Τον περασμένο μήνα, η Τζασίντα Άρντερν επανεκλέχθηκε θριαμβευτικά ως πρωθυπουργός τη Νέας Ζηλανδίας, στις εθνικές εκλογές της χώρας. Η ίδια, δεν επαναπαύτηκε στη μεγάλη της νίκη και στο γεγονός ότι αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως υπόδειγμα πολιτικού για τον τρόπο που σταμάτησε τη διασπορά του κορονοϊού.
Αντιθέτως αυτό που πραγματικά επιθυμεί, είναι να φέρει μια θετική προοδευτική αλλαγή στη χώρα. Για το λόγο αυτό, διόρισε τη Ναναια Μαούτα ως την πρώτη ιθαγενή γυναίκα υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Στόχος της είναι να υπάρχει περισσότερη ποικιλομορφία στο κοινοβούλιο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ίδια ανήκει στη φυλή των Μαορί (Māori) και εξελέγη για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 1996. Το 2016, έγινε η πρώτη γυναίκα μέλος του κοινοβουλίου που είχε πάνω της moko kauae, ένα παραδοσιακό τατουάζ στο πηγούνι της. Είναι συγγενής με τον σημερινό μονάρχη των Μαορί, Κίνγκι Ταχέιτια (Kingi Tuheitia).
Η νέα υπουργός εξωτερικών, συμμετέχει σε ένα ήδη πολύ διαφορετικό κοινοβούλιο. Σχεδόν οι μισοί νομοθέτες στο κόμμα της Άρντερν θα είναι γυναίκες.
Το ποσοστό αυτό, βρίσκεται πολύ πιο πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που φτάνει στο 25%. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι το 10% του εισερχόμενου κοινοβουλίου, είναι επίσης ανοιχτά LGBTQ.
Ο διορισμός της Μαούτα, αποτελεί ορόσημο εκπροσώπησης σε κοινοβούλιο, γεγονός που αντικατοπτρίζει πραγματικά τη σύνθεση της Νέας Ζηλανδίας. Η ίδια πρόκειται να υπερασπιστεί τις αξίες και τις προτεραιότητες της Νέας Ζηλανδίας και των ιθαγενών της σε μια παγκόσμια σκηνή, αποδεικνύοντας ότι ο ιθαγενής πολιτισμός αξίζει μια φωνή στη διεθνή πολιτική και τις σχέσεις.
H Nανάια Μαούτα, είναι 50 ετών. Γεννήθηκε στο Όκλαντ το 1970. Σπούδασε στο Kura Kaupapa Rakaumanga στο Huntly και αργότερα στο Waikato Diocesan School for Girls ως οικότροφος.
Οι σπουδές της συνεχίστηκαν στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ από όπου πήρε το δίπλωμα στην ανάπτυξη επιχειρήσεων Μαορί. Εργάστηκε επίσης στο πανεπιστήμιο ως ερευνήτρια και ως αρχειοθέτης.
Έχει εξειδίκευση στην κοινωνική ανθρωπολογία, ενώ το 2018, κατατάχθηκε ως μία από τις 100 γυναίκες του BBC.
Διαβάστε επίσης:
Τι γίνεται όταν δύο γυναίκες μάχονται για την ηγεσία; Η Jacinda Ardern και η Judith Collins απαντούν
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση