ΜΗ ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ

«Είμαστε μαζί σας»: 17 φωνές λένε ηχηρό «όχι» στη βία και την κακοποίηση, μέσα από ένα βίντεο

17 φωνές λένε ηχηρό «όχι» στη βία και την κακοποίηση, μέσα από ένα βίντεο

«Δε θα το ξανακάνει», «τον προκάλεσα», «μην το πεις πουθενά, μία φορά έγινε και έχασε την ψυχραιμία του». «Συγγνώμη», «έχασα τον έλεγχο» – ή, συνήθως, «εσύ με ανάγκασες να το κάνω, με τη συμπεριφορά σου». Και οι δικαιολογίες δεν τελειώνουν, οι καταστάσεις επαναλαμβάνονται, εκείνος νιώθει όλο και πιο ισχυρός ενώ εκείνη όλο και «μικραίνει».

Ας δούμε τους αριθμούς.

Από την 1η Νοεμβρίου 2019 ως τις 21 Οκτωνρίου 2020, συνολικά 4.872 γυναίκες έπεσαν θύματα βίας και πολλαπλών διακρίσεων, σύμφωνα με στοιχεία από την 1η Έκθεση για τη Βία κατά των Γυναικών. Από εκείνες, το 56% είχε κυρίως συζυγική (νυν ή πρώην) με τον άνδρα που τις κακοποίησε σωματικά και ψυχικά, το 13% συντροφική (νυν ή πρώην), ενώ το 12% υπέφερε στα χέρια συγγενή του.

Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των γυναικών που υπέστησαν βία, το 45% δήλωσε ότι είναι παντρεμένη και συγκατοικεί με τον δράστη, το 18% είναι άγαμη, με σχεδόν ίδιο ποσοστό 19% να είναι γυναίκες που βρίσκονται σε διάσταση και γυναίκες που έχουν πάρει διαζύγιο, ενώ το 4% δήλωσε ότι συμβιώνει με τον δράστη. Επιπλέον, το 71% έχει παιδιά.

Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2021, όμως η έμφυλη βία συνεχίζει να μαστίζει την κοινωνία. Γιατί τα θύματα ξεχνούν πως έχουν φωνή, μπορούν και πρέπει να την κάνουν να ακουστεί – κι εμείς, ανέχουμε στο περιβάλλον μας κάποια που υποφέρει, να της δείξουμε πως θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να είναι καλά.

Λέμε, λοιπόν, ένα ηχηρό «όχι». «Όχι» στη βία, «όχι» στην κακοποίηση. 17 άνθρωποι από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του αθλητισμού, του βιβλίου, του μόντελιγκ, της ψυχικής υγείας και της δικαιοσύνης ένωσαν τις φωνές τους για να στείλουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα ενάντια σε κάθε είδους βία.

Η IP Projects που έχει ταυτιστεί με την τέχνη, τα εικαστικά και την μόδα, εν μέσω πανδημίας, θέλοντας να στηρίξει όλους εκείνους που έχουν δεχθεί κακοποίηση κάποια στιγμή της ζωής τους, συνεργάστηκε αυτή τη φορά με ανθρώπους όπου το επάγγελμά τους έχει συνδεθεί άμεσα ή έμμεσα με την βία και την κακοποίηση. Ηθοποιοί, τραγουδιστές, παρουσιαστές, συγγραφείς, αθλητές, μοντέλα, ψυχολόγοι και δικηγόροι, μίλησαν με τη δική τους φωνή…με λέξεις που ακούμε συχνά από τους θύτες και τα θύματα.

Στο βίντεο συμμετείχαν οι ηθοποιοί, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ελευθερία Μπενοβία, Μάρα Δαρμουσλή, Ευγενία Παναγοπούλου, Μαρία Παπαφωτίου, οι τραγουδιστές, Ζωή Παπαδοπούλου και Παναγιώτης Ραφαηλίδης, οι συγγραφείς, Αναστασία Κορινθίου και Γιώργος Γιώτσας, τα μοντέλα, Αναστασία Περράκη και Μάνος Βροντζάκης, οι αθλητές, Αγγελική Χατζηρήγα και Αντώνης Χατζηρήγας, οι ψυχολόγοι, Στέλλα Αργυρίου και Δημήτρης Σταράκης και οι δικηγόροι, Χριστίνα Καλαπόδη και Άγγελος Βουράκης.

Κείμενο: Αναστασία Κορινθίου

Σκηνοθεσία-μουσική: Αντώνης Σωτηρόπουλος

Make up και Hairstyling: Κωνσταντίνα Καραμπότση και Πάνος Ροδόπουλος.

Διεύθυνση Παραγωγής-Δημόσιες Σχέσεις: Μαρκέλλα Σαράιχα

 

Διαβάστε επίσης:

Δεν είστε μόνες. Όσο δύσκολο και αν είναι, πρέπει να μιλήσετε για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε

«Η Σάρα Έβεραρντ απλώς γυρνούσε σπίτι. Όπως πολλές από εμάς»: Μία ανάρτηση για τη βία κατά των γυναικών

Ενδοοικογενειακή βία: Πώς και γιατί επηρεάζει το μισθολογικό χάσμα των φύλων;

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση