Η παράταση του lockdown, αύξησε ακόμα περισσότερο τα επίπεδα του στρες. Το αλκοόλ σε αυτές τις περιπτώσεις είναι για αρκετούς η μόνη διέξοδος, αφού τους βοηθά να χαλαρώσουν και να ηρεμήσουν.
Μία επιστημονική μελέτη όμως, κατέληξε σε ένα πιο ανησυχητικό συμπέρασμα, καθώς φάνηκε ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες γίνονται επιρρεπείς στην υπερκατανάλωση του αλκοόλ.
Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που συσχετίζει το στρες για τον κορονοϊό και την παράταση των περιορισμών με μία πιο στενή μέχρι και επικίνδυνη σχέση με το αλκοόλ.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τέξας, δημοσίευσαν την έκθεση στο αμερικανικό περιοδικό για θέματα ουσιών «American Journal of Drug and Alcohol Abuse». Στην έρευνα τους συμμετείχαν σχεδόν 2.000 άτομα άνω των 18 ετών με ηλικία κατά μέσο όρο τα 42 έτη, κατά το πρώτο lockdown τον Μάρτιο.
Από αυτούς το 32%, παραδέχτηκαν ότι στράφηκαν στο αλκοόλ .
Κάθε εβδομάδα που παρατείνεται ένα lockdown υπολογίστηκε ότι ο κίνδυνος να καταφύγει κάποιος στο αλκοόλ, αυξάνεται κατά 19%. Το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί για όσους πάσχουν από κατάθλιψη ή έχουν ιστορικό με αλκοολισμό.
Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν ροπή προς το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του lockdown, έπιναν -κατά μέσο όρο- τέσσερα ποτά την ημέρα, έναντι δύο ποτών που κατανάλωναν όσοι το απέφευγαν, ενώ μπορεί να έφθαναν ακόμη και στα επτά ποτά.
«Ο αυξημένος χρόνος παραμονής στο σπίτι αποτελεί παράγοντα στρες, που επιδρά αρνητικά στο ποτό και η πανδημία Covid-19 μπορεί να χειροτερέψει τα πράγματα», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Διαβάστε επίσης:
Τι άλλαξε στον τρόπο που πίνουν οι γυναίκες αλκοόλ μετά την καραντίνα;
Με ποιον τρόπο επηρεάζει το αλκοόλ το ανοσοποιητικό μας σύστημα;
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση