Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν ένα εργαλείο προσομοίωσης υπολογιστών, που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει τις κυβερνήσεις, να αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα που απασχολούν παγκοσμίως, από την ανισότητα των φύλων έως την κλιματική αλλαγή.
Το 2015, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, υπέγραψαν ένα σύνολο 17 στόχων αειφόρου ανάπτυξης, που πρόκειται να επιτευχθούν έως το 2030. Περιλαμβάνουν θέματα όπως «μηδενική φτώχεια», «χωρίς πείνα» και «προσιτή και καθαρή ενέργεια».
Πώς θα μπορούσε το εργαλείο να βοηθήσει;
Ένα λογισμικό που ονομάζεται «Policy Priority Inference» (PPI), χρησιμοποιεί μοντελοποίηση, που βασίζεται σε πράκτορες (στη «γλώσσα» της τεχνητής νοημοσυνης, είναι τα συστήματα που λειτουργούν αυτόνομα χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση), για να προβλέψει τι θα συνέβαινε, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ξόδευαν χρήματα σε ένα έργο συγκεκριμένο και όχι σε ένα άλλο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Ινστιτούτο «Alan Turing στο Λονδίνο», το οποίο υποστηρίζει επίσης το έργο, αυτό διευκολύνει τις κυβερνήσεις να επιλέξουν, σε ποιες πολιτικές πρέπει να δώσουν προτεραιότητα. Το εργαλείο δοκιμάζεται από τις αρχές του Μεξικού και της Ουρουγουάης, ένω αμέσως μετά, ακολουθεί η Κολομβία. Ενδιαφέρον έχει δείξει και το Υπουργείο Διεθνούς Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πώς λειτουργεί;
Το PPI βασίζεται στα οικονομικά, την επιστήμη της συμπεριφοράς και τη θεωρία δικτύων, για να προσομοιώσει μια «κυβέρνηση», η οποία διαθέτει ένα χρηματικό ποσό και «γραφειοκράτες», που ξοδεύουν ό,τι τους δίνεται σε διαφορετικά έργα. Το μοντέλο, το οποίο δημιουργήθηκε από οικονομολόγους στο Λονδίνο και το Μεξικό, λαμβάνει μια σειρά δεδομένων, όπως κρατικούς προϋπολογισμούς, τις επιπτώσεις των δαπανών σε συγκεκριμένες πολιτικές στο παρελθόν, την αποτελεσματικότητα ενός νομικού συστήματος μιας χώρας, εκτιμώμενες απώλειες λόγω αναποτελεσματικότητας και ούτω καθεξής. Στη συνέχεια προτείνει ποιες πολιτικές αξίζουν περισσότερο.
Η ιδέα είναι ότι το εργαλείο, θα βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προβλέψουν τις αβέβαιες συνέπειες της λήψης αποφάσεών τους. Για παράδειγμα, η επένδυση στην εκπαίδευση, μπορεί να ανακουφίσει την ανισότητα των φύλων, αλλά η επένδυση στην αύξηση του ΑΕΠ, μπορεί να μην είναι καλή για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Θα κάνει τη διαφορά;
Ο PPI, θα πρέπει να είναι ένα βήμα μπροστά, από την άποψη της ανάλυσης των πιθανών επιπτώσεων, που θα έχουν οι διάφορες επιλογές πολιτικής. Όμως έχει και περιορισμούς. Τα μοντέλα, είναι εξίσου καλά με τα δεδομένα που έχουν τεθεί σε αυτά. Για παράδειγμα, ορισμένες κυβερνήσεις θα είναι πιο πρόθυμες από άλλες να τα παρέχουν. Οι προσομοιώσεις λειτουργούν επίσης με μια μαζικά απλοποιημένη έκδοση της πραγματικότητας, η οποία επηρεάζει την ακρίβεια τους. Αλλά με μια δεκαετία που ξεκίνησε με τεράστια κενά σε εξέλιξη, στους περισσότερους από τους στόχους του ΟΗΕ, η υπηρεσία μπορούν να χρησιμοποιήσει τη μέγιστη βοήθεια που μπορεί να λάβει.