Το οικοδόμημα πλέον, βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και για τον λόγο αυτό πρόσφατα επανήλθε το θέμα της διάσωσής του.
Ενεργοί πολίτες ξεκίνησαν μια οργανωμένη προσπάθεια προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στους εμπλεκόμενους φορείς, σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να διασωθεί το κτήριο-στολίδι της περιοχής.
Η σκυτάλη πέρασε ήδη στον Δήμο Λαρισαίων ο οποίος, από την πρώτη στιγμή, επέδειξε ευαισθησία στο ζήτημα της διάσωσης αναλαμβάνοντας σχετική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thessaliaeconomy.gr, σε εξέλιξη βρίσκονται προχωρημένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δήμου της πόλης και των ιδιωτών που έχουν στην ιδιοκτησία τους τον Πύργο Χαροκόπου, δηλαδή τις επιχειρηματικές οικογένειες Κανέλλα και Γατένιου.
Το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εντός του τρέχοντος έτους, με τους γνώστες της υπόθεσης να αναφέρουν ότι ο Δήμος Λαρισαίων συζητά για ένα εύλογο τίμημα και θα είναι αντίθετος σε τυχόν εξωφρενικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών.
Μια αναδρομή για το ιστορικό κτήριο
Ο Παναγής Χαρακόπος ήρθε από τη Ρουμανία στην Ελλάδα μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 και αγόρασε έξι μεγάλα τσιφλίκια 80.000 στρεμμάτων στη Θεσσαλία. Αγόρασε επίσης και το τσιφλίκι της Γιάννουλης από τον Ουσαμπενδίν Μπέη Χασάν Βέη, κτηματία και σύμβουλο της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Το τσιφλίκι, το οποίο μελλοντικά θα αποτελούσε τον περίφημο «Πύργο του Χαρακόπου» ήταν 14.500 στρέμματα. Η οικοδόμηση του πύργου ξεκίνησε το 1902 σε σχέδια του αρχιτέκτονα των ανακτόρων Αναστασίου Μεταξά. Το 1980 ο πύργος χαρακτηρίστηκε διατηρητέος.
Το ακίνητο διαθέτει ορνιθώνα, συγκρότημα αποθηκών, ξηραντήρια, βοηθητικούς χώρους, ανεμόμυλο, στάβλους, αρτοποιείο, αμαξοστάσιο, πλυντήρια και γραφεία.
Διαβάστε επίσης:
Η ιστορία πίσω από τις βασιλικές άμαξες που βρέθηκαν στο Τατόι
Η «Αρέθουσα», το μουσείο της Χαλκίδας έτοιμο στο τέλος του χρόνου
Μέσα στην έπαυλη – «φάντασμα» του Έλληνα κροίσου που εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στην Αγγλία
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση