NEED TO KNOW

Ο κορονοϊός προήλθε από εργαστήριο και όχι από νυχτερίδες- Nέα έρευνα ρίχνει φως στο αναπάντητο ερώτημα

Photo by Martin Lopez from Pexels

Μία έρευνα του πανεπιστημίου του Αμβούργου με επικεφαλής το νανοεπιστήμονα καθηγητή Ρόλαντ Βιζεντάνγκερ, ακολούθησε τα ίχνη του κορονοϊού, για να βρει από πού προήλθε τελικά. Διαπίστωσε ότι δεν μεταδόθηκε από νυχτερίδες αλλά ότι προήλθε από εργαστήριο.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και βασίζεται σε μια διεπιστημονική ερευνητική προσέγγιση και εκτενή έρευνα χρησιμοποιώντας ένα ευρύ φάσμα πηγών πληροφοριών. Αυτές περιλαμβάνουν επιστημονική βιβλιογραφία, άρθρα σε έντυπα και διαδικτυακά μέσα, καθώς και προσωπική επικοινωνία με διεθνείς ερευνητές. Οι πληροφορίες παρέχουν αποδείξεις που βασίζονται στην επιστήμη, αλλά δίνουν πολλές σημαντικές ενδείξεις:

-Σε αντίθεση με τις πρώιμες επιδημίες που βασίζονται σε κορονοϊούς όπως το SARS και το MERS, η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη εντοπίσει τον ενδιάμεσο ξενιστή, που έκανε δυνατή τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από νυχτερίδες στους ανθρώπους. Έτσι, δεν υπάρχει μια καλή βάση που να εξηγεί ότι η μόλυνση ξεκίνησε από τα ζώα.

-Οι ιοί SARS-CoV-2 είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί στους υποδοχείς ανθρώπινων κυττάρων και στη μόλυνση ανθρώπινων κυττάρων. Είναι η πρώτη φορά που ένας κορονοϊός είχε και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά κάτι που υποδηλώνει μια μη φυσική προέλευση του παθογόνου SARS-CoV-2.

-Δεν υπήρχαν νυχτερίδες προς πώληση στην ιχθυαγορά στο κέντρο της Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η πανδημία. Το Ινστιτούτο ιολογίας της πόλης, ωστόσο, στεγάζει μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως συλλογές παραγόντων νυχτερίδας, που λαμβάνονται από μακρινές σπηλιές στις επαρχίες της νότιας Κίνας. Είναι εξαιρετικά απίθανο τα νυχτερίδες να έφτασαν από τις σπηλιές μόνες τους στη Γουχάν, ταξιδεύοντας περίπου 2.000 χλμ.

-Μια ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν, ερευνούσε τον γενετικό χειρισμό των κορονοϊών για πολλά χρόνια με στόχο να τους καταστήσει πιο μολυσματικούς, πιο επικίνδυνους και πιο θανατηφόρους. Αυτό έχει αποδειχθεί από πολλές δημοσιεύσεις.

-Τα μέτρα ασφαλείας τεκμηριώθηκαν ως ανεπαρκή στο Ινστιτούτο ιολογίας της Γουχάν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

-Υπάρχουν πολλές άμεσες ενδείξεις ότι το παθογόνο SARS-CoV-2 είναι εργαστηριακής προέλευσης, καθώς το πρώτο άτομο που μολύνθηκε, ήταν ένας νέος ερευνητής στο ινστιτούτο της Γουχάν.

Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και αρχικά διανεμήθηκε και συζητήθηκε σε επιστημονικούς κύκλους. Η δημοσίευσή της στοχεύει σε μια ευρεία συνομιλία, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ηθικές πτυχές μιας τέτοιας έρευνας.

Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα, έπειτα από έρευνα τεσσάρων εβδομάδων, δήλωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές από πού προέρχεται ο ιός και ότι χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία από την Κίνα. Ο επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας του Οργανισμού θεωρεί ωστόσο απίθανο το ενδεχόμενο ο παράγων να προέρχεται από εργαστήριο. Οι διεθνείς ειδικοί εκτιμούν ότι ο SARS-CoV-2 προήλθε μάλλον από νυχτερίδες. Η Κίνα πάντως από την πλευρά της συνεχίζει να τονίζει ότι ο ιός μπορεί να διαδόθηκε μέσω κατεψυγμένων τροφίμων.

Σύμφωνα ακόμη με πληροφορίες της εφημερίδας BILD, τα ίχνη του νέου κορονοϊού αναζητούν και οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Διαβάστε επίσης:

94% αποτελεσματικότητα ενάντια στον κορονοϊό έχει το εμβόλιο της Μoderna

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός – Στο «Αττικόν» εμβολιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Άννα Διαμαντοπούλου στην La Repubblica: Το εμβόλιο είναι ένα συλλογικό αγαθό, που πρέπει να είναι διαθέσιμο σε όλους

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση