Έστω ότι ο προϊστάμενός μας μάς καλεί στο γραφείο του, προκειμένου να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την απόδοσή μας. Πώς θα αντιδρούσαμε, άραγε; Θα δεχόμασταν τα σχόλιά του και θα ξεκινούσαμε να εργαζόμαστε πιο σκληρά; Ή θα φεύγαμε έχοντας στο μυαλό μας ότι ήρθε η ώρα να παραιτηθούμε;
Μήπως, αν ο άνθρωπος που είχαμε απέναντί μας ήταν γυναίκα, θα συμπεριφερόμασταν διαφορετικά;
Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, δίνει η έρευνα καθηγητή οικονομίας, Martin Abel. Σε μία εποχή που όλο και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις – τρανά παραδείγματα η νέα CEO της Citigroup, Jane Fraser, και η Vanessa Pappas του TikTok – η αντιμετώπισή τους στο χώρο εργασίας συνεχίζει να διαφέρει από εκείνη των ανδρών.
Οι γυναίκες αποτελούν το 45% του ανθρώπινου δυναμικού των εταιρειών της S & P 500. Κι όμως, το 63% των managers είναι άνδρες. Το ίδιο ισχύει και για το 73% των διευθυντών και το 94% των CEOs. Η ανισότητα συνεχίζει να υφίσταται, ακόμη κι αν τα δύο φύλα είναι εξίσου μορφωμένα, ακόμη κι αν μετρούν τα ίδια χρόνια προϋπηρεσίας.
Οι γυναίκες δε λαμβάνονται στα σοβαρά στο χώρο εργασίας. Την αιτία του προβλήματος αυτού προσπάθησε να ανακαλύψει ο Abel, μελετώντας τη συμπεριφορά 2.700 ατόμων την ώρα που δέχονταν παρατηρήσεις από γυναίκα ή άνδρα προϊστάμενο.
Βρήκε πως και τα δύο φύλα αντιδρούν αρνητικά όταν τους ασκείται κριτική από γυναίκα. Την ώρα που η διευθύντρια κάνει τα παράπονά της, οι υφιστάμενοι θυμώνουν και δεν προσπαθούν για το καλύτερο. Από την άλλη πλευρά, εκείνοι που δέχθηκαν παρατηρήσεις από άνδρα απλώς έχασαν την όρεξή τους για δουλειά. Επιπλέον, ελάχιστοι ενδιαφέρονται εξίσου να εργαστούν και για τα δύο φύλα – η προτίμηση σε άνδρα εργοδότη είναι σαφής.
Οι γυναίκες σε υψηλά ιστάμενες θέσεις δεν βιώνουν απλώς την αδιαφορία – οι εργαζόμενοι θεωρούν πως οι απαιτήσεις τους είναι χαμηλότερες, ενώ δίνουν σχεδόν μηδαμινή σημασία στα σχόλιά τους. Η ικανοποίηση δε που αισθάνονται όταν ένας άνδρας τους επιβραβεύει, είναι ασύγκριτη.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως, υποσυνείδητα, πολλοί συνδέουν τον άνδρα με την καριέρα και τη γυναίκα με την οικογένεια. Κάτι, όμως, που προβλημάτισε ιδιαίτερα τον Abel, ήταν η καχυποψία των γυναικών προς τις γυναίκες. Εκεί, τονίζει, πως ίσως φταίει ο ανταγωνισμός που άθελά τους αισθάνονται και δεν μπορούν να διαχειριστούν την κακή κριτική.
Διαβάστε επίσης:
Πώς η ανισότητα στην οικογένεια επηρεάζει την καριέρα μας;
Πώς ο κορονοϊός έπληξε τη καριέρα της εργαζόμενης μητέρας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση