NEED TO KNOW

Κορονοϊός: Πανεθνικό lockdown ή «έξυπνα μέτρα»; Σήμερα οι κρίσιμες αποφάσεις

Κορονοϊός: Πανεθνικό lockdown ή «έξυπνα μέτρα»;
Photo by Adrian Dascal on Unsplash

Έφη Τσιβίκα

Δεδομένη θεωρείται η απόφαση για λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των ειδικών, με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου οριζόντιου lockdown, σε όλη την επικράτεια, να είναι περισσότερο ορατό παρά ποτέ.

Παρότι στην Αττική το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν φαίνεται να εντοπίζεται πλέον στο λεκανοπέδιο, καθώς η επιδημία φαίνεται να σταθεροποιείται, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι βρίσκεται στην κορύφωσή της και οδεύει προς την επιπεδοποίηση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και σε επίπεδο επικράτειας, όπου εξακολουθούν να «φουντώνουν» διάσπαρτες εστίες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στην επικράτεια, η επιδημία δεν έχει φτάσει ακόμα στο πικ της, το οποίο αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.

Την ίδια στιγμή, το σύστημα υγείας δέχεται έντονους κραδασμούς, ιδιαίτερα στην Αττική, με την κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid, σε μεγάλα νοσοκομεία να αγγίζει το 100%. Προβληματισμός, όμως, επικρατεί και για άλλες πόλεις, όπου τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και τις γύρω περιοχές.

Οριζόντιο σκληρό lockdown

Η κόπωση από την παρατεταμένη επιβολή των περιορισμών, καθώς και η έλλειψη επαρκούς ελέγχου, οδηγούν στη μη τήρηση των μέτρων από τους πολίτες με αποτέλεσμα, να μην αποδίδουν οι ισχύοντες περιορισμοί στον προσδοκώμενο βαθμό.

Παράλληλα, η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία εξυπηρετούν πολλούς νομούς και νησιά, δεν επιτρέπει την περαιτέρω επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στην επαρχία, καθώς τα ήδη γεμάτα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να δεχθούν τα περιστατικά από άλλες περιοχές που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο ενός 15ήμερου lockdown «τύπου Μαρτίου», προκειμένου να μπει φρένο στην επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών σε ολόκληρη τη χώρα. Το ενδεχόμενο αυτό συζήτησε η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων κατά τη χθεσινή έκτακτη σύσκεψη, με άμεση μάλιστα εφαρμογή του από το πρωί της Πέμπτης, σε περίπτωση που προκριθεί.

Δεν λείπουν όμως και οι φωνές που υποστηρίζουν πως η μετάδοση μπορεί να ελεγχθεί με τους ισχύοντες περιορισμούς, συμπληρώνοντας το «παζλ» με testing στα σχολεία και την εργασία και άλλα «έξυπνα μέτρα». Στο κρίσιμο αυτό δίλημμα αναμένεται να δώσει απάντηση η ολομέλεια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα, Τετάρτη.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν, επίσης, αύξηση της τηλεργασίας από το 50% στο 60% ή και 70%, όπου μπορεί να γίνει αυτό, προκειμένου να περιοριστεί η κινητικότητα αλλά και τη διασπορά εντός των χώρων εργασίας που αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης. «Αγκάθι» αποτελεί ωστόσο το φαινόμενο τηλεργασίας-«μαϊμού», κατά το οποίο ενώ οι εργοδότες προαναγγέλλουν στην «Εργάνη» τους εργαζόμενους που απασχολούνται εξ αποστάσεως, αναγκάζουν ορισμένους εξ αυτών να έχουν φυσική παρουσία.

Τέλος, εξετάζεται το ενδεχόμενο «κόφτη» στους κωδικούς «6» (προσωπική άσκηση) και «4» (παροχή βοήθειας) για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο εντός Αττικής, καθώς είναι προφανές ότι γίνεται κατάχρησή τους για «άσκοπες μετακινήσεις», ενώ ανοιχτό παραμένει το σενάριο για σύσταση χρήσης διπλής μάσκας.

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτείται επιτήρηση με εντατικούς ελέγχους, ένα πάγιο αίτημα της Επιτροπής, το οποίο μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν έχει βρει τη δέουσα ανταπόκριση.

Εκρηκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής

Μεγάλη πίεση δέχεται το σύστημα υγείας της Αττικής, με νοσοκομειακές πηγές να αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «κρέμεται από μία κλωστή». Ήδη νοσηλεύουν περισσότερους από 1150 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid, και πλέον των 270 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πληρότητα των ΜΕΘ έχει ξεπεράσει το 93% ενώ σε ορισμένα νοσοκομεία έχει φτάσει το 100%.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς της χώρας (Ευαγγελισμός), το οποίο χθες Τρίτη ξεκίνησε την εφημερία του με πληρότητα 100% στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Κατά τη διάρκεια της ημέρας κατέστη αναγκαίο να διασωληνωθούν 5 ασθενείς εκτός Μονάδας και να μπουν σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Το υπουργείο Υγείας έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προσαρμόσει το σύστημα στις τρέχουσες ανάγκες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Από την αρχή του lockdown στην Αττική, οι κλίνες Covid από 1.673 έχουν αυξηθεί σε 2.064, ενώ οι ΜΕΘ-Covid από 229 σε 312.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες αναπτύχθηκαν 14 νέες κλίνες ΜΕΘ στον “Ερυθρό Σταυρό”, 9 στο “Αγία Όλγα”, 14 στο ΚΑΤ και 5 στο Γενικό Κρατικό “Γ.Γεννηματάς” και όλες βρίσκονται από χθες στα όρια της πλήρωσης. Την Κυριακή άνοιξαν στο «Αττικόν» 10  επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ Covid, ενώ σήμερα αναμένεται να ανοίξουν επιπλέον 12 στον «Ευαγγελισμό».

Παράλληλα, το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο» θα δέχεται μόνο περιστατικά Covid, ενώ το στρατιωτικό νοσοκομείο «ΝΙΜΙΤΣ» και το «Ερρίκος Ντυνάν» δε θα δέχονται πλέον ασθενείς με κορονοϊό προκειμένου να σηκώσουν το βάρος των γενικών περιστατικών.  Σύμφωνα με πληροφορίες συζητείται και η μετατροπή του «Τζάνειου», σε νοσοκομείο Covid, οι οποίες όμως επί του παρόντος δεν επιβεβαιώνονται.

Οι διακομιδές σε νοσοκομεία της Αττικής από τους γύρω περιοχές (Κόρινθος, Χαλκίδα, Λειβαδιά, Θήβα) έχουν ήδη σταματήσει για ασθενείς με κορονοϊό που χρήζουν νοσηλείας σε απλές κλίνες, ενώ θα δέχονται μόνο βαριά περιστατικά που χρειάζονται διασωλήνωση.

Παράλληλα, το υπουργείο υγείας έχει έρθει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για την παραχώρηση 120 κλινών ΜΕΘ non Covid, έτσι ώστε να μετατραπούν κλινικές του ΕΣΥ σε Covid, ενώ γίνονται συζητήσεις για διεύρυνση της συνεργασίας, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται.

Σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί τα νέα μέτρα και οι αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος θα παρουσιάσει και το έκτακτο σχέδιο για την αποσυμφόρηση του συστήματος Υγείας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ματίνα Παγώνη: Δεν έχει νόημα αυτό το lockdown – Να ανοίξουν σχολεία και καταστήματα

Κορονοϊός: Ορατή από τον επόμενο μήνα η επίδραση του εμβολιασμού στη χώρα

Οντίλ Ρενό – Μπασό (EBRD): Γιατί η Ελλάδα θα επανέλθει δυναμικά μετά την πανδημία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση