματικά ευφυή παιδιά
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση