NEED TO KNOW

Κάμαλα Χάρις: «Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δε θα είμαι η τελευταία» – Πώς η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει τις ΗΠΑ

πηγή: Instagram @KamalaHarris

Κλίμα… γιορτής επικρατεί από χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στις ΗΠΑ, μετά και την επίσημη εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, έδωσε την πρώτη του ομιλία από τον νέο του ρόλο. Σε αυτήν, ο Μπάιντεν εμφανίστηκε ενωτικός, με ξεκάθαρο μήνυμα να σταματήσει η διχόνοια στην χώρα και να ενωθούν οι Αμερικανοί για έναν κοινό σκοπό.

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, μπήκε κάνοντας… τζόκινγκ στη σκηνή που στήθηκε στο Γουίλμινγκτον της Πολιτείας του Ντέλαγουερ. Την παρουσίασή του έκανε η συνεργάτιδά του και πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος της χώρας, Κάμαλα Χάρις.

Κάμαλα Χάρις: Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία

Η Χάρις εμφανίστηκε στη σκηνή σε ένα κλίμα αποθέωσης. Μίλησε πρώτη δημόσια και υποδέχτηκε τον Μπάιντεν. Η πρώτη γυναίκα, Αφροαμερικανή και με ασιατική καταγωγή Αντιπρόεδρος της χώρας, τόνισε, μεταξύ άλλων, πως μπορεί να είναι η πρώτη που παίρνει το συγκεκριμένο αξίωμα, αλλά «δεν θα είμαι η τελευταία».


«Η Δημοκρατία είναι πράξη. Δεν είναι εγγυημένη και πρέπει να έχουμε την θέληση να την προστατέψουμε. Θέλει θυσίες, πράξεις. Εμείς, οι πολίτες, έχουμε την δύναμη να χτίσουμε ένα λαμπρό μέλλον. Με τον κόσμο να παρακολουθεί, εσείς, οι πολίτες, φέρατε μία νέα μέρα στην χώρα. Σε καιρούς δύσκολους με πόνο, ανησυχία, δυσκολίες δείξατε κουράγιο, αντοχή και γενναιότητα τους τελευταίους μήνες. Και στείλατε ξεκάθαρο μήνυμα. Στείλατε μήνυμα ενότητας και αλήθειας. Επιλέξατε για πρόεδρο της χώρας τον Τζο Μπάιντεν. Ένας άνδρας που καταλαβαίνει τι σημαίνει απώλεια. Και είναι πάντα δίπλα σε όλους», ανέφερε.

«Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα από την καταγωγή σου», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν, από την πλευρά του, μετά την εκλογή του, μίλησε ενωτικά και στάθηκε αρκετά στο θέμα της πανδημίας και την στήριξη στους επιστήμονες, αλλά και την οικονομία, την ισονομία και την προσπάθεια για να «αποκτήσει η χώρα την αξιοπρέπειά της».

Στην πανηγυρική ομιλία του, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε κοινότητες όπως η ΛΟΑΤΚΙ αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες

«Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις πληγές μας και να γιατρέψουμε την χώρα»

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε εκτενώς στο κλίμα που επικρατεί στην χώρα, με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς να έρχονται σε σύγκρουση, καθώς η ρητορική Τραμπ δίχασε όσο ποτέ την χώρα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που θέλει να κλείσει ο Μπάιντεν, όπως ξεκαθάρισε στην ομιλία του.

«Φίλοι, ο λαός μίλησε. Μας έδωσε μία ξεκάθαρη και πειστική νίκη. Κερδίσαμε με τους περισσότερους ψήφους που έχει πάρει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος στην ιστορία. 74 εκατομμύρια. Θα είμαι ένας πρόεδρος που κοιτά να ενώσει, όχι να χωρίσει. Βλέπω μόνο τις ΗΠΑ, όχι Πολιτείες Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών. Οι ΗΠΑ είναι οι άνθρωποί της και αυτούς θα προστατέψει η κυβέρνηση. Την μικρομεσαία τάξη. Το να αποκτήσει την αξιοπρέπειά της η χώρα στον κόσμο», ήταν τα πρώτα του λόγια μέσα σε αποθέωση.

«Έμεινα έκπληκτος με το ότι ο κόσμος πανηγύριζε σε κάθε δρόμο, σε κάθε πόλη, εξωτερικεύοντας την χαρά του, την ελπίδα του, την ανανεωμένη πίστη του για το αύριο, που θα φέρει μια καλύτερη μέρα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε», συνέχισε και, αφού ευχαρίστησε την οικογένειά του, έκανε μία ειδική αναφορά στους Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους.

«Για όσους ψηφίσατε τον πρόεδρο Τραμπ: Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας. Κι εγώ έχω χάσει, αλλά ας δώσουμε ο ένας στον άλλο μία ευκαιρία. Ας ακούσουμε ξανά ο ένας τον άλλο. Ας αφήσουμε στην άκρη την σκληρή ρητορική, την ένταση και ας ακούσουμε ο ένας τον άλλον ξανά. Να κάνουμε πρόοδο. Να σταματήσουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας ως εχθρούς. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε Αμερικανοί. Η Βίβλος λέει πως για όλα υπάρχει μια εποχή. Μια εποχή να χτίσουμε, μια εποχή να θερίσουμε, μία εποχή να σπείρουμε, μία εποχή να γιατρέψουμε. Αυτή είναι η εποχή να γιατρέψουμε τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.


Ο νέος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας: «Δημοκράτες, Ρεπουμπλικάνοι, ανεξάρτητοι, συντηρητικοί, νέοι, ηλικιωμένοι, γκέι, στρέιτ, τρανς, άτομα με ειδικές ανάγκες, λευκοί, Λατίνοι, Ασιάτες, Aμερικανοί ιθαγενείς, είμαστε εδώ για όλους… Ειδικά όμως σε αυτές τις στιγμές της καμπάνιας μας, θέλω να πω πως δεν θα φτάναμε εδώ χωρίς τις ψήφους των Aφροαμερικανών. Όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά, σηκώσατε ανάστημα για μένα. Ας τερματίσουμε λοιπόν την απαίσια εποχή της δαιμονοποίησης που ξεκίνησε στην Αμερική εδώ και τώρα. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί, Δημοκράτες και Ρεπουμπλικάνοι. Όπως αποφασίσαμε να μην συνεργαστούμε, έτσι μπορούμε να αποφασίσουμε το αντίθετο. Και πιστεύω ότι είναι η εντολή του λαού να συνεργαστούμε. Μη μου λέτε πως δεν είναι πιθανό αυτό στις ΗΠΑ. Ας δώσουμε μια ευκαιρία ο ένας στον άλλον. Ήρθε η ώρα να κλείσουμε τις πληγές μας».

«Πρέπει να χτίσουμε ξανά την ψυχή της χώρας. Το έθνος μας διαμορφώνεται από τη συνεχή μάχη μεταξύ των καλύτερων αγγέλων μας και των πιο σκοτεινών ερεθισμάτων μας. Και αυτό που λένε οι πρόεδροι σε αυτήν τη μάχη έχει σημασία. Ήρθε η ώρα για τους καλύτερους αγγέλους μας να επικρατήσουν», συνέχισε ο Μπάιντεν.

«Απόψε, ολόκληρος ο κόσμος βλέπει την Αμερική και πιστεύω ότι, στην καλύτερη περίπτωση, η Αμερική είναι ένας φάρος για τον κόσμο», πρόσθεσε.

«Ας κοιτάξουμε μπροστά. Μπροστά με περισσότερη δικαιοσύνη. Μπροστά με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Μπροστά, με μια Αμερική που θα θεραπεύει ασθένειες, όπως καρκίνος και Αλτζχάιμερ. Μια Αμερική που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω της. Μια Αμερική που δεν τα παρατά ποτέ. Έχουμε μια υπέροχη χώρα. Και είμαστε καλοί άνθρωποι. Εδώ είναι οι ΗΠΑ», κατέληξε στην ομιλία του.

Η αναφορά του Μπάιντεν στον κορονοϊό

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα της πανδημίας του κορονοϊού, που πλήττει την χώρα του όσο καμία άλλη στον κόσμο. Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, αναφέρθηκε τουλάχιστον τρεις φορές στο ζήτημα της στήριξης της κυβέρνησης προς το πρόσωπο των επιστημόνων.

«Τη Δευτέρα, θα ονομάσω μια ομάδα κορυφαίων επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων ως συμβούλους μετάβασης. Δεν θα καταβάλω καμία προσπάθεια, καμία, ούτε καμία δέσμευση για την ανατροπή αυτής της πανδημίας», είπε, δείχνοντας πως θα στηρίξει κάθε απόφαση και δράση που θα πάρει η επιστημονική κοινότητα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο έργο τους, κάτι που δεν συνέβη ιδιαίτερα κατά την θητεία του Τραμπ.

Τα συγχαρητήρια των ξένων ηγετών – «Αμερική καλωσόρισες πίσω»

Με το «Αμερική καλωσόρισες πίσω» «υποδέχτηκε» τη νίκη του Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές 2020 η δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό.

Αυτός είναι και ο τόνος της διάθεσης των περισσότερων ηγετών των ξένων κρατών για την εκλογή του Τζο Μπάιντεν ως επόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Με θαυμαστικά σε tweets και θερμά λόγια, παγκόσμιοι ηγέτες έστειλαν τα συγχαρητήριά τους και μηνύματα συνεργασίας στους νικητές των αμερικανικών εκλογών, με πολλούς επίσης να σημειώνουν την ιστορική εκλογή της Κάμαλα Χάρις στη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής από την Ρωσία, αλλά και από την Τουρκία, την Βραζιλία και την Ουγγαρία, όπου Ερντογάν, Μπολσονάρου και Όρμπαν, είναι γνωστό πως έχουν ιδιαίτερη σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο δικός μας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του πρώτος στον Τζο Μπάιντεν. «Ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε αληθινός φίλος της Ελλάδας και είμαι βέβαιος ότι, υπό την προεδρία του, η σχέση μεταξύ των χωρών μας θα γίνει ακόμη πιο ισχυρή», ανέφερε στην ανάρτησή του στο Twitter ο πρωθυπουργός.


Συγχαρητήρια για την εκλογή του έδωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς και η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά και η Φώφη Γεννηματά.


Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στους Μπάιντεν και Χάρις. Η ανακοίνωση της Καγκελαρίας ανέφερε: «Θερμά συγχαρητήρια! Οι Αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της. Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και ιδίως την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού», ανέφερε στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Μπάιντεν και την Χάρις η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θερμά συγχαρητήρια έστειλαν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.


«Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν σε μήνυμά του στο Twitter, το οποίο έστειλε και στην αγγλική γλώσσα.


«Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας και προσβλέπω στην στενή συνεργασία μας στις κοινές μας προτεραιότητες, από την κλιματική αλλαγή ως το εμπόριο και την ασφάλεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον συγχαίροντας τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ.


«Συγχαρητήρια στον αμερικανικό λαό και τους θεσμούς για την εξαιρετική αυτή απόδειξη της ζωτικότητας της δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να ενισχύσουμε τη διατλαντική σχέση. Οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν στην Ιταλία ως έναν σταθερό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο», έγραψε στην αγγλική γλώσσα στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.


Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό συνεχάρη τον Μπάιντεν και την Χάρις για την νίκη τους, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ. «Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις», αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.


«Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ισχυρή και ανυπομονώ να αναπτύξω ακόμη πιο στενές σχέσεις με την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν… Υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή, το μήνυμα ενότητας του Τζο Μπάιντεν μας βάζει σε καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», ήταν η αντίδραση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Άρντερν.


Τα διεθνή ΜΜΕ αποθέωσαν τη νίκη Μπάιντεν

Παράλληλα με τους εορτασμούς εντός και εκτός των ΗΠΑ για την εκλογή του νέου Προέδρου, ο διεθνής Τύπος υποδέχθηκε με ανακούφιση την ανακοίνωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μια «έξοδο δίχως αξιοπρέπεια» του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης να προειδοποιούν για το βαρύ φορτίο που παραλαμβάνει ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Μια νέα αυγή για την Αμερική», ανέφερε η βρετανική εφημερίδα Independent, επισημαίνοντας την επιτυχία της Κάμαλα Χάρις, της πρώτης γυναίκας που εκλέγεται αντιπρόεδρος των ΗΠΑ .

«Ο κοιμισμένος Τζο ξυπνά την Αμερική», γράφουν στο εξώφυλλο της η εφημερίδα Sunday Times, αναφερόμενη στο παρατσούκλι (υπναράς Τζο), που είχε προσδώσει ο Ντόναλντ Τραμπ στον αντίπαλό του κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

Η Sunday Telegraph μετέφερε τα λόγια του Μπάιντεν: «Έφτασε η ώρα η Αμερική να θεραπευτεί».

«Τι απελευθέρωση, τι ανακούφιση: οι ψήφοι καταμετρούνται και οι ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ επίσης. Ο Τζο Μπάιντεν κληρονομεί ένα βαρύ φορτίο, όπως κανένας άλλος από τους προκατόχους του: πρέπει να ενώσει την Αμερική», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Η ήττα του Τραμπ είναι μια τιμωρία στις επιθέσεις ενάντια στον πολιτισμό, αυτό είναι ένα μάθημα για τον Μπολσονάρο», ανέφερε μια από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία βραζιλιάνικη εφημερίδα Folha de Sao Paulo, αναφερόμενη στον πρόεδρο της Βραζιλίας.

Στο κύριο άρθρο της, η γερμανική Die Zeit τονίζει το τεράστιο φορτίο που αναλαμβάνει η νέα προεδρία. «Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει γρήγορα απαντήσεις στις απειλές στην οικονομία και τον άμεσο κίνδυνο της πανδημίας. Είναι απίθανο ότι μπορεί, από μόνος του, να συμφιλιώσει τη χώρα. Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα παραδεχθεί την ήττα του είναι αδιανόητο. Δεν τελειώσαμε ακόμα με τους κλονισμούς της δημοκρατίας», προειδοποιεί.

Πολλά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται επίσης την εξαιρετική καριέρα της Κάμαλα Χάρις. «Ενσαρκώνει την πολυπολιτισμικότητα που καθορίζει την Αμερική, αλλά απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό από τα κέντρα εξουσίας της Ουάσινγκτον», τονίζει για την εκλεγμένη αντιπρόεδρο των ΗΠΑ η αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald.

Η Χάρις είναι «μια δυνατή γυναίκα, σύμβολο ανανέωσης που φοβάται ο Τραμπ», πρόσθεσε η ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Η γερμανική Bild, χαιρετίζοντας τη νίκη Μπάιντεν, υπογράμμισε την «έξοδο χωρίς αξιοπρέπεια» του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του, υποσχόμενος να συνεχίσει την μάχη δικαστικά.

Η αυστραλιανή Daily Telegraph, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, σημειώνει ότι «δεν πρόκειται απλά να παραδεχτεί την ταπείνωση μιας φαινομενικής ήττας από έναν αντίπαλο που θεωρούσε αδύναμο. Είχε ξεκινήσει επί μήνες να αναφέρεται σε ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει αυτήν τη στρατηγική τώρα», πρόσθεσε η εφημερίδα.

Το πολιτικό πρόγραμμα του 46ου Προέδρου των ΗΠΑ

Σε μία ιστορική νίκη, όπως την χαρακτήρισε και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, μετά από ένα θρίλερ που κράτησε αρκετές ημέρες, ο Τζο Μπάιντεν αναδείχθηκε ο 46ος πρόεδρος. Πώς θα αλλάξει, όμως, τις ΗΠΑ του Τραμπ;

Η λίστα των προτεραιοτήτων του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι μακρά.

Απολυτή προτεραιότητα αποτελούν η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ανάταξη της οικονομίας κι η αναδόμηση των σχέσεων της χώρας του με τις άλλες μεγάλες δυνάμεις, μέσω της αναδιαμόρφωσης,σε πολύ μεγάλο βαθμό, της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να βαδίσει στα βήματα του Μπαράκ Ομπάμα και στην παρακαταθήκη που εκείνος άφησε, από τη στιγμή μάλιστα που ο νυν πρόεδρος ήταν τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Πανδημία και οικονομία ψηλά στην ατζέντα του Μπάιντεν

Η πρώτιστη προτεραιότητα για τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του από τη στιγμή της ορκωμοσίας του, τον ερχόμενο Ιανουάριο, θα είναι η παρουσίαση ενός νέου πανεθνικού σχεδίου για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής το θάνατο σχεδόν 236.000 Αμερικανών, αλλά και των καταστροφικών οικονομικών της επιπτώσεων.

Και μολονότι οι πανηγυρισμοί για την εκλογή του Μπάιντεν δεν θα έχουν ακόμη κοπάσει, ο μετριοπαθής νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να δώσει μάχες και μέσα στο ίδιο του το κόμμα, με μια αριστερίζουσα πτέρυγα, που αυξάνει ολοένα και περισσότερο την επιρροή της, διψασμένη για μεγάλες θεσμικές αλλαγές, σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις στα πιο πιεστικά ζητήματα για το μέλλον της χώρας.

«Θα πρέπει να κάνει κάτι ιστορικό», λέει η πρώην προσωπάρχης της προοδευτικής βουλευτού της Νέας Υόρκης, Αλεξάνδριας Οκάσιο-Κορτές, Σαϊκάτ Τσακραμπάρτι. «Παραλαμβάνει μια ύφεση, μια πανδημία κι εκλέγεται για να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα και να κάνει κάτι μεγάλο», συμπληρώνει.

Μια άλλη προτεραιότητα του Μπάιντεν θα είναι η αναστροφή συγκεκριμένων αποφάσεων του Τραμπ, όπως η επιστροφή, όπως ο ίδιος έχει εξαγγείλει, στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του προκατόχου του να επικαλείται τον κίνδυνο επιβράδυνσης της ανάπτυξης στη χώρα λόγω των δεσμεύσεων για τον περιορισμό στις εκπομπές ρύπων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επίσης, αναμένεται να επιδιώξει την αποκατάσταση των σχέσεων με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και ειδικά με το Βερολίνο και το Παρίσι, την ανάκτηση από την Ουάσιγκτον του πρωταγωνιστικού της ρόλου στο ΝΑΤΟ, σκλήρυνση της στάσης έναντι της Ρωσίας, με συνέχιση των κυρώσεων που επέβαλε ο προκάτοχός του και βελτίωση των σχέσεων με την Τεχεράνη, με επιστροφή στην διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, βάσει της οποίας το τελευταίο είχε δεσμευτεί να περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, με αντάλλαγμα την άρση σκληρών οικονομικών κυρώσεων.

«Προφανώς, μια προεδρία Μπάιντεν θα στραφεί γρήγορα σε μια μορφή επαναπροσέγγισης με το Ιράν», σχολίασε ο αναλυτής της Argus Media, Ντέιβιντ Φίφε.

Μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας του, στις 21 Ιανουαρίου, θα απομένουν σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τη λήξη της συνθήκης New Start, της μόνης συμφωνίας για τον έλεγχο των πυρηνικών εξοπλισμών που επιβιώνει από την εποχή Τραμπ κι αν δεχθεί η Μόσχα, μπορεί να παραταθεί για άλλα πέντε χρόνια. Εξάλλου, σύμφωνα με δηλώσεις συνεργατών του, ο Μπάιντεν αναμένεται να κινηθεί άμεσα για να αποκαταστήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αλλαγές στο εσωτερικό

Παράλληλα, αναμένεται να δώσει ώθηση σε μια παράταση του Οbamacare, που ο Τραμπ κι οι σύμμαχοί του προσπάθησαν να αποδομήσουν. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το Κογκρέσο να μελετήσει κάποιο πακέτο με αλλαγές, αναφορικά με τη δράση της αστυνομίας μετά τις μαζικές διαδηλώσεις των περασμένων μηνών λόγω της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αν και παραμένει ασαφές κατά πόσον τέτοιες προτάσεις θα επιβιώσουν της διαμάχης Ρεπουμπλικανών – Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο.

Αναμένεται, επίσης, να ασκηθεί τεράστια πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να αναδιαμορφώσει τους κανόνες του “filibuster”, δηλαδή της απαρχαιωμένης διαδικασίας που επιτρέπει την πολιτική κωλυσιεργία στη Γερουσία.

Το μέλλον των 100 πρώτων ημερών του Μπάιντεν στην εξουσία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το ποιο κόμμα θα έχει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων (οι Δημοκρατικοί όπως όλα δείχνουν) και της Γερουσίας (που δείχνουν να κρατούν οι Ρεπουμπλικανοί) και με πόσες έδρες διαφορά.

Ειδικά ο έλεγχος της Γερουσίας είναι κρίσιμης σημασίας για τον Μπάιντεν, αφού, χωρίς αυτή, δεν θα μπορέσει να περάσει ένα σημαντικό μέρος της ατζέντας του, αν και ο ίδιος έχει πει ότι υπάρχουν ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί εν ενεργεία γερουσιαστές που θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Δημοκρατικούς.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Κάμαλα Χάρις γράφει ιστορία ως η πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ

Τζιλ Μπάιντεν: Η νέα Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη Συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση