Έχουν περάσει οχτώ μήνες από την ημέρα που ακούσαμε τη λέξη «κορονοϊός». Ήταν μακριά μας, στην Κίνα ακόμη, και δε φανταζόμασταν ότι θα μας αγγίξει. Σιγά – σιγά, όμως, άρχισε να μας πλησιάζει. Όταν έφτασε στην Ιταλία συνειδητοποιήσαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης και, από το Μάρτιο, που σύνθημά μας έγινε το #μένουμεσπίτι, ξεκινήσαμε να τον πολεμάμε με τον τρόπο μας.
Κάτι, όμως, άλλαξε. Εδώ και δύο μήνες προσποιούμαστε πως η πανδημία δεν υπάρχει, πως ανήκει στο παρελθόν. H αλήθεια, βέβαια, διαφέρει.
«Καταλαβαίνουμε πως ο κόσμος κουράστηκε και θέλει να προχωρήσει στη ζωή του, όμως καμία χώρα δεν μπορεί να προσποιηθεί πως η πανδημία τελείωσε. Ο ιός μεταδίδεται εύκολα και όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε σοβαρά να περιορίσουμε τη μετάδοση αυτή και να σώσουμε ζωές», είπε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε βίντεο που αναρτήθηκε χθες.
Πρότεινε, λοιπόν, ορισμένες ενέργειες που μπορούμε να εφαρμόσουμε.
Πρώτα απ’ όλα, καλό είναι να μη συνωστιζόμαστε. Σε πολλά κράτη ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευθεί λόγω της τεράστιας συγκέντρωσης σε γήπεδα, κλαμπ και χώρους λατρείας. Ας αποφύγουμε τέτοια μέρη.
Έπειτα, είναι ανάγκη να προστατεύσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – τους ηλικιωμένους, δηλαδή, κι εκείνους που πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα.
Τέλος, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus τόνισε πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε τα μέτρα προστασίας, φορώντας τις μάσκες και τηρώντας την προσωπική μας υγιεινή, κρατώντας αποστάσεις από τους διπλανούς μας.
Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κυβερνήσεις που χρειάζεται να λάβουν δράση. Εκείνες είναι υπεύθυνες για την απομόνωση του κρούσματος, την ιχνηλάτηση, τα τεστ κορονοϊού.
«Πάνω απ’ όλα, όμως, σημασία έχει η εθνική και παγκόσμια ενότητα. Ο ιός αυτός αναπτύσσεται περισσότερο, όταν είμαστε ο ένας απέναντι από τον άλλον», σημείωσε. «Ενωμένοι, μπορούμε να τον νικήσουμε.»
Διαβάστε επίσης:
Πώς θα «ξεγελάσετε » τον κορονοϊό — Τι συμβουλεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
Κορονοϊός: Ο λόγος που οι άνδρες διασωληνωμένοι είναι περισσότεροι από τις γυναίκες
Πώς διαχειρίζονται την πανδημία οι ιθαγενείς της Βραζιλίας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση