Ακόμη μία περίπτωση, όπου ο κόσμος αποδεικνύει περίτρανα ότι οι χρόνιες ανισότητες που βασίζονται στο φύλο δεν έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς
Αριθμητική κυριαρχία ανδρών παρουσιάζεται στο 85% των επιτροπών ειδικών και επιστημόνων, που είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις και τις εισηγήσεις προς τις κυβερνήσεις των κρατών, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό αναδεικνύει μία νέα διεθνής μελέτη, που διεξήγαγε έρευνα σε μία σειρά κρατών, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που εξήγαγε η έρευνα, οι γυναίκες παρουσιάζουν πλειοψηφία μόνο στο 11,5% των αρμόδιων επιτροπών για τον κορονοϊό. Από την άλλη, αριθμητική ισότητα υπάρχει στο υπόλοιπο 3,5%.
Επιπροσθέτως, στο 81% των περιπτώσεων, επικεφαλής των επιτροπών που συμπεριλήφθηκαν στην μελέτη ήταν ένας άνδρας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Kim Van Daalen του Πανεπιστημίου του Cambridge, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Global Health», ανέφεραν ότι πρόκειται για «ένα ενοχλητικά αποδεκτό πρότυπο παγκόσμιας διακυβέρνησης της υγείας», το οποίο υποσκάπτει αφανώς την αποτελεσματικότητα της ανταπόκρισης στην πανδημία και τελικά μπορεί να κοστίσει ζωές.
Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα, οι επιτροπές που έχουν σχηματισθεί για την μελέτη και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, τόσο σε εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πολυάριθμες, με τις περισσότερες εξ αυτών να παίζουν να διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις και τους χειρισμούς των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο.
Από αυτές, στην μελέτη συμπεριλήφθηκαν 115 επιτροπές από 87 διαφορετικές χώρες του κόσμου, με την έρευνα να αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτών -το 85%- ανδροκρατούνται.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που αποκαλύπτει, επιπλέον, η έρευνα είναι ότι στις επιτροπές που έχουν απλώς συμβουλευτικό ρόλο, που δεν καθορίζουν δηλαδή τις κυβερνητικές κινήσεις, η αναλογία των γυναικών μελών είναι μεγαλύτερη, σε αντίθεση με τις επιτροπές που λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.
Αξίζει, ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι στις ΗΠΑ, οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 9% της ομάδας εργασίας του Λευκού Οίκου για τον κορονοϊό. Αντιθέτως, στην αντίστοιχη ομάδα ειδικών του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οι γυναίκες αποτελούν το 82,5%.
Αναφορικά με την περίπτωση της Ελλάδας, η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό εμφανίζεται ως μικτή -δηλαδή είναι συμβουλευτική, έχοντας παράλληλα δυνατότητα λήψης αποφάσεων. Στην ελληνική επιτροπή, το ποσοστό των γυναικών φθάνει το 31%.
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί, τέλος, ότι, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η έρευνα, όταν το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις φθάνει σε ένα κρίσιμο όριο -έστω και ως αποτέλεσμα σκόπιμων ποσοστώσεων- αυτό ωφελεί τη διαχείριση μιας κρίσης δημόσιας υγείας, καθώς ευνοεί την ανάδειξη νέων απόψεων, αλλά και τον πλουραλισμό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι χώρες με γυναίκες στο «τιμόνι» εμφανίζουν ιδιαίτερα αποτελεσματική αντίδραση κατά της Covid-19, με αναλογικά λιγότερα κρούσματα και θύματα από τη νόσο.
Διαβάστε επίσης:
Η πανδημία κράτησε πίσω τις γυναίκες – Η Arianna Huffington εξηγεί πώς θα προχωρήσουν μπροστά
«Αχ βρε Μαρινάκι»: Ένα βίντεο που θέλει να δώσει τέλος στο σεξισμό στο χώρο εργασίας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση