Περίπου το 35% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισαν διακρίσεις στις απολύσεις, προαγωγές ή περικοπές μισθών που σχετίζονται με την πανδημία του κορονοϊού.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την παγκόσμια πλατφόρμα έρευνας καταναλωτών Pipslay, η οποία τόνισε ότι η ισότητα των φύλων στον χώρο εργασίας εξακολουθεί να υστερεί έναντι της ισότητας των φύλων στην κοινωνία.
Όσο συνεχίζεται η πανδημία όχι μόνο «απειλεί να επιβραδύνει αυτό το παγκόσμιο κίνημα, αλλά μπορεί επίσης να αντιστρέψει οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής», ανέφερε η έκθεση. Η Pipslay δημοσκόπησε συνολικά 6.076 άτομα σε εθνικό επίπεδο από τις 21 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2021, αποτελούμενη από 52% γυναίκες και 48% άνδρες.
Τα στοιχεία διαπίστωσαν ότι το 42% των ανθρώπων ένιωθαν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους από τους άντρες στην πανδημία, ενώ το 58% πιστεύει, ότι η συνεχιζόμενη κατάσταση καθιστά δυσκολότερο για τις γυναίκες να πάρουν πίσω παρόμοιες ευκαιρίες.
Σχεδόν οι μισοί (45%) των Βρετανών φοβούνται ότι η τρέχουσα κρίση στην υγεία θα διευρύνει περαιτέρω το υφιστάμενο χάσμα στις αμοιβές των φύλων, ενώ το 70% πιστεύει ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν πολιτικές εργασίας που να επιτρέπουν την ισότητα στη γονική μέριμνα.
Πέρυσι, το Ινστιτούτο Φορολογικών Μελετών (IFS) διαπίστωσε ότι οι μητέρες έχουν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν παραιτηθεί ή να χάσουν τη δουλειά τους από την επιβολή του lockdown τον Μάρτιο.
Το IFS προειδοποίησε ότι υπήρχε ο κίνδυνος οι διαφορές να οδηγήσουν σε «μεγαλύτερες επιζήμιες επιπτώσεις» στην εξέλιξη της σταδιοδρομίας και στα κέρδη των μητέρων έναντι των πατέρων.
Τα νούμερα αυτά προκύπτουν, καθώς οι αριθμοί ανεργίας για τις μαύρες, ασιατικές και μειονοτικές εθνοτικές ομάδες (BAME), έχουν αυξηθεί παραπάνω από το διπλάσιο σε σχέση με το ποσοστό των λευκών εργαζομένων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Το Συνέδριο Trades Union (TUC) δήλωσε ότι τα αυξημένα στοιχεία εν μέσω της πανδημίας, αποτελούν «καθρέφτη του διαρθρωτικού ρατσισμού» στο εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι το ποσοστό ανεργίας BAME αυξήθηκε από 5,8% σε 9,5% μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2019 την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με την έκθεση, το ποσοστό ανεργίας των λευκών εργαζομένων αυξήθηκε από 3,4% σε 4,5% την ίδια χρονική περίοδο.
Τα επίσημα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS), δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας των Μαύρων στη χώρα (13,8%), είναι τριπλάσιο από εκείνο των λευκών (4,5%).
Διαβάστε επίσης:
Πέγκυ Αντωνάκου (Google): Αυτό είναι το πρόγραμμα Google-ΟΑΕΔ για την αντιμετώπιση της ανεργίας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση