Aρκετά ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της ερευνητικής ομάδας HERACLES και του ΑΠΘ σχετικά με το πώς εξελίσσεται ο κορονοϊός στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η μελέτη αναφέρει ότι αν δεν τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, δεν αποκλείεται ο αριθμός των κρουσμάτων να φτάσει μέχρι το τέλος του χρόνου σε πάνω από 700 την ημέρα.
Για τον λόγο αυτό προτείνει την τήρηση κοινωνικών αποστάσεων, τη χρήση προστατευτικής μάσκας παντού, την τηλεργασία και την άμεση επιβολή ενός τοπικού lockdown στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες «κόκκινες» περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αυτά είναι τα δεδομένα που παρουσιάζει η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Ο ίδιος αναφέρει: «Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου.
Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας από τα 5420 που έχουμε σήμερα. Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας».
Το ΑΠΘ προτείνει τα εξής μέτρα:
– Τη μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνική αποστασιοποίησης σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς που έχουν μεγάλες συναθροίσεις. Την αύξηση δρομολογίων για την εξυπηρέτηση των επιβατών ώστε να πετυχαίνεται πληρότητα 50% στα ΜΜΜ και τη χρήση μάσκας σε χώρους λατρείας.
– Την αποφυγή άσκοπων συγκεντρώσεων και συναθροίσεων.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους σε κλειστούς και ιδιωτικούς χώρους.
– Προώθηση τηλεργασίας (προτείνει για το 75% των δημοσίων υπαλλήλων)
– Μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (έως τις 12 το βράδυ)
– Προτρέπει να τηρηθούν αυτά τα μέτρα για δύο μήνες, να οριστεί υποχρεωτική η χρήσης μάσκας προστασίας, ενώ το πρόστιμο προτείνεται να ανέλθει στα 300€.
– Πιο εντατικούς ελεγχους σε όλες τις πύλες εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας.
– Την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να μπορεί να ανιχνεύεται καλύτερα ο κορονοϊός.
– Η χρήση συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα και στον αέρα εσωτερικών χώρων για έγκαιρη ταυτοποίηση εστιών υπερμετάδοσης του κορονοϊού.
Διαβάστε επίσης:
«Φορέστε μάσκα, σώστε ζωές»: Tο μήνυμα του Google Doodle για τον κορονοϊό
H Ρωσία ξεκινά τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού τον Νοέμβριο
“Δεν είναι ώρα να χαλαρώνεις. Ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ” – Το βίντεο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση