Η Γερουσία της Αργεντινής πήρε μία ιστορική απόφαση: Να νομιμοποιήσει τις εκτρώσεις, ως τη 14η εβδομάδα κύησης. Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προόδου, σε μία από τις χώρες με την αυστηρότερη νομοθεσία.
Η ψηφοφορία – μαραθώνιος ολοκληρώθηκε χθες, Τετάρτη, με 38 ψήφους υπέρ και 29 κατά. Μέχρι τώρα, η διακοπή της κύησης, επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή σοβαρού κινδύνου για την υγεία της μητέρας.
Η Καθολική Εκκλησία, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στους κατοίκους της Λατινικής Αμερικής, είχε εκφράσει από την αρχή τις αντιθέσεις της, καλώντας τους Γερουσιαστές σε καταψήφιση του νομοσχεδίου – δεν τα κατάφερε, όμως.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Κλαίω. Πάντα στο πλευρό των γυναικών», έγραψε μία διαδηλώτρια στο Twitter. «Αργεντίνες αδελφές μου, σας ευχαριστώ για τον ακτιβισμό και τη μάχη σας».
Today is an historic day, Argentina has approved the legalisation of abortion.
I’m fucking happy, I’m crying. Always standing with women ✊?? My Argentinian sisters, thank you for your activism and for the fights #AbortoLegal2020 #Argentina pic.twitter.com/cNzU8YX81n— juviiiiin (@juviiiiin1) December 30, 2020
«Η χώρα μου είναι τόσο καλύτερη από χθες», έγραψε κάποια άλλη, για να προσθέσει μία Τρίτη πως «η Αργεντινή επαναφέρει την ελπίδα για τη δημοκρατική και φεμινιστική αλλαγή στη Λατινική Αμερική.»
Mentally I am here:
“Down with Patriarchy- it’s going to fall.” #Argentina https://t.co/lAjne0La7x— Tommy ki Ammi (@samosa_jalebii) December 30, 2020
Στη Νότια Αμερική εφαρμόζονται οι αυστηρότεροι νόμοι σχετικά με το δικαίωμα στην έκτρωση. Στα περισσότερα κράτη της ηπείρου, οι γυναίκες μπορούν να διακόψουν την εγκυμοσύνη μόνο αν απειλείται η ζωή τους – ακόμη και τότε, όμως, είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί η διαδικασία με ασφάλεια. Αυτός, άλλωστε, είναι κι ένας από τους λόγους για τους οποίους το χάσμα των φύλων παραμένει αγεφύρωτο.
Στο Ελ Σαλβαδόρ, αν μία τολμήσει να δώσει τέλος στην κύηση, αντιμετωπίζει ποινή 30ετή ποινή φυλάκισης, ενώ το 2019, ένα 11χρονο κορίτσι από την Αργεντινή, το οποίο μάλιστα βιάστηκε, αναγκάστηκε να κρατήσει το παιδί – κανένας γιατρός δεν δέχθηκε να τη βοηθήσει.
Διαβάστε επίσης:
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθετεί μια φεμινιστική εξωτερική πολιτική
10 πλήγματα που υπέστησαν οι γυναίκες τo 2020
Σαρλίζ Θερόν: «Μόνο αν παλέψουμε η μία για τα δικαιώματα της άλλης, θα βελτιώσουμε τη ζωή μας»
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για τις πιο ξεχωριστές ειδήσεις