Μπορεί στη χώρα μας η κατάσταση να είναι αισιόδοξη, όμως η πανδημία συνεχίζει να είναι καταστροφική για ένα τεράστιο μέρος του κόσμου. Η δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Melinda Gates, μίλησε ανοιχτά για τις ανησυχίες της, σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης στις ΗΠΑ.
«Εξεπλάγην που δεν ήμασταν καλύτερα προετοιμασμένοι, όμως, ειλικρινά, εξεπλάγην περισσότερο που χάσαμε τόσο χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά στο NBC, αφού πρώτα τόνισε πως ο σύζυγός της είχε προειδοποιήσει για κάτι ανάλογο από το 2015.
«Δεν είχαμε την κατάλληλη ηγεσία σε εθνικό επίπεδο, ώστε να γίνουν τα τεστ με το σωστό τρόπο, να δοθεί προστατευτικός εξοπλισμός όπως έπρεπε, να γίνει σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων», σημείωσε. «Είμαι απογοητευμένη από αυτό που βλέπω», συνέχισε, σχετικά με τα μέτρα που έλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump.
Μέχρι στιγμής, το ζεύγος Gates έχει προσφέρει περισσότερα από 300 εκατομμύρια στις έρευνες για τη θεραπεία και το εμβόλιο του ιού. Παρότι κάποιοι υποστηρίζουν πως θα έχει βρεθεί κάτι μέχρι τον Ιανουάριο, εκείνη διαφωνεί. Πιστεύει θα χρειαστούν περίπου 12-18 μήνες ακόμη, μέχρι να έχουμε στα χέρια μας έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης.
Η Melinda, που μάχεται επίσης υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων, έκανε ιδιαίτερα αιχμηρές δηλώσεις για την κρίση που έφερε ο κορονοϊός στα νοικοκυριά.
«Αν είναι να ξανανοίξουμε την οικονομία μας, χρειάζεται να φροντίσουμε τους σημαντικότερους εργαζομένους. Το 85% των νοσηλευτών είναι γυναίκες. Κι όμως, ποιοι φροντίζουν τα πάντα στο σπίτι; Οι γυναίκες. Ποιος ασχολείται με την ανατροφή των παιδιών; Οι γυναίκες», είπε.
Εξήγησε πως τα δύο φύλα συμμετέχουν δυσανάλογα στις οικογενειακές υποχρεώσεις, κάτι που δυσκολεύει τις γυναίκες να κυνηγήσουν την καριέρα τους και να πετύχουν οικονομικά. Για να στηρίξει ακόμη περισσότερο το επιχείρημά της, σημείωσε πως οι ΗΠΑ είναι το μόνο ανεπτυγμένο κράτος που δίνει άδειες άνευ αποδοχών για ιατρικούς σκοπούς.
«Πάντα κινούμασταν με τη λογική ‘Αν είναι ακριβό, δεν το κάνουμε’», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ήδη κοστίζει πολύ. Μας κοστίζει την υγεία μας και είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπισθεί, εάν θέλουμε εργαζομένους υγείας, νοσηλευτές εκεί έξω, το 85% των οποίων είναι γυναίκες που μας φροντίζουν όπως πρέπει.»