Με μοναδικά εφόδια ένα μολύβι, έναν χάρακα και ένα από τα μεγαλύτερα μαθηματικά μυαλά που πέρασαν από τον πλανήτη, η Κάθριν Τζόνσον υπολόγισε τις ακριβείς συντεταγμένες για την προσελήνωση και την επιστροφή του θρυλικού Apollo 11, κάνοντας το Νιλ Άρμστρονγκ ζωντανό θρύλο.
Η ζωή της ήταν άγνωστη μέχρι το 2016, όταν κυκλοφόρησε η ταινία Hidden Figures. Τότε, πήρε την αναγνώριση που της άξιζε – έστω κι αργά. Όλοι γνωρίζουμε σήμερα ποια ήταν η ιδιοφυής επιστήμονας που έσπασε κάθε στερεότυπο ως Μαύρη γυναίκα στο Διαστημικό Οργανισμό. Προς τιμήν της λοιπόν, η NASA έδωσε στο νέο της αεροσκάφος NG – 15 Cygnus το όνομα S. S. Katherine Johnson. Μάλιστα, πρόκειται να ταξιδέψει στο Διαστημικό Σταθμό το φετινό Φεβρουάριο.
Παραδοσιακά, η Northrop Grumman δίνει στα αεροσκάφη της τα ονόματα κορυφαίων προσωπικοτήτων της διαστημικής ιστορίας. Για την Τζόνσον, συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε πως «το έργο της στη NASA κυριολεκτικά οδήγησε τους Αμερικανούς στο διάστημα, και η κληρονομιά της συνεχίζει να εμπνέει νέες Μαύρες γυναίκες κάθε μέρα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που τιμάται η σπουδαία επιστήμονας. Το 2019, η NASA ονόμασε μία από τις εγκαταστάσεις της στη Δυτική Βιρτζίνια Katherine Johnson Independent Verification and Validation Facility, ενώ το Νοέμβριο του 2020, ένας δορυφόρος ονομάστηκς Katherine Johnson προς τιμήν της.
Η Κάθριν Τζόνσον, η οποία γεννήθηκε το 1918, από νωρίς έδειξε πως ήταν ξεχωριστή. Ξεκίνησε σπουδές στο Πανεπιστήμιο στα 15 της χρόνια, εργάστηκε ως καθηγήτρια, απέκτησε οικογένεια. Το 1952, έμαθε πως η Επιτροπή Αεροναυπηγικής (NACA) προσλάμβανε Μαύρες μαθηματικούς για τη θέση του «ανθρώπινου υπολογιστή». Ξεκίνησε να εργάζεται εκεί το 1953 και, παρότι ήταν εξαιρετική στη δουλειά της, βίωνε καθημερινά το σεξισμό και το ρατσισμό.
Το 1958, η NACA μετονομάστηκε σε NASA. Έναν χρόνο πριν, οι Ρώσοι είχαν ήδη δημιουργήσει το δορυφόρο Sputnik και οι Αμερικανοί ήταν αποφασισμένοι να φτάσουν στο φεγγάρι πριν τους Σοβιετικούς. Η Κάθριν Τζόνσον και η ομάδα της εργάστηκαν σκληρά, με την προσφορά τους να μην αναγνωρίζεται από κανέναν. Τόσο η ίδια, όσο και οι Μαύρες συνάδελφοί της βραβεύθηκαν δεκαετίες αργότερα, από τον Μπαράκ Ομπάμα. Η καριέρα της στη NASA είχε διάρκεια 33 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων ολοκλήρωσε 26 έρευνες και ανέλαβε ιδιαίτερα σημαντικά projects. Σ’ εκείνη χρωστάμε τη μετάβαση των διαστημικών ταξιδιών από τη θεωρία, στην πράξη.
Η Κάθριν Τζόνσον έφυγε από τη ζωή το Φεβρουάριο του 2020, στα 101 της χρόνια. Το όνομά της είχε γίνει γνωστό. Είχε πάψει να είναι μία αφανής ηρωίδα.
Διαβάστε επίσης:
Rosalind Franklin: Μία από τις πιο αδικημένες γυναίκες της επιστήμης
Κίττυ Ο’Mπράιεν Τζόινερ: Η θρυλική μηχανικός της NASA που άνοιξε το δρόμο για εκατοντάδες γυναίκες
Tiera Guinn: H 24χρονη που εργάζεται ήδη ως μηχανικός στη NASA
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση