NEED TO KNOW

Ντάλιτ: Οι γυναίκες της κατώτερης κάστας της Ινδίας στη μάχη για την ισότητα

Photo by Belle Maluf on Unsplash

Όταν η Πρίγια Περιγιασάμι εξελέγη στο συμβούλιο της κοινότητάς της, το 2019, οι γονείς της την προειδοποίησαν ότι θα ερχόταν αντιμέτωπη με εχθρικές συμπεριφορές. Κανείς, όμως, δεν την είχε προετοιμάσει, για όσα θα ακολουθούσαν. Κακοποιείται λεκτικά, επειδή απλώς ανήκει στην κατώτερη κάστα της Ινδίας, τους Ντάλιτ ή, αλλιώς, άθικτους.

Είναι μία από τις 16 Ντάλιτ της πολιτείας Ταμίλ Ναντού, οι οποίες έχουν καταγγείλει το διαχωρισμό που βιώνουν εξαιτίας της καταγωγής τους.

«Από την ημέρα της εκλογής μου, κάποια μέλη του συμβουλίου δε με έχουν καν χαιρετήσει», δήλωσε η 24χρονη στο Reuters.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε όταν την επέπληξαν γιατί τόλμησε να καθίσει σε μία καινούργια καρέκλα στην αίθουσα συνεδριάσεων. Το επόμενο δευτερόλεπτο, είχε αποφασίσει ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δεχθεί κάτι παρόμοιο. Ξεκίνησε, λοιπόν, μία καθιστική διαμαρτυρία για τις προσβολές που δεχόταν καθημερινά.

Οι Ινδοί ακτιβιστές έχουν τονίσει πως η εμπειρία της δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. Σε μία χώρα που η γυναικεία εκπροσώπηση είναι ιδιαίτερα χαμηλή κι ο σεβασμός προς τις γυναίκες σχεδόν ανύπαρκτος – παρά τη νομοθεσία που προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση τους στην κοινωνία – οι Ντάλιτ βρίσκονται στο περιθώριο.

Η Ινδία ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ηγήθηκε από γυναίκα. Σχεδόν πέντε δεκαετίες μετά, έχουν γίνει πολλά βήματα προς τα πίσω. Τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, επίσης, στιγματίζουν όσες τολμούν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Ακόμη κι όταν εκλέγονται, οι Ντάλιτ γίνονται αντικείμενα χλευασμού. Σε πολλές έχει ζητηθεί να καθίσουν στο πάτωμα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων, ενώ ελάχιστες καταγγέλλουν αυτά που τους συμβαίνουν.

«Πάντα με κακοποιούν, δε μου επιτρέπουν να εργάζομαι και, κάποια στιγμή, δεν μπορούσα παρά να παραπονεθώ», δήλωσε η Σ. Ρατζεσουάρι, Πρόεδρος του χωριού Θέρκου Θιτάι.

Τώρα, όλο και περισσότερες μιλούν για τις εμπειρίες τους. Αρνούνται να σκύψουν το κεφάλι στα «όχι» που ακούν και έχουν έναν μόνο στόχο: Να αποδείξουν ότι κανείς δεν μπορεί να τους πει τι δεν μπορούν να καταφέρουν.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες του Σουδάν στη μάχη για την ισότητα

Ισότητα των φύλων στην ψηφιακή οικονομία: 3η από το τέλος η Ελλάδα στον πίνακα της Ευρωπαϊκής Επιτρόπής

Άρια Ρατζέντραν: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη νεότερη Δήμαρχο της Ινδίας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση