NEED TO KNOW

Οι παγκόσμιες τάσεις που θα επικρατήσουν στην μετά-κορονοϊό εποχή

Το ξέσπασμα της πανδημίας, άλλαξε για πάντα τις ζωές μας. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση, η οποία συνεχίζεται σημειώνοντας νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων, έφερε μεγάλες αλλαγές σε κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό επίπεδο. Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή, είναι ένα ακόμα «αγκάθι» για τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία.

Μπορεί το μέλλον να είναι αβέβαιο, όμως το μόνο σίγουρο είναι, ότι γίνονται σοβαρές προσπάθειες για να γίνει καλύτερο. Η θετική εξέλιξη εξαρτάται από την προσαρμογή στις παρούσες συνθήκες και η ανάπτυξη λύσεων μέσω των νέων δεδομένων.

Ο φουτουριστής και διαχειριστής του «Changeist» (μιας συμβουλευτικής ομάδας που ερευνά για το μέλλον από το 2007) Scott Smith, μίλησε στο «Forbes» σχετικά με μερικές από τις μεγαλύτερες τάσεις μακροεντολών που όλοι πρέπει να γνωρίζουν σήμερα.

Δείτε τι πρόκειται να αλλάξει σε λίγα χρόνια από τώρα:

«Αποσύνδεση» των οικονομιών

Η τάση αυτή ξεκίνησε πέντε με δέκα χρόνια, πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Από το ξέσπασμα όμως της πανδημίας, έγινε εντονότερη. Ορισμένες από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και τμήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν ήδη αρχίσει να ευνοούν τον εθνικισμό. Επιπλέον, η κυριαρχία της Κίνας ως παγκόσμιο κέντρο παραγωγής, άρχισε να αμφισβητείται πιο επιθετικά κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, καθώς διακόπηκε ο εφοδιασμός και η διαφορά μεταξύ της κινεζικής κυβέρνησης και της Δύσης, έγινε πιο εμφανής ή τουλάχιστον πιο δύσκολο να αγνοηθεί.

Καθώς τα έθνη κοιτάζουν προς την οικοδόμηση ενός νέου μέλλοντος, φαίνεται πιθανό η παγκοσμιοποίηση να πάρει τη μορφή ενός πολυπολικού κόσμου, όπου υπάρχουν τρεις ή τέσσερις μεγάλες περιοχές (Αμερική, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ασία με την Κίνα στην κορυφή και πιθανώς Ινδία) που έχουν διακριτές οικονομίες, δίκτυα ασφαλείας, πολιτισμούς και νόμους.

Μεταβατικότητα

Μερικά από τα μεγαλύτερα κοινωνικά μας συστήματα και σύγχρονες βιομηχανίες όπως η εκπαίδευση, οι μεταφορές, η ενέργεια, τα τρόφιμα και η υγειονομική περίθαλψη βρίσκονται στη μέση των τεράστιων αλλαγών. Η κλιματική αλλαγή, πλέον δεν αντιμετωπίζεται ως μύθος. Οι έρευνες αναφέρουν ότι η κτηνοτροφία είναι υπεύθυνη για το 14,5% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Από τα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα έως τα αυτόνομα οχήματα, η βιομηχανία μεταφορών, βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και αναπτύσσει μεταφορές επόμενης γενιάς που είναι ασφαλείς, αξιόπιστες και φιλικές προς το περιβάλλον.

Στον ενεργειακό τομέα, η απαλλαγή από την εκπομπή άνθρακα, βρίσκεται σε εξέλιξη για την επίτευξη των στόχων μείωσης της, που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο κορονοϊός, επηρέασε και την εκπαίδευση, αλλά και τον τομέα της εργασίας, με μαθητές και εργαζόμενους να εκπληρώνουν τα καθήκοντα τους από απόσταση. Το σοκ που προκάλεσε η μεταβατικότητα, οδήγησε σε μία νέα πραγματικότητα, η οποία διαρκώς θα εξελίσσεται στην επόμενη φάση της εμπειρίας μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας, της τεχνολογίας, της υγειονομικής περίθαλψης, της κοινωνικής ανάπτυξης και άλλων.

Σχέσεις με τις κυβερνήσεις

Οι κοινωνίες έχουν χωριστεί μεταξύ των εχθρικών και μη και τυχόν διαφορές, είτε είναι θρησκευτρικές, είτε φυλετικές ή σεξουαλικού προσανατολισμού, δημιουργούν χάσματα. Καθώς η εμπειρία μας είναι ψηφιοποιημένη, το εργατικό δυναμικό αισθάνεται ότι απειλείται από αυτοματοποίηση και δεν νιώθει ότι δεν εκτιμάται ή προστατεύεται ούτε από τις εταιρείες ούτε από την κυβέρνηση, σε σχέση με το παρελθόν.

Καθώς οι οικονομίες εργάζονται για να ανακάμψουν από τον κορονοϊό, θα συνεχιστούν και οι συζητήσεις σχετικά με το τι πρέπει να συμπεριληφθεί στην κοινωνική σύμβαση μεταξύ ανθρώπων, εταιρειών και των κυβερνήσεών τους.

Τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη επιταχύνεται και το επόμενο μεγάλο κύμα είναι επικείμενο. Έχουμε ήδη δει πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας πώς θα μπορούσε να διαταράξει και να προσθέσει αξία στον κόσμο μας και είναι απολύτως προφανές ότι η τάση θα συνεχιστεί, χάρη στα «εξυπνότερα» μεγάλα αναλυτικά στοιχεία και πληροφορίες, τις αυξημένες χρήσεις για τον αυτοματισμό, τις προβλέψεις συμπεριφοράς και πολλά άλλα.

«Ταυτότητα»

Δεδομένων των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, των smartphone, των κοινωνικών μέσων και της τεχνολογίας, είμαστε ελεύθεροι να δημιουργήσουμε μια ψηφιακή αφήγηση για το ποιοι είμαστε που μπορεί να μην ταιριάζουν με τον φυσικό μας κόσμο. Αυτό είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία εάν κλίνουμε περισσότερο προς τον εικονικό μας εαυτό και αγνοούμε τον φυσικό κόσμο.

Υβριδικότητα

Η βαθιά υβριδικότητα – ένα μείγμα φυσικών, βιολογικών και ψηφιακών κόσμων – είναι η τελευταία μελλοντική τάση που πρέπει να γνωρίζετε Το «νέο μας φυσιολογικό» θα είναι ένα μέρος όπου αυτοί οι κόσμοι αναμιγνύονται και εμπλέκονται στην καθημερινή μας εμπειρία. Κάθε οργανισμός πρέπει να εξετάσει πώς προσφέρουν φυσικές και ψηφιακές εμπειρίες που λειτουργούν άψογα για όσους αλληλεπιδρούν με αυτήν.

 

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Εντοπίστηκε «ενεργός» κορονοϊός σε συσκευασία κατεψυγμένων τροφίμων

Έτσι θα τελειώσει η πανδημία – Σωτήρης Τσιόδρας και Θεόδωρος Λύτρας, εξηγούν το πώς θα δοθεί οριστικό τέλος

Ποιο είναι το «τίμημα» της τηλεργασίας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση