NEED TO KNOW

Ποια είναι η αξία του χρυσού της Ελλάδος και πώς χάθηκε μισό δισ. στους δύο τελευταίους μήνες

Photo by Jingming Pan on Unsplash

Δημήτρης Κόκκορης

Η τιμή του «βασιλιά» των μετάλλων αναρριχήθηκε στα τέλη της περσινής χρονιάς στα 1.543,884 ευρώ ανά ουγγιά. Καταγράφοντας  κέρδη 14% σε ετήσια βάση, τα οποία ήρθαν σε συνέχεια της ανόδου κατά 20,8% που είχε συντελεστεί το 2019.

Όλα αυτά πηγάζουν μέσα από τα στοιχεία του ισολογισμού της Τραπέζης της Ελλάδος, που δημοσιοποιήθηκαν προχθές. Στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στα τέλη του 2020, η συνολική αξία του χρυσού που διαθέτει η χώρα είχε διαμορφωθεί στα 7,493 δισ. ευρώ. Δηλαδή σε νέα ιστορικά υψηλά…

Όμως το 2021 δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για το πολύτιμο μέταλλο. Δίνοντας ορατά σημάδια κόπωσης και κορεσμού, η τιμή του χρυσού βρισκόταν χθες το βράδυ στα 1.738,44 δολάρια και κατ’ αντιστοιχία στα 1.437,18 ευρώ ανά ουγγιά. Εμφανίζοντας απώλειες από την αρχή του έτους, κατά 8,32% με όρους δολαρίου και κατά 6,91% με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Απόρροια του συναλλακτικού μπρά-ντε -φέρ ,που σε αυτήν τη φάση έχει δώσει πόντους στο ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση του ουσιώδες είναι ότι μέσα σε διάστημα κατά τι μεγαλύτερο από τους δύο μήνες, η αγοραία αξία του χρυσού της Ελλάδος έχει απομειωθεί κατά περίπου μισό δισ. ευρώ. Για την ακρίβεια έχει κατέλθει στα 6,975 δισ. , που είναι 518 εκατ. ευρώ πιο κάτω από ότι στα τέλη της περσινής χρονιάς.

Η ροή των εξελίξεων στο ανοικτό «μέτωπο» των αγορών είναι βεβαίως αυτή που καθορίσει την περεταίρω πορεία της τιμής του χρυσού. Για την οποία πάντως οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι βλέπουν να κινείται πτωτικά στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς. Κάτι που φυσικά μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς οι «γυάλινες σφαίρες που διαβάζουν οι αναλυτές» δεν λένε πάντα την αλήθεια…

Όπως και να ’χει, οι όποιες αυξομειώσεις στις τιμές του «βασιλιά» των μετάλλων, δεν ασκούν άμεση επίδραση στα οικονομικά μεγέθη της τραπέζης της Ελλάδος. Υπό την έννοια ότι οι μεταβολές των αποτιμήσεων του χρυσού, εκφράζονται ως αποθεματικά, περιουσιακά στοιχεία της.

Είναι ενδεικτικό ότι η  Τ.τ.Ε αναφέρει στην έκθεσή της για τη χρήση του 2019, πώς  από τη συνολική αποτίμηση του χρυσού έχουν προκύψει κέρδη 4,678 δισ. ευρώ. Με το κόστος κτήσης του χρυσού για την κεντρική τράπεζα της χώρας να υπολογίζεται στα 386 ευρώ ανά ουγγιά… Απομένει βέβαια και η έκθεση για τη χρήση του 2020, όπου αναμένεται καταδειχθεί η νέα εικόνα, με σαφώς περισσότερα αποθεματοποιημένα κέρδη από το χρυσό.

Η πορεία των αποθεμάτων χρυσού στα χρόνια του ευρώ

Κρίνοντας από τα διαχρονικά στοιχεία του ισολογισμού, η αποτίμηση του χρυσού της τραπέζης της Ελλάδος ήταν το 2002( με την είσοδο του ευρώ) στα 1,6 δισ. από ανέβηκε στα…5,98 δισ. το 2012. Λόγω του μεγάλου ράλι στις τιμές του πολύτιμου μετάλλου. Και παρά τα γεγονός ότι τον Αύγουστο του 2003, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, η Διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος, στο τιμόνι της οποίας ήταν ο Νίκος Γκαργκάνας, πουλήθηκαν 20 τόνοι χρυσού με τίμημα 207 εκατ. ευρώ. Η πώληση έγινε στα 322 ευρώ ανά ουγγιά, δηλαδή σχεδόν 78% πιο κάτω από τις τρέχουσες τιμές…

Το 2019 η αποτίμηση του χρυσού της Ελλάδος έφτασε στα 6,544 δισ., ενώ πέρσι πήγε 949 εκατ. ευρώ πιο ψηλά, από όπου  και άρχισε η εφετινή υποχώρηση.

Με τα δεδομένα που είχαν διαμορφωθεί στα τέλη της περσινής χρονιάς, φαίνεται ότι η συνολική ποσότητα χρυσού ήταν 4,853 εκατ. ουγγιές των 31,1 γραμμαρίων η μία. Αυξημένη κατά περίπου 20.800 ουγγιές σε σχέση με το 2019. Κάτι που πρωτίστως οφείλεται στην απορρόφηση  από την Τ.τ.Ε της μεγάλης ποσότητας χρυσών λιρών που εκποιήθηκαν από ιδιώτες.

Οι απαιτήσεις από το ΔΝΤ και η 32η θέση στον χάρτη

Μπορεί βεβαίως ,τυπικά, ο χρυσός της Ελλάδος να υπολογίζεται στους 151 τόνους,  αλλά  από την ποσότητα αυτή λείπουν οι… 30,65 τόνοι. Καθώς συνιστούν απαιτήσεις. Διότι έχουν πάει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο το μερίδιο του συναλλαγματικού μείγματος συμμετοχής της χώρας στο ΔΝΤ, κάτι που ισχύει διαχρονικά για όλες τις χώρες-μέλη του πολυσυζητημένου Ταμείου. Η ελληνική συμμετοχή μεταφράζεται σε 985.600 ουγγιές χρυσού που εισφέρθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου. Η συγκεκριμένη εισφορά σε χρυσό αποτιμάται στα 1,521 δισ. ευρώ, με βάση τα δεδομένα τιμών στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Και λογίζεται ως απαίτηση της Τ.τ.Ε από το Δημόσιο.

Το Παγκόσμιο Συμβουλίου χρυσού κατατάσσει την Ελλάδα στην 32η θέση , ανάμεσα σε όλες της χώρες του πλανήτη,  καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του εφετινού Φεβρουαρίου διέθετε  113,9 τόνους χρυσού, διεθνών προδιαγραφών. Σε μπάρες και χωρίς να συγκαταλέγονται τα αποθέματα χρυσών λιρών και χρυσών νομισμάτων.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει η τράπεζα της Ελλάδος, απαντώντας στα κατά καιρούς ερωτήματα ( μέσω των οποίων αναπτύσσονται διάφορες θεωρίες συνομωσίας) ο χρυσός δεν βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό. Το 47% των αποθεμάτων φυλάσσεται εδώ στην Ελλάδα, το 29% είναι στην ομοσπονδιακή τράπεζα των Η.Π.Α., το 20% στην τράπεζα της Αγγλίας, ενώ 4% είναι στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί όσοι ασχολούνται με το bitcoin είναι κυρίως άντρες κάτω των 30 ετών με υπερβολική αυτοπεποίθηση

Η ευχή από ένα βυζαντινό δαχτυλίδι που δημοπρατείται: ΟΜΟΝΟΙΑ

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Oracle αγόρασε νησί στη Χαβάη και επένδυσε 500 εκατ.δολάρια στη αειφορία

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση