NEED TO KNOW

Παγκόσμια Τράπεζα: «Η πανδημία απειλεί με ακραία φτώχεια 60 εκ. ανθρώπους»

Photo by cheng feng on Unsplash

Ήδη γνωρίζουμε πως η κρίση στην παγκόσμια υγεία θα έχει αρνητικές συνέπειες για την οικονομία. Αυτό που ίσως  δε γνωρίζαμε, ήταν το μέγεθος του προβλήματος. O David Malapas, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, προειδοποίησε την Τρίτη πως η πανδημία απειλεί με ακραία φτώχεια 60 εκατομμύρια ανθρώπους, διαγράφοντας την πρόοδο που είχε γίνει την τελευταία τριετία.

Τι ορίζεται, όμως, ως «ακραία φτώχεια»; Πρόκειται για μία κατάσταση στην οποία ένας άνθρωπος αναγκάζεται να ζει με λιγότερα από 1.90 δολάρια (1.74 ευρώ) την ημέρα.

Όπως ανέφερε ο Malpas, αναμένεται μία συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5%, κάτι που ίσως αποβεί καταστροφικό για τα αναπτυσσόμενα κράτη.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη χρηματοδοτήσει προγράμματα στήριξης σε εκατό χώρες, ενώ έχει δεσμευθεί να παρέχει 160 δισεκατομμύρια για το σκοπό αυτό, μέσα στους επόμενους δεκαπέντε μήνες.

«Οι χώρες αυτές φιλοξενούν το 70% του πληθυσμού ολόκληρης της Γης», δήλωσε ο Malapas. Τόνισε, στη συνέχεια, πως οι προσπάθειες  της Τράπεζας δεν αρκούν, ενώ χρειάζεται συνεργασία όλων των εμπορικών δανειστών για την ανάκαμψη  των εθνών που υποφέρουν αυτή τη στιγμή.

Σημείωσε, επίσης, πως συνεργάστηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) καταλήγοντας σ’ ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στα παραπάνω έθνη να ζητήσουν ελάφρυνση του χρέους για την αποπληρωμή των δανείων σε μέλη της G20, μέχρι το τέλος του 2020.

Πάνω στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Jamie Dimon, CEO της JPMorgan Chace.

«Ελπίζω να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την κρίση ως καταλύτη για την ανοικοδόμηση μιας οικονομίας που δημιουργεί και διατηρεί ευκαιρίες για δραματικά περισσότερους ανθρώπους, ειδικά εκείνους που έχουν μείνει πίσω για πολύ καιρό», έγραψε, πριν τη χθεσινή συνεδρίαση των μετόχων της τράπεζας.