Η #SpeakUpToo ή στα ελληνικά #ΜίλαΚιΕσύ είναι μία καμπάνια αφιερωμένη σε όλα εκείνα τα άτομα που πίστεψαν πως δε θα ακουστούν ποτέ. Παράλληλα, μας δίνει την ευκαιρία να βοηθήσουμε την Ε. Οδήγησε τον κακοποιητή της στο δικαστήριο, νίκησε, όμως τώρα καλείται να αντιμετωπίσει την έφεση που εκείνος άσκησε. Και τα έξοδα είναι πολλά – τόσα που αδυνατεί να τα καλύψει μόνη.
Η Ε. υπέστη σεξουαλική κακοποίηση όταν ήταν παιδί. Είχε μόλις τελειώσει το Δημοτικό, όταν ένας συγγενής της αποφάσισε να τραυματίσει το σώμα και την ψυχή της.
Στην αρχή, δε μίλησε σε κανέναν. Βίωσε όλα τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες, είχε καταθλιπτικά επεισόδια, έκανε τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας πριν αποφασίσει να σπάσει τη σιωπή της. Κατάφερε, όμως, να καταγγείλει το περιστατικό και να οδηγήσει το θύτη ενώπιον της δικαιοσύνης, δεκαπέντε χρόνια μετά και λίγες μόλις μέρες πριν παραγραφεί το αδίκημα που είχε διαπράξει, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα ο δράστης να κατηγορηθεί για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν είχε συμπληρώσει τα 13 έτη, αντιμετωπίζοντας ποινή κάθειρξης έως και 10 έτη.
Στη δίκη που εκδικάστηκε σε α΄ βαθμό τον Ιανουάριο του 2019, η Ε. βγήκε νικήτρια. Παρά τον απαξιωτικό λόγο της εισαγγελέως, η οποία της απευθυνόταν σαν να είναι η ίδια κατηγορούμενη σε κάποιες περιπτώσεις, η Ε. αντιμετωπίστηκε με σεβασμό από τον πρόεδρο του δικαστηρίου που, δίνοντας έμφαση σε όλα τα στοιχεία που προσκομίστηκαν και στη μαρτυρία της, απέδειξε με τις ερωτήσεις προς τον κατηγορούμενο, τόσο τις αντιφάσεις του, όσο και την ενοχή του.
Ο θύτης καταδικάστηκε σε 3 χρόνια με αναστολή, με το δικαστήριο να του αναγνωρίζει το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου σύννομου βίου. Αποδείχθηκε όμως μέσα από τη συγκεκριμένη υπόθεση, πως υπάρχει η δυνατότητα απονομής δικαιοσύνης ακόμη και αν υπάρξει καταγγελία μετά από πολλά χρόνια, έτσι ώστε ο θύτης να αντιμετωπίσει τις ευθύνες των πράξεών του. Πως δεν είναι ποτέ αργά να μιλήσει ένα άτομο για τη σεξουαλική κακοποίηση στην οποία το υπέβαλαν, ακόμη και αν η υπόθεση του στα πλαίσια της ποινικής δικαιοσύνη κοντεύει να αγγίξει την παραγραφή του αδικήματος.
Η Ε. νίκησε από τη στιγμή που άρχισε να μιλάει γι’ αυτό που της έκανε ο κακοποιητής. Πολλά θύματα, όμως, ειδικά όταν ο κακοποιητής προέρχεται από το οικογενειακό τους περιβάλλον, δυσκολεύονται να υψώσουν τη φωνή τους.
Προκειμένου να βοηθήσει κι άλλα άτομα να μιλήσουν, να καταγγείλουν την κακοποίηση που δέχθηκαν αλλά και να συγκεντρώσει χρήματα για τη νέα δίκη που θα πραγματοποιηθεί το Φεβρουάριο, άνοιξε την πλατφόρμα #SpeakUpToo. Το τραύμα δεν πρέπει να μείνει ανεπανόρθωτο.
Διαβάστε επίσης:
Κάθι Τσέσνικ: H ανεξιχνίαστη δολοφονία που έφερε στο φως ένα κύκλωμα σεξουαλικής κακοποίησης
Καμία ανοχή στην παιδική κακοποίηση: Είναι υποχρέωσή μας να κρατάμε τα παιδιά ασφαλή
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση