Στην ΕΕ υπάρχουν σχεδόν 9,4 εκατομμύρια άτομα που βρίσκονται σε διευθυντικές θέσεις. Από αυτούς τα 6 εκατομμύρια δηλαδή το 64% είναι άντρες και 3,4 εκατομμύρια είναι γυναίκες δηλαδή μόλις το 36%.
Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μέσα από τις μετρήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Επιπλέον οι γυναίκες συνεχίζουν να σημειώνουν χαμηλό ποσοστό στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών της ΕΕ.
Αυτό σημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι αποτελούν το 50% των εργαζομένων σε ολόκληρη την ΕΕ υπάρχει ακόμα ανισότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Οι πληροφορίες αυτές δόθηκαν από την Eurostat με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.
Η χώρα στην οποία καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ποσοστά σε γυναίκες στελέχη είναι η Λετονία στην οποία μάλιστα ξεπερνούν τους άντρες σημειώνοντας 53%. Αμέσως μετά τη δεύτερη καλύτερη τιμή κατέγραψε η Βουλγαρία με ποσοστό 49%, η Πολωνία με 48% και τέλος η Εσθονία με ποσοστό 46%.
Αντιθέτως, οι χώρες που βγήκαν πρώτες στην ανισότητα είναι η Κύπρος με 19%, το Λουξεμβούργο με 23% και η Δανία με 27%.
Women account for a little over one quarter of board members of publicly listed companies in the EU (28%) ????
Did you know that the highest share of female board members is recorded in ?? France ❓#IWD2020 @eurogender #InternationalWomensDay
➡️ https://t.co/TfOALEUvRI pic.twitter.com/cPFE0YkY7S
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) March 6, 2020
Το 2019 μόλις το 18% των πιο υψηλόβαθμων στελεχών είναι γυναίκες, ποσοστό που σημείωσε αύξηση κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2012 που άγγιζε μόλις το 10%.
Η πρώτη χώρα με το καλύτερο ποσοστό σε γυναίκες είναι η Ρουμανία με 34%, και αμέσως μετά η Εσθονία με 33% και η Λιθουανία με 30%. Τα χειρότερα ποσοστά ανήκουν στην Αυστρία με 8% και το Λουξεμβούργο όπου μόλις το 6 % είναι γυναίκες.
Only 1 manager out of 3 in the EU is a woman ??????
… even less in senior management positions @eurogender #IWD2020 #GenerationEquality #WomensDay #InternationalWomensDay➡️ For more information: https://t.co/TfOALEUvRI pic.twitter.com/LzI14Kng4r
— EU_Eurostat (@EU_Eurostat) March 6, 2020
Γενικά οι βαλτικές χώρες σημείωσαν τα πιο ελπιδοφόρα ποσοστά τα οποία όμως παρέμειναν στα ίδια επίπεδα από το 2012.
Συνοπτικά αυτή τη στιγμή το 36% είναι διοικητικά στελέχη, το 27% έχουν ανώτερες θέσεις και μόλις 17% κατέχουν τις θέσεις των πλέον υψηλόβαθμων στελεχών.