Την Τρίτη 18 Αυγούστου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνάντησε την 90χρονη Αιμιλία (Μιλίτσα) Καμβύση και την 94χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου, δύο από τις τρεις «γιαγιάδες της Μυτιλήνης». Έτσι θα μείνουν στην ιστορία αυτές οι γυναίκες, με τη φωτογραφία που τις δείχνει να φροντίζουν ένα μωρό από τη Συρία να έχει κάνει το γύρο του κόσμου.
Οι εμβληματικές γιαγιάδες από τη Σκάλα Συκαμνιάς έδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς το 2015, όταν πρόσφυγες από τη Συρία διέσχιζαν τη Μεσόγειο κι έβρισκαν καταφύγιο στη Λέσβο. Η κυρία Καμβύση, μάλιστα, ήταν υποψήφια για Nobel Ειρήνης το 2016. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λοιπόν, τις επισκέφθηκε για να τους πει ένα μεγάλο «ευχαριστώ».
Στη Σκάλα Συκαμιάς χθες, με την Ευστρατία Μαυραπίδη και την Αιμιλία Καμβύση, τις «γιαγιάδες της Λέσβου». Τις ευχαρίστησα για την αλληλεγγύη που επέδειξαν απέναντι σε πονεμένους ανθρώπους στη μεγάλη κρίση του προσφυγικού. Μας συγκίνησαν και μας έκαναν περήφανους. pic.twitter.com/ZhKXWIeh71
— President GR (@PresidencyGR) August 19, 2020
«Ήσασταν και είσαστε οι γιαγιάδες όλων μας. Μας κάνατε περήφανους και σας ευχαριστούμε για αυτό», τόνισε. Περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου της Ευστρατίας Μαυραπίδου, οι δύο γυναίκες ευχαρίστησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψη και την τιμή, και την κέρασαν παραδοσιακό ντόπιο αμυγδαλένιο μπακλαβά.
Οι δυο τους, μαζί με τη Μαρίτσα Μαυραπίδου που έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια, όλες τους παιδιά προσφύγων από το μικρασιατικό Μοσχονήσι, έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου όταν ο φωτογραφικό φακός «τις συνέλαβε» το καλοκαίρι του 2015 να περιποιούνται ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας-πρόσφυγα από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβαστεί στην ακτή, όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
“Thank goodness there are the grandmothers of Lesbos who are able to wash away our shame.” pic.twitter.com/66QYrDH7Sh
— Pray For Wales (@PrayForWales) March 8, 2016
Συνέχισαν να το κάνουν αυτό όλο το διάστημα που το χωριό τους είχε γίνει το επίκεντρο της προσφυγικής-ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατέβαιναν στην ακτή και κάθονταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες, συμπαραστεκόμενοι με όποιον τρόπο μπορούσαν στους χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως του πολέμου της Συρίας, που καθημερινά έφταναν από τις τουρκικές ακτές.
«Οι λιγοστοί άνθρωποι της Συκαμνιάς δώσαμε δείγματα γραφής ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης. Στείλαμε μηνύματα σε όλον τον κόσμο, στους δυνατούς της γης, στους εμπόρους του πολέμου. Τους είπαμε, ότι αυτοί σκοτώνουνε αθώα παιδιά κι εμείς δίνουμε ζωή, τους δίνουμε γάλα», είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας Συκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου, στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία υποδέχθηκε στην «Πλατεία Ειρήνης» της Σκάλας μαζί με εκπροσώπους των κατοίκων του χωριού. Επίσης, την ευχαρίστησε για την επίσκεψη, προσφέροντάς της το βιβλίο «Παναγιά η γοργόνα», δημιούργημα του παιδιού της Συκαμνιάς, Στρατή Μυριβήλη.
«Ο λόγος που έρχομαι είναι κυρίως για να σας τιμήσω και να σας ευχαριστήσω για όλα αυτά που κάνατε τόσα χρόνια, γιατί υπήρξατε πραγματικά ένα σύμβολο», ανέφερε εκείνη απευθυνόμενη στον πρόεδρο του χωριού και τους κατοίκους του. «Η ψυχή της Ελλάδας ήταν εδώ. Με όλα αυτά τα “μωρέλια” και τους πονεμένους ανθρώπους που βοηθήσατε. Δείξατε όλη ακριβώς την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη που χρειάζεται η ανθρωπότητα σήμερα. Υπάρχουν κι άλλα μηνύματα που πρέπει να δώσει κανείς, αλλά πράγματι -στην ώρα που χρειάστηκε τη συνδρομή σας- την είχε από όλους εσάς και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το έμαθε όλος ο κόσμος. Θέλησα κι εγώ τώρα να το δείξω», πρόσθεσε.
Πέρασε, επίσης, από το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της γοργόνας, ενώ κάθισε σε ένα καφενείο στο λιμανάκι μαζί με τους κατοίκους για μία σπιτική βυσσινάδα.
Η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λέσβο, από το περασμένο Σάββατο με αφορμή τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστο, συνδυάζεται με ολιγοήμερες διακοπές στη Λέσβο έως και την Πέμπτη 20 Αυγούστου. Με τις δημόσιες εμφανίσεις της, η παρουσία της ερμηνεύεται ως μήνυμα στήριξης προς την τοπική, νησιωτική, ακριτική κοινωνία.
Διαβάστε επίσης:
«4 λεπτά στα μάτια ενός πρόσφυγα»: Η ισότητα δεν έχει σύνορα
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η απόφαση για την Αγία Σοφία προκαλεί ευθέως την ιστορική μας μνήμη
Νεσλιχάν Κιοσέ: Η 22χρονη γυναίκα από τη Ροδόπη που συγκίνησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση