Όσο διαρκεί η πανδημία, ο κόσμος αναζητά σαφή γεγονότα και απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα. Παράλληλα όμως με τον κορονοϊό, εξαπλώνεται «μια επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης», σύμφωνα με τον António Guterres.
O Γενικός Γραμματεας του ΟΗΕ, περιγράφει τον αντίκτυπο του ιού ως την «πιο δύσκολη κρίση που έχουμε αντιμετωπίσει μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην άγνοια και τον φόβο. Ενώ είναι ώρα για την επιστήμη και την αλληλεγγύη, η παραπληροφόρηση συνεχίζει να σπέρνει τον πανικό.
Στο μήνυμα του ο Gutteres δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, όμως έκανε λόγο για «επιβλαβείς συμβουλές για την υγεία» για «ψεύτικα νέα» και «άγριες θεωρίες συνωμοσίας» που «μολύνουν το διαδίκτυο. Το μίσος γίνεται ιογενές, στιγματίζει και κακοποιεί άτομα και ομάδες».
Τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να ενωθεί ενάντια στον κορονοϊό, κάνοντας λόγο για «εμβόλιο» εμπιστοσύνης.
Πρώτον, προέτρεψε να υπάρχει «εμπιστοσύνη στην επιστήμη». Χαιρέτισε επίσης τους δημοσιογράφους που ελέγχουν τα γεγονότα των παραπλανητικών ιστοριών και των δημοσιεύσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Δεύτερον, υποστήριξε την εμπιστοσύνη σε θεσμούς που στηρίζονται σε υπεύθυνη, τεκμηριωμένη διακυβέρνηση και ηγεσία.
Και τέλος, τόνισε ότι χρειαζόμαστε «εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο», με αμοιβαίο σεβασμό.
«Μαζί, ας απορρίψουμε τα ψέματα και τις ανοησίες εκεί έξω», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.
Για τον λόγο αυτό, ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών «για να πλημμυρίσει το διαδίκτυο με γεγονότα και επιστήμη», ενάντια στην αυξανόμενη μάστιγα της παραπληροφόρησης.
Η κλίμακα του προβλήματος, ώθησε τον οργανισμό, να προσθέσει την ενότητα «μυθιστοριογράφοι» στις διαδικτυακές του σελίδες συμβουλών για τον κορονοϊό.
Μεταξύ άλλων σε αυτή την ενότητα, διαψεύδει ότι η κατανάλωση ισχυρών αλκοολούχων ποτών, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες – ή, αντίθετα, σε πολύ χαμηλές, μπορούν να σκοτώσουν τον ιό.