Κάτι αλλάζει στην Αυστραλία. Προκειμένου να δοθεί τέλος στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, οι κορυφαίες επιχειρήσεις αναλαμβάνουν δράση.
Περισσότεροι από 100 CEOs υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή, δηλώνοντας τη μηδενική τους ανοχή σε τέτοιου είδους περιστατικά. Από τράπεζες και πολυεθνικούς οργανισμούς, ΜΚΟ και Πανεπιστήμια, μέχρι δικηγορικά γραφεία, όλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό.
Με τίτλο #IStandForRespect, η καμπάνια απευθύνει έκκληση στους επιχειρηματίες που υπέγραψαν πρώτον να αντιμετωπίσουν τις έμφυλες διακρίσεις κάθε είδους και, δεύτερον, να δεσμευθούν ώστε ο οργανισμός που διοικούν να καταδικάσει κάθε μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.
Μεταξύ άλλων, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των Salesforce, Crown Resorts, Hall & Wilcox, IKEA, Origin Energy, Network 10, Westpac και PepsiCo, αλλά και η Σχολή Τεχνολογικών Επιστημών και Μηχανολογίας και το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Η CEO του Diversity Council of Australia που βρίσκεται πίσω από το παραπάνω κίνημα, Λίζα Ανές, θεωρεί πως ήρθε η ώρα να πραγματοποιηθεί μία συλλογική δράση κατά των σεξουαλικών παρενοχλήσεων.
«Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας είναι παράνομη από το 1984, ωστόσο παραμένει πρόβλημα. Τώρα, ήρθε η ώρα να κάνουμε τη μετάβαση από τα λόγια, στις συλλογικές πράξεις», τόνισε.
«Θεωρώ πως η αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της έμφυλης βίας αφορά κάθε επιχείρηση. Το 23% των γυναικών και το 16% των ανδρών είναι θύματα παρενόχλησης, οπότε δεν είναι απλώς “γυναικείο πρόβλημα”».
Η Ανές εξήγησε πως ένα μόνο περιστατικό παρενόχλησης, μπορεί να οδηγήσει μία επιχείρηση στην καταστροφή. Επομένως, οι ένοχοι πρέπει να υπόκεινται τις συνέπειες.
«Μερικές φορές, ο άνθρωπος που θα παρενοχλήσει, πιθανότατα θα φέρει καθεστώς εκφοβισμού και θα κάνει τεράστια ζημιά. Η ειρωνεία είναι πως συχνά του το επιτρέπουν, καθώς θεωρείται άθικτος στον οργανισμό», είπε. «Κανείς, όμως, δεν αξίζει τέσσερα εκατομμύρια δολάρια – τόσο κοστίζει από άποψη παραγωγικότητας, αντικατάστασης κι επαναπρόσληψης».
«Θέλω να καταλήξω στο εξής: Την επιχείρηση, δεν τη συμφέρει το να ανεχτεί τη σεξουαλική παρενόχληση. Η #IStandForRespect είναι η αρχή».
Διαβάστε επίσης:
Κανόνας κι όχι εξαίρεση η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία – Έρευνα που απογοητεύει
Έρευνα: Το 65% των γυναικών στην Ελλάδα έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση