Η πανδημία μας άγγιξε όλους – άλλους περισσότερο κι άλλους λιγότερο. Περάσαμε ένα δύσκολο τρίμηνο από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο και οι επόμενοι μήνες αναμένονται εξίσου σκληροί. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί σε κάθε επίπεδο της ζωής μας, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας και το δεύτερο κύμα κορονοϊού πλησιάζει απειλητικά.
Κάτι που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, είναι πως δεν αντιμετώπισαν όλα τα κράτη τον αόρατο αυτό εχθρό με τον ίδιο τρόπο. Πρόσφατη έρευνα των Πανεπιστημίων του Reading και του Liverpool αποδεικνύει πως οι γυναίκες διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά την κρίση. Έπειτα από ανάλυση στοιχείων 194 χωρών, βρέθηκε πως εκείνες που έχουν γυναίκες στην ηγεσία καταγράφουν όχι μόνο λιγότερα κρούσματα, αλλά και λιγότερους θανάτους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα. Βλέπουμε πως οι γυναίκες διαπρέπουν συστηματικά, δεν πρόκειται για σύμπτωση.
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι αριθμοί διαφέρουν από τόπο σε τόπο, είναι τα χρήματα που διατίθενται στη δημόσια υγεία. Εκεί που οι δομές είναι πιο σταθερές, υπάρχει οργάνωση και οι γιατροί είναι σε ετοιμότητα – όπως συμβαίνει στη Γερμανία και την Ταϊβάν, δύο χώρες που ηγούνται από γυναίκες – η κατάσταση είναι πιο ενθαρρυντική. Αλλού – στην Ινδία και τη Νότιο Αφρική, για παράδειγμα – ο κόσμος έχει αρχίσει να απελπίζεται.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τις 19 Μαΐου, τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί σε χώρες που ηγούνται από γυναίκες είναι 16.606 και οι θάνατοι 1.056. Σ’ αυτές με άνδρες Πρωθυπουργούς, τα αντίστοιχα νούμερα είναι 26.333 και 1.994 – σχεδόν διπλάσια.
Η δρ Uma Kambhampati, μία από τις επικεφαλής της έρευνας, θεωρεί πως το φύλο παίζει ρόλο στη λήψη αποφάσεων. Οι γυναίκες έδρασαν πιο άμεσα και αποφασιστικά. «Το θέμα είναι πως οι γυναίκες της πολιτικής κατάλαβαν από νωρίς πως θα χάνονταν ζωές και, ανεξάρτητα από το τι θα συνέβαινε στην οικονομία, το lockdown έπρεπε να γίνει γρήγορα», δήλωσε στο Forbes.
Οι άνδρες άργησαν να δράσουν, κοιτάζοντας πρώτα την οικονομία κι έπειτα τον άνθρωπο. Πήραν τα μέτρα τους με γνώμονα τον οικονομικό αντίκτυπο που θα είχαν οι αποφάσεις τους στη χώρα. «Τείνουν να αποφεύγουν το ρίσκο, ρισκάρουν μόνο όταν οι πιθανότητες είναι υπέρ τους κι όχι εναντίον τους», τόνισε η Kammbhampati.
Η Υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας, Maria Ohisalo, έχει δηλώσει το παρελθόν πως «πολλοί άνδρες επικεντρώνονται στην οικονομική πλευρά της υπόθεσης. Αυτό θα ακουστεί πολύ παραδοσιακό, όμως ίσως πρέπει όλοι να στρέψουμε την προσοχή μας στην ιδέα της προστασίας των ανθρώπων, της ανθρώπινης ζωής και της υγείας του λαού μας».
Ο χώρος της πολιτικής ήταν ανέκαθεν ανδροκρατούμενος. Φαίνεται, όμως, πως οι γυναίκες είναι πιο καινοτόμες και αποτελεσματικές. Δρουν πιο αυθόρμητα και παίρνουν τα ζηήματα προσωπικά. Αυτό, κάποιοι το θεωρούν αδυναμία. Η πανδημία, όμως, αποδεικνύει το αντίθετο. Κι αυτό γιατί δεν έδρασαν όλες οι ηγέτιδες με τον ίδιο τρόπο, όμως είχαν την ίδια φιλοσοφία. Η Erna Solberg, Πρωθυπουργός της Νορβηγίας, και η Jacinda Ardern, Πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, για παράδειγμα, ήρθαν σε διαδικτυακή επαφή με τον κόσμο και προσέγγισαν τα παιδιά. Ήθελαν να δουν τι πιστεύει ο κόσμος, προσπαθώντας παράλληλα να δείξουν πως δεν αποφασίζουν για εκείνον, χωρίς εκείνον.
Τώρα που το δεύτερο κύμα είναι σχεδόν εδώ, είναι πιθανό να δούμε ακόμη μεγαλύτερες διαφορές στην αντιμετώπισή του από τα δύο φύλα. Έρχεται μία νέα κανονικότητα στην οποία όλοι θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε. Η νέα κανονικότητα αυτή, θα απαιτεί νέα προσέγγιση από τους ηγέτες μας – θα μπορούσαν, ίσως, να ακολουθήσουν το λαμπρό παράδειγμα των γυναικών.