Προσπαθώντας να σκεφτούμε τη λέξη που ξεχώρισε αυτή τη χρονιά, οι περισσότεροι θα καταλήγαμε σε μία. Μαζί μας, μάλιστα, θα συμφωνούσε και το λεξικό Merriam – Webster.
Πανδημία είναι η λέξη του 2020, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη σε κανέναν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκδότη Πίτερ Σοκολόβσκι, «πιθανότατα θα τη χρησιμοποιούμε στο μέλλον όταν θα θέλουμε να περιγράψουμε αυτήν την περίοδο».
Στις 11 Μαρτίου, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε «πανδημία» το νέο κορονοϊό, οι αναζητήσεις της συγκεκριμένης λέξης στο διαδικτυακό λεξικό αυξήθηκαν σημαντικά. Ο αριθμός τους δεν έχει «πέσει» ως τώρα, σχεδόν εννέα μήνες μετά.
Η πανδημία βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία Ρώμη. Είναι σύνθετη, από τις λέξεις «παν» και «δήμος». Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μισά του 15ου αιώνα, αρχικά για την περιγραφή ενός παγκόσμιου φαινομένου και, στη συνέχεια, για μία ασθένεια σε ιατρικό κείμενο.
Ο εκδότης θεωρεί πως η επισκεψιμότητα δεν προήλθε αποκλειστικά από ερευνητές, αλλά από απλούς ανθρώπους που ήθελαν να γνωρίζουν ακριβώς με τι έχουν να κάνουν. Ήταν, επίσης, επίκαιρη.
«Βλέπουμε πως ψάχνουν και τη λέξη αγάπη όταν πλησιάζει η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου», ανέφερε. «Οι λέξεις με σουρεαλιστική σημασία ανεβαίνουν σε αναζητήσεις μια στιγμή εθνικής τραγωδίας. Όλα βασίζονται στην ιδέα ότι τα λεξικά είναι η αρχή της τακτοποίησης των σκέψεών μας».
Το Merriam – Webster, όταν ξέσπασε η κρίση στην υγεία, δεν έχασε λεπτό και πρόσθεσε όλους τους συναφείς όρους. Παρότι ο «κορονοϊός» βρισκόταν στις σελίδες του για δεκαετίες, ο «COVID-19» προτάθηκε το Φεβρουάριο και, 34 ημέρες μετά, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο με 24 ακόμη λέξεις σχετικές με την έκτακτη αυτή κατάσταση.
Διαβάστε επίσης:
Οι κορυφαίοι επιχειρηματίες βασίζουν την επιτυχία τους σε μία ελληνική λέξη
Time Traveler: To εργαλείο που δείχνει ποιες λέξεις «γεννήθηκαν» την ίδια χρονιά με εσάς
Stella McCartney: Το μανιφέστο «A-Z» για τη βιωσιμότητα
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση