Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η δική μας, βλέπουν τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται και δεύτερο κύμα της πανδημίας να είναι πιο κοντά από ποτέ. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στη Σουηδία, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να αντιμετωπίσει την κρίση στην υγεία και πλέον έχει τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης σε ολόκληρη την ήπειρο.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), το σωρευτικό σύνολο κρουσμάτων 14 ημερών της Σκανδιναβικής χώρας ήταν 22,2 ανά 100.000 κατοίκους στις 15 Σεπτεμβρίου, έναντι 279 στην Ισπανία, 158,5 στη Γαλλία, 118 στην Τσεχική Δημοκρατία, 77 σε Βέλγιο και 59 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα προαναφερθέντα κράτη επέβαλαν καραντίνα την άνοιξη σε αντίθεση με την Σουηδία.
Όπως αναφέρει η Guardian, τα νέα κρούσματα του κράτους αυτού βρίσκονται περίπου στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στα τέλη Μαρτίου, ενώ στοιχεία από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας έδειξαν ότι μόνο το 1,2% των 120.000 εξετάσεών της την περασμένη εβδομάδα επέστρεψαν θετικά.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν μόλις δεκατρείς ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ την τελευταία εβδομάδα δε χάθηκε καμία ζωή.
Ο επιδημιολόγος Anders Tegnel, ο οποίος εφηύρε το σχέδιο για την «ανοσία της αγέλης» και ηγήθηκε της μάχης ενάντια στην πανδημία, δήλωσε στο France – 24 πως, συνολικά, η Σουηδία είναι ευχαριστημένη με τη στρατηγική του. «Δεν έχουμε την αναζωπύρωση της νόσου που παρατηρείται σε πολλές χώρες. Στο τέλος, θα δούμε αν είναι καλύτερο να διατηρείς μία πιο βιώσιμη προσέγγιση που μπορείς να εφαρμόζεις για καιρό, αντί για μία πιο δραστική που προτείνει να μείνεις μέσα, μετά να βγεις, να ξαναμείνεις και αυτό να συνεχιστεί επ’ άπειρον.»
Διαβάστε επίσης:
ΟΗΕ: Ο κορονοϊός οδήγησε 45 εκατ. περισσότερες γυναίκες σε ακραία φτώχεια
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση