Την περασμένη εβδομάδα, οι influencers από την Ινδονησία ήταν ανάμεσα στους πρώτους που έκαναν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Όπως είναι επόμενο, αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Γιατί να έχουν προτεραιότητα, εφόσον είναι νέοι, υγιείς και χωρίς υποκείμενα νοσήματα;
Η κυβέρνηση έδωσε την απάντησή της. Η απόφασή της βασίζεται στην πεποίθηση πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν μία τεράστια πλατφόρμα και είναι πιθανότερο να πείσουν τους πολίτες της χώρας να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Ο τηλεοπτικός σταρ Ραφί Αχμάντ έχει 49.5 εκατομμύρια followers στο Instagram. Εμβολιάστηκε στις 14 Ιανουαρίου μαζί με τον πρωθυπουργό, τις τραγουδίστριες Άριεκ και Ρίζα Σαρασουάτι και τους πρώτους εργαζομένους υγείας. Βιντεοσκόπησε τη διαδικασία και στη συνέχεια την ανάρτησε στο λογαριασμό του. Αυτήν τη στιγμή, το βίντεο έχει σχεδόν 4 εκατομμύρια προβολές.
Η Ινδονησία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου. Είναι, επίσης, το κράτος με το τρίτο μεγαλύτερο κοινό στο Facebook και τέταρτο στο Instagram. Ταυτόχρονα, σημειώνει ρεκόρ της σε θανάτους κι επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού – 900 χιλιάδες και 25 χιλιάδες, αντίστοιχα – κατακτώντας τη δυσάρεστη πρωτιά στη Νοτιοανατολική Ασία.
Παρότι οι αριθμοί σοκάρουν, πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 70% των πολιτών δε θέλει να εμβολιαστεί, επηρεασμένο από θεωρίες συνωμοσίας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι influencers προσπαθούν να δώσουν παράδειγμα.
Μαζί με τους σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κυβέρνηση έδωσε προτεραιότητα σε 17.3 εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους όπως εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και εργαζομένων σε υπηρεσίες. Σε δεύτερο χρόνο, θα κάνουν το εμβόλιο οι εργαζόμενοι ενήλικες από 18 έως 59 ετών.
Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Νάτια Ουικέκο, μιλώντας στο Al Jazeera υπογράμμισε πως οι ηλικιωμένοι θα χρειαστεί να περιμένουν καθώς το τρίτο στάδιο δοκιμών του εμβολίου CronaVac Sinovac που θα χρησιμοποιηθεί στη χώρα, δεν έχει πραγματοποιηθεί σε άτομα άνω των 60.
Οι ειδικοί έχουν στραφεί κατά της κυβέρνησης, καθώς οι ηλικιωμένοι δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα από τον κορονοϊό, ενώ αποτελούν τη μικρότερη μερίδα πληθυσμού. Παράλληλα, το γεγονός ότι η Κίνα και η Μέση Ανατολή έχουν δώσει προτεραιότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία, επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.
«Το επιχείρημα πως δεν πρέπει να εμβολιαστούν γιατί δεν έχουν συμμετάσχει στις δοκιμές στην Ινδονησία, λοιπόν, σε στέκει», επεσήμανε στο Al Jazeera η καθηγήτρια εμβολιολογίας Κιμ Μαλόλαντ.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Τι λένε τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες για τα εμβόλια
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα σβήσουν εύκολα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση