NEED TO KNOW

Ο λόγος που δε θα γεννηθούν 6.8 εκατομμύρια κορίτσια στην Ινδία

Photo by Church of the King on Unsplash

Μέχρι το 2030, υπολογίζεται πως στην Ινδία δε θα γεννηθούν 6.8 εκατομμύρια κορίτσια.

Στις 17 από τις 29 πολιτείες της χώρας αυτής, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου King Abdullah της Σαουδικής Αραβίας παρατήρησαν πως οι υποψήφιοι γονείς έχουν ξεκάθαρη προτίμηση για το φύλο του παιδιού. Θέλουν να είναι αγόρι. Παρατήρησαν, επίσης, πως οι γεννήσεις κοριτσιών είναι ελάχιστες, με τον αριθμό τους να φτάνει το κατώτατο όριο στην Uttar Pardesh. Αυτό οφείλεται στις «επιλεκτικές εκτρώσεις».

Πρόκειται για αμβλώσεις που δεν πραγματοποιούνται σε ασφαλές χρονικό διάστημα από την έναρξη της εγκυμοσύνης, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία της εγκύου. Κι όμως, όλο και περισσότερες επιλέγουν να μπουν σε αυτήν τη διαδικασία – όχι επειδή δε θέλουν παιδιά, επειδή δε θέλουν κόρη.

Η Anuradha Saxena, η οποία ανήκει στο κίνημα για την ενδυνάμωση της γυναίκας στην περιοχή Sikar, δεν εκπλήσσεται από τα νούμερα. Ένα κορίτσι, άλλωστε, θεωρείται  βάρος για την οικογένειά του που, από την ώρα σχεδόν που γεννιέται, ανυπομονεί για την ώρα που θα το παντρέψει και κάποιος άλλος θα αναλάβει τα έξοδά του. «Πρέπει να αλλάξουν τα πάντα από τη ρίζα τους», δήλωσε στην Guardian.

Το 1994, όταν ξεκίνησε να πραγματοποιείται ο προγεννητικός έλεγχος στις εγκύους, επειδή ακριβώς υπήρχε αυτός ο διαχωρισμός, η κυβέρνηση κατέστησε παράνομη την αποκάλυψη του φύλου του μωρού στους γονείς, με εξαίρεση την περίπτωση προβλήματος στην υγεία του. Όμως, η εφαρμογή του νόμου διαφέρει από μέρος σε μέρος.

Αυτή τη στιγμή, στην Ινδία, υπάρχουν 900-930 γυναίκες ανά 1.000 άνδρες και η αναλογία αναμένεται να αλλάξει δραματικά. Τα αγόρια αντιμετωπίζονται ως οι επόμενοι αρχηγοί της οικογένειας, σε αντίθεση με τα κορίτσια. Σ’ εκείνα δίνουν πιο θρεπτικό φαγητό, σ΄εκείνα παρέχουν ιατρική φροντίδα – οι αδελφές τους, από την άλλη, είναι διακοσμητικά στοιχεία στο σπίτι, υποχρεωμένα να τους ευχαριστούν.

Η κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και σταρ του Bollywood προσπαθούν να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση. Σε ορισμένες πολιτείες, μάλιστα, υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη επισκέπτονται σπίτια στα οποία γεννιούνται κοριτσάκια και οργανώνουν γιορτή, δείχνοντας πόσο σημαντικός είναι ο ερχομός τους στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη Saxena, στη Sikar πλέον γράφεται το όνομα του κοριτσιού έξω από το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, αισθάνεται εξίσου σημαντικό με το αγόρι της οικογένειας.

 

Διαβάστε επίσης:

Οι γυναίκες της Γκάνα πληρώνουν 139 δολάρια για να καταγγείλουν το βιασμό τους – Στο πλευρό τους, η ηθοποιός Ama K. Abebrese

Κορονοϊός: Οι αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν

Gauri Lankesh: Η ατρόμητη Ινδή δημοσιογράφος και ακτιβίστρια

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση