Οι γυναίκες δέχθηκαν δυσανάλογο πλήγμα από την πανδημία. Ο εγκλεισμός τις κράτησε πίσω. Τις ανάγκασε να βάλουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα καθώς έπρεπε να αναλάβουν τη φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού, να πιεστούν ώστε να είναι τέλειες σε όλα και να δουν πως αυτό είναι ακατόρθωτο. Οι άνδρες, από την άλλη, είδαν την απόδοσή τους να εκτοξεύεται διότι οι ώρες εργασίας τους ήταν ίδιες, αν όχι περισσότερες, κι άφηναν τη σύζυγό τους να αναλάβει τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού.
Η εργαζόμενη μητέρα χρειάστηκε να μπει στο δίλημμα καριέρα ή οικογένεια και να επιλέξει το δεύτερο, σε αντίθεση με τον πατέρα. Εκείνη, έβλεπε τις ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη να χάνονται και να τις παίρνουν συνάδελφοι του άλλου φύλου. Εκείνος, συνέχιζε όπως πριν – απλώς από το γραφείο του σπιτιού κι όχι τις εταιρείας.
Η Arianna Huffington, σε άρθρο της στο Fast Company πήρε θέση στο ζήτημα. Εξήγησε πως όλοι οι άνδρες – σύντροφοι, σύζυγοι, εργοδότες, διευθυντές – χρειάζεται να στηρίξουν τις γυναίκες. Πρότεινε, μάλιστα, 5 τρόπους που θα έφερναν την ισότητα στο σπίτι. Όλα, άλλωστε, από εκεί ξεκινούν.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μοιραζόμαστε
Το να σηκώνει κανείς σχεδόν μόνος τα οικογενειακά βάρη, έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία. Η δημιουργία ενός συστήματος που θα μοιράζει τα πάντα ισότιμα, είναι αναγκαία.
«Καθένας θα αναλαμβάνει μία εργασία εξ ολοκλήρου, από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την εκτέλεση και την ολοκλήρωσή της», πρότεινε. Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της Eve Rodsky που μοιράζεται τα πάντα με το σύζυγό της, ακόμη και τώρα που εργάζονται και οι δύο από το σπίτι. Εκείνη παίρνει την απογευματινή «βάρδια» κι εκείνος την απογευματινή.
Αλλάζουμε τρόπο σκέψης
Έχουμε μάθει να ενοχοποιούμε την ξεκούραση. Την έχουμε μετατρέψει σε συνώνυμο της τεμπελιάς και τη θεωρούμε πολυτέλεια, ενώ είναι αναγκαία. Πόσες γυναίκες, όμως, αισθάνονται ένοχες αν αφιερώσουν ένα πρωί στον εαυτό τους;
Είναι σημαντικό να έχουμε την ψυχική μας υγεία ως προτεραιότητα. Νιώθοντας ήρεμοι, αποδίδουμε καλύτερα σε κάθε τομέα της ζωής μας. «Όπως λένε και οι αεροσυνοδοί: “Σε περίπτωση ανάγκης, βάλτε πρώτα τη δική σας μάσκα οξυγόνου και μετά βοηθήστε το διπλανό σας”», τονίζει η Huffington.
Βάζουμε τα όριά μας
Είναι ανάγκη να υπάρχουν όρια μεταξύ εργασίας και προσωπικού χρόνου. Αυτό είναι πολύ δύσκολο, ειδικά αν εργαζόμαστε από το σπίτι. Καλό είναι να μην είμαστε πάντα διαθέσιμοι και να τηρούμε τα ωράριά μας, βάζοντας ένα πρόγραμμα. Ας καταγράψουμε, μάλιστα, αυτά που θέλουμε να κάνουμε για τον εαυτό μας, όπως κάναμε στο σχολείο με τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
«Σιγά – σιγά», τόνισε η Arianna Huffington, «θα καταφέρετε να κάνετε όλα εκείνα που σας δίνουν υγεία, παραγωγικότητα και χαρά».
Κάνουμε διάλειμμα απο την τεχνολογία
Ας είμαστε ειλικρινείς. Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας μπροστά από μία οθόνη. Η ζωή μας βρίσκεται στο διαδίκτυο και είναι πολύ εύκολο να του αφιερώσουμε τον ελάχιστο χρόνο που έχουμε για εμάς. Τι είναι, όμως, προτιμότερο; Να περάσουμε λίγη ώρα κάνοντας γυμναστική, διαβάζοντας ένα βιβλίο, παίζοντας με το παιδί ή το κατοικίδιό μας, ή να κοιτάξουμε για μία ακόμη φορά το κινητό;
«Δεν έχει σημασία τι θα κάνεις, όμως φρόντισε να κάνεις το διάλειμμά σου από την τεχνολογία», τονίζει η Huffington.
Επικοινωνούμε
Όταν κάτι μας ενοχλεί, χρειάζεται να το λέμε εκείνη την ώρα. Στο σπίτι, όταν κάποιος αγαπημένος μας κάνει κάτι που μας προκαλεί πρόβλημα, ας του το πούμε επιτόπου. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να μιλήσουμε στον άνθρωπό μας για όλα αυτά που μας απασχολούν. Μόνο αν το κάνουμε, θα μπορέσει κι εκείνος να αλλάξει και να μας καταλάβει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση, αν δεν την κυνηγήσουμε.
Διαβάστε επίσης:
Ο λόγος που οι εργαζόμενοι απορρίπτουν την κριτική που τους ασκούν γυναίκες Διευθύντριες
Πώς η ανισότητα στην οικογένεια επηρεάζει την καριέρα μας;
Πόσο σεξιστής είστε; Το κουίζ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων θα σας δώσει την απάντηση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση