Από την ημέρα που μπήκε ο κορονοϊός στη ζωή μας, βγήκε στο φως μία σκληρή αλήθεια για την ισότητα.
«Για κάθε γυναίκα που τολμά να υψώσει τη φωνή της, έρχονται τρεις έως πέντε άνδρες που την καλύπτουν. Οι γυναίκες που έχουν δύναμη να ακουστούν στην εποχή της πανδημίας, σπανίως αντιμετωπίζονται ως ειδικοί ή ως δυναμικά άτομα, αλλά σαν θύματα που εκφράζουν προσωπικές απόψεις», είχε γράψει η Λούμπα Κάσοβα για την έρευνα με τίτλο The Missing Perspectives of Women In Covid-19 News (Η χαμένη πλευρά των γυναικών στις ειδήσεις για τον Covid-19).
Το Σεπτέμβριο του 1995, εγκρίθηκε η Διακήρυξη και Πλατφόρμα Δράσης του Πεκίνου από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η οποία σκόπευε να φέρει την ισότητα των φύλων σε πολλούς τομείς, ανάμεσά τους και η μετάδοση ειδήσεων. Φέτος λοιπόν, 25 χρόνια αργότερα, το ίδρυμα Bill & Melinda Gates δημοσίευσε αναφορά σχετικά με την πρόοδο που έχει γίνει. Τα στοιχεία κοίταξε και η Κασόβα, η οποία στις αρχές του Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε τη μελέτη της.
«Ο κορονοϊός είναι η μεγαλύτερη είδηση που θα δούμε, πιθανότατα, στη ζωή μας», εξήγησε στο Forbes. «Μου φάνηκε πως είχε πραγματικά μεγάλη σημασία η εκπροσώπηση των γυναικών στην είδηση αυτή. Το να αγνοούσαμε τα δεδομένα θα ήταν παράξενο, ειδικά σ’ αυτήν την εποχή.»
Η αναφορά του ιδρύματος Gates ανέλυσε περισσότερες από 1.9 εκατομμύρια ιστορίες που δημοσιεύθηκαν σε έξι χώρες από την 1η Μαρτίου 2020 έως τις 15 Απριλίου. Θέλησαν να δουν αν, πράγματι, υπήρχε ισότητα στις ειδήσεις. Τα συμπεράσματα ήταν απογοητευτικά.
Γυναίκες ήταν μόλις:
-Το 19% των ειδικών που έδωσαν συνεντεύξεις
– Πέντε φορές λιγότερες από τους άνδρες που πρωταγωνίστησαν στα εξώφυλλα και τα κεντρικά άρθρα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης
– Το 10% των αναζητήσεων στη Google
Ενώ το 99% των θεμάτων που αφορούσαν την πανδημία παρέλειψε να αναφέρει το χάσμα των φύλων που διευρύνθηκε εξαιτίας της.
«Αυτό που με εξέπληξε περισσότερο, ήταν η καθολικότητα του προβλήματος σε σχέση με τους παράγοντες, τις χώρες και το χρόνο», είπε η Κάσοβα.
Η έρευνά της εξηγεί πώς οι γυναίκες υπέφεραν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κυρίως επειδή δραστηριοποιούνται, κατά κύριο λόγο, στις βιομηχανίες που επλήγησαν περισσότερο – η εστίαση, ο τουρισμός, η λιανική. Παράλληλα, όλο και περισσότερες τίθενται σε διαθεσιμότητα ακόμη και σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι άνδρες προχωρούν μπροστά.
Η Κάσοβα θεωρεί πως όλα πηγάζουν από τους πατριαρχικούς κανόνες που δεσπόζουν στη σημερινή κοινωνία. «Κι όχι μόνο στο Νότο, αλλά και στο Βορρά. Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Έμφυλων Κοινωνικών Κανόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποκαλύπτει το μέγεθος των προκαταλήψεων που κυριαρχούν. Τουλάχιστον το 90% των πολιτών σε 75 χώρες όπου κατοικεί το 80% του παγκοσμίου πληθυσμού υποστηρίζει κάποιο στερεότυπο», τόνισε. Ο αριθμός αυτός, προκαλεί ανατριχίλα.
Βέβαια, βλέποντας τα στοιχεία αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ανάγκη να δράσουμε. Αυτό είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να επιτευχθεί η ισότητα.
Διαβάστε επίσης:
«Οι άνδρες αγοράζουν, οι γυναίκες ψωνίζουν»: Το χάσμα των φύλων στο ηλεκτρονικό εμπόριο
Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας
Πώς ο κορονοϊός επηρέασε τη ζωή μας: Η ανασκόπηση της χρονιάς από την Παγκόσμια Τράπεζα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση