Από τη στιγμή που η τηλεκπαίδευση εφαρμόζεται σε χώρες όλου του κόσμου, εξαιτίας του κορονοϊού, προέκυψαν αρκετές συζητήσεις για το κατά πόσο μπορεί να είναι αποτελεσματική.
Όμως υπάρχει ακόμα μία παράμετρος, την οποία υπενθύμισε ο ΟΗΕ με τη δημοσίευση μιας έκθεσης, η οποία λέει ότι αυτή τη στιγμή στον κόσμο, το 63% των παιδιών σχολική ηλικίας δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ.
Αυτό σημαίνει ότι 1,3 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 3 με 17 ετών δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο ίντερνετ από το σπίτι τους. Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από μία κοινή έκθεση της Unicef και της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (UIT).
Η Ενριέτα Φόρε επικεφαλής της Unicef δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι τόσα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι τους δεν αποτελεί ένα ψηφιακό χάσμα, αλλά ένα χάος».
Το γεγονός αυτό είναι πολύ δυσάρεστο και αυτό γιατί ο αποκλεισμός τους από το ίντερνετ, τους στερεί το μέσο «για να ανταγωνίζονται στη σύγχρονη οικονομία. Τους απομονώνει από τον κόσμο», πρόσθεσε.
Τώρα που λόγω του κορονοϊού, πολλά σχολεία σε χώρες όλου του κόσμου είναι κλειστά και η τηλεκπαίδευση μετατρέπεται σε είδους προνόμιο.
«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: η έλλειψη πρόσβασης στο ίντερνετ στερεί από τις επόμενες γενιές το μέλλον τους», τόνισε η Φόρε.
Η έκθεση τονίζει ότι το ψηφιακό αυτό χάσμα υπήρχε και πριν από την πανδημία. Τώρα όμως η περίοδος αυτή συνέβαλλε στην αύξηση των ανισοτήτων, αφού τα παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα για τηλεκπαίδευση, δεν μπορούν να καλύψουν αυτό το κενό.
Διαβάστε επίσης:
Κλειστά όλα τα σχολεία: Πώς θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση