NEED TO KNOW

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Απένειμε τα διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron

Το κλέος των φιλελλήνων, παλαιότερων και σύγχρονων, παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τον χαιρετισμό της στην πανηγυρική συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, όπου απένειμε τα Διεθνή Βραβεία Φιλελληνισμού Lord Byron για το 2021, σε τρεις διακεκριμένους φιλέλληνες: τον πρώην γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τον πρώην υπουργό της Γαλλικής Δημοκρατίας Τζακ Λανγκ και τον Ελβετό τραπεζίτη Σαρλ Πικτέ.

Η κυρία Σακελλαροπούλου στάθηκε ιδιαίτερα σε μια φράση, εγχάρακτη στο μετάλλιο με το οποίο τιμήθηκαν οι τρεις σύγχρονοι φιλέλληνες. Όπως ανέφερε, «στη μία όψη του μεταλλίου υπάρχει, προφανώς, η μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Στην άλλη, η ομηρική φράση από την δέκατη Ραψωδία της Ιλιάδας: «άφθιτον κλέος αεί» – δόξα, δηλαδή, που δεν φθίνει, που δεν μαραίνεται». Μάλιστα, τόνισε, ότι το κλέος των φιλελλήνων που παραμένει ανέπαφο μέσα στον χρόνο, προκάλεσε και προκαλεί αισθήματα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει ότι η χώρα μας ανήκει σε ένα ευρύ διεθνές πεδίο συνεχούς αλληλεπίδρασης, γόνιμης ανταλλαγής ιδεών και δράσης. «Η σημερινή βράβευση των υψηλών προσκεκλημένων μας, είναι μια ελάχιστη απόδοση τιμής στους ακάματους συνεχιστές της μακράς παράδοσης του φιλελληνισμού» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενη στον φιλελληνισμό, υποστήριξε ότι αποτελεί φαινόμενο διαχρονικό, με αρχαιότατες ρίζες και υπενθύμισε ότι «εκκινεί από την αρχαία Ρώμη και τον Κικέρωνα, επεκτείνεται στην Αναγέννηση και τον Διαφωτισμό, συνδέεται με την προσπάθεια της Δύσης να ενσωματώσει στις αποσκευές της τον ελληνικό τρόπο του στοχάζεσθαι και του πράττειν, όπως τον έβλεπε να ενσαρκώνεται στα αρχαία ελληνικά κείμενα και στην κλασική τέχνη, σύμβολα της πολιτικής ελευθερίας και αντανάκλασή της».

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι «στα τέλη του 18ου αιώνα, ήδη από τα πρώτα επαναστατικά σκιρτήματα των υπόδουλων Ελλήνων, οι Ευρωπαίοι λάτρεις του ελληνικού ιδεώδους, βλέπουν την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους, ως επιβεβαίωση των αρετών του κλασικού πολιτισμού, ως κατατρόπωση της φαυλότητας και της τυραννίας που επικρατούσαν στις μέρες τους. Και εκφράζουν ποιητικά, μουσικά και εικαστικά, την συγκίνηση που τους προκαλεί η εξέγερση της χώρας «των χαμένων θεών και των θεόμορφων ανθρώπων», όπως αποκαλούσε ο Λόρδος Βύρων την Ελλάδα στο μακροσκελές αφηγηματικό του ποίημα «Το προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «την ίδια εποχή, στην Ευρώπη εξαπλώνονται ανατρεπτικές φιλελεύθερες ιδέες και αναπτύσσονται τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα της νεωτερικότητας που θα κλονίσουν τα θεμέλια του παλαιού κόσμου. Μέσα σ’ αυτή την πυρετική ατμόσφαιρα, σχηματίζονται οι πρώτες φιλελληνικές επιτροπές, με στόχο τη στήριξη του εθνοαπελευθερωτικού μας αγώνα και αρχίζουν να καταφθάνουν στο Νότο της Βαλκανικής, ομάδες ενόπλων που θα πολεμήσουν στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων. Παράφοροι νέοι από την Ευρώπη και την Αμερική, φλογισμένοι από το ρομαντικό ιδεώδες της πάλης ενάντια στην τυραννία, είναι πρόθυμοι να δώσουν τη ζωή τους στην υπεράσπιση μιας πνευματικής, ουσιαστικά, υπόθεσης. Ενός οράματος ελευθερίας και αυτοπροσδιορισμού που ζωντάνευε πατρίδες και έχτιζε νέα πρότυπα κοινωνιών».

Αναφερόμενη στο Διεθνές Βραβείο Φιλελληνισμού Λόρδος Βύρων, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό, με σκοπό να εξαρθεί η διαχρονική αξία του φιλελληνικού φαινομένου, σημείωσε ότι θα απονέμεται από φέτος σε πρόσωπα τα οποία αναζήτησαν το καθοδηγητικό πρότυπο του βίου τους στο ελληνικό ιδεώδες, όπως αυτό ενσαρκώθηκε στις αξίες της δημοκρατίας, της παιδείας, της ατομικής ελευθερίας.

«Τρεις εξέχουσες προσωπικότητες θα τιμήσουμε φέτος, τον πρώην Γερουσιαστή και υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, απόγονο του Τόμας Ουίνθορπ, προέδρου του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Βοστώνης, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας Τζακ Λανγκ και τον Ελβετό τραπεζίτη Σαρλ Πικτέ, απόγονο του επίσης τραπεζίτη Ζαν – Γκαπριέλ Ενάρ, ο οποίος, στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, διέθεσε τεράστια ποσά στον Αγώνα των Ελλήνων και παρενέβη επανειλημμένα στην ευρωπαϊκή διπλωματία υπέρ των ελληνικών δικαίων» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθησε διαδικτυακή σύνδεση με τους τιμώμενους. Τον Τζον Κέρι προσφώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζόφρι Πάιατ. Τον Τζακ Λανγκ προσφώνησε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα στον εκπρόσωπο του πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, αναπληρωτή επικεφαλής Αρχής κ. Νικολά Χοσέ Κρουαζέ. Τον Σαρλ Πικτέ προσφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε το μετάλλιο και το δίπλωμα, στον πρέσβη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Όλαφ Αντρέας Κέλσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Τιμάμε τους Φιλέλληνες, τους μνημονεύουμε με ευγνωμοσύνη

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Ανάγκη να εκλείψουν οι έμφυλες διακρίσεις

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η κληρονομιά του 1821 φέρει την οικουμενικότητα και την καθολικότητα των ιδεών και των αξιών της εποχής της

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση