NEED TO KNOW

Lindsay Tramuta, Alice Pfeiffer: Καταρρίπτοντας το στερεότυπο της αψεγάδιαστης Παριζιάνας

πηγή: Instagram @jadore.parisian.chic

«Παριζιάνα». Τι μας έρχεται στο μυαλό στο άκουσμα αυτής της λέξης; Οι περισσότεροι, θα σκεφτούμε τη στιλάτη, γοητευτική, μορφωμένη γυναίκα, που περπατάει στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας καπνίζοντας, περνάει τα βράδια της πίνοντας κρασί στα ομορφότερα μέρη. Είναι η Brigitte Bardot, η Catherine Deneuve, η Inès de la Fressange, η Laetitia Casta. Είναι εθνικό σύμβολο. Μα, πάνω απ’ όλα, είναι αντικείμενο, ένα αντικείμενο που «πουλάει».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jeanne (@jeannedamas) στις


Χάρη σ’ εκείνη οι πωλήσεις των κόκκινων κραγιόν εκτοξεύονται κάθε χρόνο, τα ριγέ μπλουζάκια γίνονται ανάρπαστα – αποτελεί διαφήμιση ακόμη και της ίδιας της πατρίδας της, με την πανέμορφη φιγούρα της να πρωταγωνιστεί σε καρτ ποστάλ. Έχει καθιερώσει και τη θέση της στα social media, φυσικά, τόσο χάρη σε influencers όπως η Jeanne Damas, όσο και σε ολόκληρους λογαριασμούς αφιερωμένους σ΄ εκείνη, σαν τον @lesparisiennesdumonde. Έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για χιλιάδες άρθρα που υπόσχονται να μας χαρίσουν τα μυστικά της γαλλικής κομψότητας, τα κομμάτια-κλειδιά της γκαρνταρόμπας της, τα αξεσουάρ που δεν αποχωρίζεται ποτέ. Φυσικά, εκτός από το αψεγάδιαστο ντύσιμο, το μακιγιάζ που δεν ξεπερνά ποτέ τα όρια και φαίνεται σχεδόν φυσικό, τα καλοχτενισμένα αλλά ταυτόχρονα ατημέλητα μαλλιά, η Παριζιάνα ξεχωρίζει για κάτι ακόμη: Είναι απίστευτα αδύνατη. Κι ο μύθος της παραμένει ζωντανός μέχρι σήμερα, αναλλοίωτος στα χρόνια. Προάγει ένα στερεότυπο το οποίο προσπαθούμε με μανία να ακολουθήσουμε – όχι να το φέρουμε στα μέτρα μας, αλλά να χωρέσουμε εμείς στα δικά του.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Les Parisiennes du monde (@lesparisiennesdumonde) στις


Το πρότυπο του Parisian chic, όμως, καταπιέζει τις γυναίκες. Κι αν καταπιέζει εμάς, στην Ελλάδα, ας μπούμε στη θέση των Γαλλίδων που απέχουν από όλα αυτά που προστάζει. Η δημοσιογράφος Lindsay Tramuta, λοιπόν, έρχεται να τους δώσει μία ανάσα ανακούφισης, μέσα από το νέο της βιβλίο. Με τίτλο The New Parisienne: The Women and Ideas Shaping Paris (Η νέα Παριζιάνα: Οι γυναίκες και οι ιδέες που δίνουν μορφή στο Παρίσι), δίνει φωνή σε σαράντα ξεχωριστές προσωπικότητες που δε μοιάζουν σε τίποτα με την εξιδανικευμένη Παριζιάνα. Ανάμεσά τους, βρίσκεται η ακτιβίστρια Elisa Rojas, η Δήμαρχος του Παρισίου, Anne Hidalgo και η Delphine Horvilleur που είναι ραβίνος.

«Η κλασική Παριζιάνα αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του πληθυσμού της πόλης, που ζει σε μία συγκεκριμένη συνοικία. Όμως, εκείνη είναι που βλέπουμε ξανά και ξανά, αυτό είναι το πρόβλημα», εξήγησε στη Guardian η Tramuta. «Ο τρόπος με τον οποίο προωθείται αυτό το είδος γυναίκας μας γεμίζει ανασφάλειες, κι αυτό με εξοργίζει.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Lindsey Tramuta (@lostncheeseland) στις


Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι που προσπαθούν να καταρρίψουν αυτό το στερεότυπο. Η γαλλο-βρετανικής καταγωγής Alice Pfeiffer, το 2019, έγραψε το Je Ne Suis Pas Parisienne (Δεν Είμαι Παριζιάνα), θίγοντας το ζήτημα με το δικό της τρόπο. Έχοντας σπουδάσει στο London School of Economics, προσέγγισε το θέμα από την προσωπική της εμπειρία ως γυναίκα – κάτοικος του Παρισίου από τη μία πλευρά και του Λονδίνου από την άλλη. Είδε πως, μαζί με τη γαλλίδα, έρχεται και η Λονδρέζα που έχει δύο πλευρές: Την αριστοκράτισσα, με τα λεπτά χαρακτηριστικά – όπως η Cara Delenvigne – και την επαναστάτρια – όπως η Amy Winehouse και η Kate Moss.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ALICE PFEIFFER (@alicepfeiffer) στις


Η διαφορά τους, όπως τόνισε η συγγραφέας, βρίσκεται στο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο περιγράφεται ως μία πολύπλευρη κοινωνία, ενώ η Γαλλία αποτελεί την ενσάρκωση της laïcité, δηλαδή του κοσμικισμού. «Το πρώτο, προάγει τη διαφορετικότητα, ενώ το δεύτερο προωθεί μονάχα μία αρετή. Η γαλλική ταυτότητα βασίζεται στην ενότητα που δεν αναγνωρίζει το διαφορετικό, μία ενότητα που δεν επιτρέπει σε κανέναν να ξεχωρίσει. Η Γαλλία θέλει να φαίνεται ουδέτερη, ομοιόμορφη, αντιμετωπίζοντας τους πάντες με τον ίδιο τρόπο, ανεξαρτήτως χρώματος, πατρίδας, θρησκείας. Με αυτόν τον τρόπο, έχει την τάση να βγάζει προς τα έξω την ίδια εικόνα για όλους και κανείς δε μιλάει για αυτό», δήλωσε στη Guardian.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ALICE PFEIFFER (@alicepfeiffer) στις


Οι δύο αυτές γυναίκες, λοιπόν, αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους, να πάψουν να το αγνοούν και να αποτελέσουν παράδειγμα για πολλές ακόμα.

 

Διαβάστε επίσης:

Η Adele αδυνάτισε κι έφερε στην επιφάνεια μία σκληρή αλήθεια για την κοινωνία μας

Η σεξιστική βιομηχανία των ΜΜΕ

Έφη Αχτσιόγλου: O σεξισμός είναι πολύ πιο ωμός εκεί που η θέση δεν είναι από μόνη της «προνομιούχα»

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση