BUSINESS OF FASHION

Κίνα: Οι σχεδιαστές επέστρεψαν στα ατελιέ με την ελπίδα για ανάκαμψη

Εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη κίνησης στην αγορά

πηγή: www.instagram.com/fengchenwang
πηγή: www.instagram.com/fengchenwang

H Feng Chen Wang είναι σχεδιάστρια ανδρικών ρούχων και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καραντίνα στη Σαγκάη. Επέστρεψε πρόσφατα από το δεύτερο ατελιέ της στο Λονδίνο, επομένως ακολουθεί τις οδηγίες της κυβέρνησης, οι οποίες θέλουν όποιον έρχεται από κάποια άλλη χώρα να απομονώνεται για 14 ημέρες.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Feng Chen Wang (@fengchenwang) στις

Δειλά – δειλά, έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη ζωής στην κινεζική αγορά, τώρα που τελείωσε ο εγκλεισμός των πολλών. «Στα εμπορικά κέντρα δεν έχει πολύ κόσμο προς το παρόν, όμως οι άνθρωποι δουλεύουν, κινούνται. Τα μαγαζιά ανοίγουν», ανέφερε στη Vogue Business.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Feng Chen Wang (@fengchenwang) στις

H χώρα αυτή και η προσπάθειά της να ανακάμψει δίνουν κουράγιο σ’ εμάς στη Δύση, καθώς ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμα σε έξαρση.  Όμως, η Κίνα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Μπορεί να έχει τεθεί υπό έλεγχο η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο, όμως υπάρχει κόσμος που έρχεται από το εξωτερικό. Έτσι, η λειτουργία των δημόσιων χώρων διασκέδασης, όπως είναι τα σινεμά και τα κλαμπ, παραμένει σε αναστολή. Επιπλέον, είναι άγνωστη η μοίρα όλων των εκδηλώσεων μόδας – ανάμεσά τους και η Εβδομάδα Μόδας της Σαγκάης – που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Οι μηχανές των εργοστασίων άναψαν, αλλά υπάρχουν ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό. Πολλοί βρίσκονται ακόμα σε καραντίνα ή νοσούν. Άλλοι, δε νιώθουν έτοιμοι να επιστρέψουν στη δουλειά, φοβούνται.

Μερικά εργοστάσια άνοιξαν τις πόρτες τους στις 10 Φεβρουαρίου, όμως οι βιομήχανοι  καλούνται να εφαρμόζουν αυστηρά μέτρα, να είναι βέβαιοι πως κανένας υπάλληλος δεν αποτελεί κίνδυνο και απομονώνεται για 14 ημέρες εάν ταξιδεύει.

H Kίνα, λοιπόν, αποτελεί ένα δείγμα για όσα θα αντιμετωπίσουμε όταν τελειώσει όλο αυτό που ζούμε. Είναι πολύ πιθανό, δηλαδή, και στις υπόλοιπες χώρες να υπάρξει καθυστέρηση ανάμεσα στην άρση του εγκλεισμού και την πλήρη αξιοποίηση όλων των μονάδων παραγωγής.

Ο σχεδιαστής Xuzhi Chen, o oποίος αυτή τη στιγμή φτιάχνει μάσκες τις οποίες θα στείλει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αποκάλυψε πως το δικό του εργοστάσιο πήρε άδεια λειτουργίας την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου. «Είναι ένα αργό ξεκίνημα», δήλωσε.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη XU ZHI (@xu_zhi_) στις

Η πανδημία προκάλεσε ζημιά τόσο στην εαρινή κολεξιόν, όσο και στη χειμερινή, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Για την πρώτη, με καθυστερήσεις στις διανομές, και για την τελευταία, με αναστολή της παραγωγής και ακύρωση των παραγγελιών.

Η Suzan Fang, νικήτρια στον ημιτελικό για το LVMH Prize, είχε παραγγείλει εκατό σχέδια υφασμάτων για το εργοστάσιό της, ώστε να τα χρησιμοποιήσει για τη συλλογή Φθινόπωρο/Χειμώνας 2020. Δεν έφτασαν στην ώρα τους, κάτι που σημαίνει πως έπρεπε να χρησιμοποιήσει εκείνα της περσινής χρονιάς.

Ήταν μόνη στο ατελιέ της, καταφέρνοντας να παράξει μόνο το 30% της ποσότητας που υπολόγιζε, ενώ τα δείγματα που τελικά έδειξε στο Παρίσι ήταν χειροποίητα από την ίδια και τη μητέρα της, με τους συνεργάτες της να βρίσκονται σε καραντίνα στις γενέτειρές τους.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη SUSAN FANG (@susanfangofficial) στις

Άλλοι σχεδιαστές αποφάσισαν να περιορίσουν την παραγόμενη ποσότητά τους, με τις παραγγελίες να ακυρώνονται η μία μετά την άλλη. Η Wang, μάλιστα, ανέφερε πως «Αρκετά καταστήματα δεν ακυρώνουν τώρα, αλλά μπορεί στο μέλλον». Η ανδρική κολεξιόν της ίδιας, αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι. Τότε, πολλά ευρωπαϊκά μαγαζιά θα είναι κλειστά ακόμα.

Επειδή οι έμποροι της Κίνας είχαν ήδη αντιμετωπίσει μία σοβαρή επιδημία το 2003, ήταν κάπως προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα. Οι σχεδιαστές που επέστρεψαν στα ατελιέ, προώθησαν online τα κομμάτια που ίσως είχαν περισσέψει, ελπίζοντας να αυξήσουν την ποσότητα σύντομα. Προσμένουν, επίσης, την επαναφορά των παραγγελιών που αναβλήθηκαν αλλά δεν ακυρώθηκαν.

Αυτή η κατακόρυφη «βουτιά» στη ζήτηση, έκανε ξεκάθαρη την ανάγκη για μία πιο συντηρητική προσέγγιση στο στοκ και την απογραφή. Η Wang ξεκαθάρισε πως η σχεδόν κατάργηση της μαζικής παραγωγής όχι μόνο είναι το λογικό βήμα αυτή τη στιγμή, αλλά βοηθά και το περιβάλλον.

«Δε χρειάζεται να φτιάχνουμε πολλά δείγματα και να πουλάμε λίγα κομμάτια από το καθένα. Είναι χάσιμο χρόνου και σπάταλο», τόνισε. Σκέφτεται σοβαρά, μάλιστα, όταν όλα επιστρέψουν στην κανονικότητα, να συνεχίσει να εφαρμόζει αυτή την τακτική.

Κάτι ακόμα που έμαθε, ήταν ότι δεν της έκανε καλό που ακολουθούσε το κλασικό μοντέλο χονδρικής. Πλέον επενδύει στο ηλεκτρονικό εμπόριο και επικοινωνεί μέσω των social media με τους πελάτες της.

«Πιεζόμαστε να τα κάνουμε όλα αυτά γρηγορότερα και βλέπουμε πως δουλεύει: Μέσω της ιστοσελίδας μας συνεχίζουμε να πουλάμε κάθε εβδομάδα», ανέφερε. Την ίδια άποψη έχει και ο Xuzhi Chen. «Ακόμα κι αν μέιναμε πίσω, ό,τι καταφέρουμε να προωθήσουμε, πουλάει, με κάποια καταστήματα ήδη να παραγγέλνουν εκ νέου», ολοκλήρωσε.