Έφη Τσιβίκα
Στην αναζήτηση νέων μέτρων στους χώρους εργασίας και τα σχολεία στρέφονται οι ειδικοί, προκειμένου να βρεθεί η μέγιστη δυνατή ισορροπία μεταξύ δημόσιας υγείας, κοινωνίας και οικονομίας.
Η κόπωση που έχει επέλθει από την παρατεταμένη επιβολή περιορισμών, το βαρύ πλήγμα στις επιχειρήσεις και οι επιπτώσεις στην κοινωνία οδηγούν τους επιστήμονες σε εναλλακτικά μονοπάτια σκέψης, σε μια προσπάθεια αναζήτησης νέων προσεγγίσεων στη διαχείριση της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα, που θα επιτρέψουν το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, περιορίζοντας παράλληλα κατά το δυνατό τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Η ανάγκη για περιοριστικά μέτρα φαίνεται ότι θα μας «συνοδεύει» έως ότου ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων, οπότε το βασικό μέλημα των επιστημόνων αυτή τη στιγμή είναι η εξεύρεση νέων λύσεων, με μέτρα που θα επιτρέπουν την παρατεταμένη εφαρμογή τους.
Αυτό ήταν και ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους επιδημιολόγους κατά τη χθεσινή (24/2) τηλεδιάσκεψη, μία ημέρα μετά την έκρηξη των κρουσμάτων που καταδεικνύει ότι το lockdown μάλλον δεν αποδίδει στον επιθυμητό βαθμό.
Με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να βρίσκεται σε εξέλιξη, ο τρόπος με τον οποίο το μέτρο της τηλεργασίας θα υποχωρήσει σταδιακά και θα επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους έχει ήδη αρχίσει να απασχολεί τους ειδικούς. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σκέψεις για νέα μέτρα στις επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και η αύξηση του testing στους εργασιακούς χώρους (ενδεχομένως με επιδότηση των rapid test), προκειμένου να λειτουργούν χωρίς να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης.
Σημειώνεται ότι η διάδοση του κορονοϊού στους χώρους εργασίας, είναι ένα θέμα που προβληματίζει ήδη την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, καθώς φαίνεται να έχει μεγάλη συμμετοχή στην αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου, ακόμη και υπό καθεστώς lockdown.
Όσον αφορά στα σχολεία, τα οποία εξαρχής αποτελούσαν προτεραιότητα για τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, η συζήτηση για τον τρόπο επαναλειτουργίας τους ξεκίνησε ήδη από την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης και αναμένεται να συνεχιστεί και κατά τη σημερινή συνεδρίαση των επιδημιολόγων.
Τα τελευταία στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν αύξηση κατά 10% των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών μετά το άνοιγμα των σχολείων, φαίνεται να αλλάζουν τον τρόπο σκέψης όσον αφορά στη λειτουργία τους, η οποία βάσει των μέχρι πρότινος στοιχείων βρισκόταν κατά κάποιον τρόπο στο «απυρόβλητο».
Έτσι οι επιστήμονες επεξεργάζονται επίσης εναλλακτικά σενάρια, όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής (π.χ. πρωί – απόγευμα, ανά εβδομάδα) διδασκαλία, η επέκταση της διδασκαλία σε άλλους χώρους εκτός των σχολείων, η παροχή χειρουργικών μασκών εντός των σχολικών εγκαταστάσεων κ.ά.
Διαβάστε επίσης:
«Έκρηξη» κρουσμάτων με lockdown στην Αττική – Οι πιθανές εξηγήσεις
Έρευνα: Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού από την Καλιφόρνια είναι πιο μεταδοτική
Κορονοϊός: Πόσο αξιόπιστα είναι τα rapid test
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση