Το μυστικό για να φτάσετε μέχρι την ηλικία των 100 είναι να τρώτε όπως τα άτομα που κατάφεραν να τα πατήσουν. Ο Νταν Μπέντερ είναι ερευνητής μακροζωίας, του National Geographic Fellow και συγγραφέας του «The Blue Zones: Μαθήματα για τη ζωή μακρύτερα από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει το μεγαλύτερο».
Ο ίδιος μιλώντας στο CNBC, εξηγεί πώς μπορούμε να φτάσουμε τα 100 χρόνια αν όντως το επιθυμούμε.
Η αναφορά του αφορά την Οκινάουα στην Ιαπωνία, που είναι το μέρος με τους περισσότερους αιωνόβιους ανθρώπους, οι οποίοι εκτός από μακροζωία, κατάφεραν να ευημερήσουν. Για κάθε 100.000 κατοίκους, οι 68 έχουν ξεπεράσει τον αιώνα. Αναλογικά με τις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός είναι τριπλάσιος.
Σε περίπτωση που αναρωτιέστε πού οφείλεται αυτό, η απάντηση είναι στη διατροφή.
Στον όμορφο αυτό τόπο, οι κάτοικοι έχουν το μότο «Hara hachi bu», που σημαίνει «Τα πάντα με μέτρο».
Η φράση αυτή είναι εμπνευσμένη από τον Κουμφούκιο και οι ντόπιοι τη χρησιμοποιούν για να τους υπενθυμίζει να σταματάνε να τρώνε, μόλις το στομαχι τους γεμίσει κατά 80%.
Η έρευνα δείχνει ότι χρειάζονται περίπου 15 έως 20 λεπτά για να καταγράψει ο εγκέφαλός σας ότι το στομάχι σας έχει φτάσει σε χωρητικότητα. Και το να τρώτε αργά, εξασκώντας το hara hachi bu , βοηθάει σε βραχυκύκλωμα αυτό.
Με άλλα λόγια, εάν σταματήσετε να τρώτε όταν νομίζετε ότι είστε 80% γεμάτοι, πιθανότατα θα είστε 100% γεμάτοι (απλά δεν το γνωρίζετε ακόμη).
Ξανά και ξανά, επιστήμονες και ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την τυπική διατροφή είναι ότι τρώμε πάρα πολύ.
Οι ηλικιωμένοι Okinawans υιοθετούν μια φυτική διατροφή, με τα γεύματά τους να αποτελούνται κυρίως από τηγανητά φασόλια, σπανάκι, χόρτα, γλυκοπατάτες και tofu – όλα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
Το Goya είναι ένα άλλο δημοφιλές βασικό τρόφιμο. Επίσης γνωστό ως «πικρό πεπόνι» και περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά , βιταμίνες και μέταλλα, που μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να βελτιώσουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας το να καταπολεμήσει τα παθογόνα.
Αν και οι ντόπιοι δεν είναι χορτοφάγοι και τρώνε χοιρινό, ψάρι και άλλα κρέατα, φροντίζουν η ποσότητα αυτή να αποτελεί την ελάχιστη στο πιάτο τους.
Το «hara hachi bu» στην πράξη
Οι απλές αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην πράξη το μυστικό του χαρά χατσίπου για βελτιωμένη υγεία.
Ακολουθούν τέσσερα εύκολα βήματα για να ξεκινήσετε:
Φάτε αργά. Η ταχύτερη κατάπωση οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση. Επιβραδύνετε για να επιτρέψετε στο σώμα σας να ανταποκριθεί σε συνθήματα, τα οποία μας λένε ότι δεν πεινάμε πλέον.
Εστίαση στα τρόφιμα. Απενεργοποιήστε την τηλεόραση και κρατήστε όλες τις άλλες μορφές ψηφιακών συσκευών μακριά από το περιβάλλον διατροφής σας. Θα είστε λιγότερο αποσπασμένοι, θα καταναλώνετε λιγότερο και θα απολαύσετε περισσότερο το φαγητό.
Χρησιμοποιήστε μικρά πιάτα. Επιλέξτε να φάτε σε μικρότερα πιάτα και χρησιμοποιήστε ψηλά, στενά ποτήρια. Είναι πιθανό να τρώτε πολύ λιγότερο χωρίς καν να το αντιληφθείτε.
Μην παθαίνετε εμμονή με την πρόσληψη θερμίδων. Η συμβουλή των κατοίκων της Οκινάουα, είναι να κάνουμε όλα τα πράγματα με μέτρο. Καθώς τρώτε, εξασκηθείτε προσεκτικά ακούγοντας το σώμα σας.
Διαβάστε επίσης:
To χόμπι που χαρίζει μακροζωία
Το ελληνικό προϊόν που έγινε διεθνώς «τάση» στο χώρο του fitness και της υγιεινής διατροφής
Πώς να φτιάξετε ένα υγιεινό mocktail για να αποφεύγετε την αφυδάτωση
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση