NEED TO KNOW

Ποιες τάσεις θα αναδιαμορφώσουν τη luxury βιομηχανία μετά την πανδημία

πηγή: unsplash

Στις αρχές Απριλίου, τo IMB Business School, οργάνωσε το πρώτο του webinar σχετικά με το τι πραγματικά σημαίνει η κρίση του κορονοϊού για τις luxury βιομηχανίες, προσκαλώντας τέσσερις επαγγελματίες από διαφορετικούς τομείς. Η συζήτηση αποκάλυψε, γιατί αυτή η κρίση θα επιταχύνει τις αλλαγές που είχαν ήδη διαμορφωθεί μέσα στον κλάδο, πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Αποκάλυψε επίσης τέσσερα σημεία καμπής, που καλό θα ήταν να οδηγήσουν σε ένα γενικότερο «διάλειμμα» από τις προηγούμενες και τις νέες πρακτικές. Οι luxury εταιρείες που εντοπίζουν έγκαιρα αυτές τις νέες τάσεις και μετατοπίζονται προς αυτές, θα βγουν πιο δυνατές στο μέλλον.

Προσαρμογή στην επόμενη φάση της παγκοσμιοποίησης

Η κρίση προκάλεσε την κατάρρευση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, αφήνοντας «εκτεθειμένες» πολλές χώρες.
Οι πολίτες δεν θα ξεχάσουν εύκολα τις ελλείψεις σε μάσκες προσώπου, απολυμαντικών χεριών και βασικών φαρμάκων, που είχαν απειλήσει τις ζωές τους και είχαν οδηγήσει μέχρι και στον θάνατο το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον η κρίση δεν δημιουργεί απλώς ελλείψεις σε απειλητικά για τη ζωή προϊόντα. Η «Tibi», μία αμερικανική εταιρεία μόδας, ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις της επλήγησαν από την έλλειψη φερμουάρ των 80 cent από την Κίνα.

Η luxury βιομηχανία, βασίστηκε επίσης στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, ειδικά στον τομέα του αυτοκινήτου. Ακόμη και ελβετικές μάρκες ρολογιών, οι οποίες πακετάρονται σε κινεζικές θήκες, που κάποτε κατέφθαναν με τους τόνους στη Βασιλεία και αποκτούσαν την ταμπέλα «Swiss made». Ωστόσο, η κρίση μπορεί να στρέψει την προτίμηση των δυτικών καταναλωτικών συμπεριφορών έναντι τοπικών προϊόντων, ιδίως για πιο ακριβά προϊόντα.

Μια λιγότερο αποτελεσματική φάση της παγκοσμιοποίησης μπορεί να ανατέλλει λόγω της κρίσης. Όσοι δραστηριοποιούνται στα luxury προϊόντα, θα πρέπει να συνεχίσουν να εξισορροπούν τις πωλήσεις σε διεθνές επίπεδο, να επιδιώκουν μία πιο στενή σύνδεση με τον τόπο καταγωγής τους και να αρχίσουν να διατηρούν αποθέματα ασφαλείας σε κάθε περιοχή ή ακόμη και σε χώρα. Ίσως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στρατηγικές όπου οι παγκόσμιες μάρκες πολυτελείας ενορχηστρώνουν χαρτοφυλάκια τοπικών εμπορικών luxury brands.

Ένα πιο εύθραυστο διεθνές περιβάλλον θα άλλαζε επίσης τις σχέσεις μεταξύ της δυτικής πολυτέλειας και της Κίνας. Εάν σημαντικά κομμάτια της αλυσίδας εφοδιασμού έφυγαν από την Κίνα, σημαίνει ότι και ο κινεζικός εξαγωγικός τομέας περνά κρίση. Αυτό θα είχε δύο επιπτώσεις: την εξασθένιση της ζήτησης για προϊόντα πολυτελείας και την άνοδο του οικονομικού εθνικισμού.

Οι Κινέζοι είναι πιθανό να ευνοήσουν τοπικές μάρκες όπως «NIO», «Mao Geping» και «Erdos». Επίσης, ο κινεζικός τομέας πολυτελείας βρίσκεται ήδη σε ανάπτυξη. Οι επωνυμίες της Δύσης ίσως θα έπρεπε τότε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να βοηθήσουν να αναπτυχθούν ή ακόμα να εξαγοράσουν τοπικούς παράγοντες της αγοράς,  «παίζοντας έτσι» μια τοπική στρατηγική.

πηγή: unsplash

Σύμφωνα με τον Achim Berg , παγκόσμιο ηγέτη του ομίλου «Apparel, Fashion & Luxury» στο McKinsey , η ψηφιοποίηση των εκδηλώσεων και των εμπειριών, σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιούνται επιδείξεις μόδας ανά εξάμηνο.

Ο Berg υποστηρίζει ότι, είτε λόγω οικολογικών ανησυχιών ή την ασυμφωνία των ακριβών επιδείξεων μόδας σε μια μετα-πανδημική εποχή της οικονομικής ιδιωτικότητας, ο πολλαπλασιασμός των εκπομπών με ψηφιακή μορφή, μπορεί να γίνει ο νέος κανόνας.

Η βιωσιμότητα και η ηθική μόδα, φαίνεται να έλκουν όλο και περισσότερους καταναλωτές. Επίσης ένας υπερβολικά μεγάλος ρυθμός κυκλοφορίας συλλογών, μπορεί να βλάψει τους πολυτελείς οίκους, κάνοντας τους να μοιάζουν με τη φθηνή γρήγορη μόδα. Ο Armani έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο οίκος του θα σταματήσει να ακολουθεί αυτήν την κατεύθυνση.

Εστίαση στην ουσιαστική πολυτέλεια

“Δεν πρέπει να υποτιμούμε το ενδεχόμενο δύσκολων κρίσεων, όπως το covid-19, για την επαναφορά των επιχειρηματικών κανόνων”. Με έδρα τη Σαγκάη και εμπειρογνώμονα στην κινεζική αγορά πολυτελείας, ο Pablo Mauron , Διευθύνων Σύμβουλος της Κίνας στο «Digital Luxury Group», αναμένει σημαντικές αλλαγές από την πανδημία.

Για πρώτη φορά, συνειδητοποιούν ότι η ανάπτυξη δεν είναι εγγυημένη και ότι η παραγωγή τους μπορεί να μην είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Οι μάρκες πολυτελείας θα πρέπει να επικεντρωθούν στις εμπειρίες, στην αφήγηση γύρω από το σκοπό και τις αξίες, την κληρονομιά και την αυθεντικότητα, για να προσελκύσουν τους νέους απαιτητικούς πελάτες τους.

Οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν νέα επιχειρηματικά μοντέλα για τη μείωση των απορριμμάτων στη μόδα

Ο δρ. Berg εξήγησε ότι η κρίση του κορονοϊού, μπορεί να σημαίνει ότι ξαφνικά, οι καταναλωτές θα αγκαλιάσουν την κυκλική οικονομία, δηλαδή τα μεταχειρισμένα.

Πολλοί παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αυτήν την τάση. Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι καταναλωτές μπορεί να αναζητούν μετρητά. Από την πλευρά της ζήτησης, αυτό το μοντέλο μπορεί να ανταποκρίνεται στη νέα έννοια και τις αξίες της πολυτέλειας. Για τις πολυτελείς μάρκες μόδας, η κυκλικότητα μπορεί να είναι μια νέα πηγή εσόδων και ευκαιριών συνεργασίας.

Η επιχειρηματική ευελιξία, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον

Όταν μια επιχείρηση είναι ευέλικτη, δεν βασίζεται απλώς σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο, σε ένα τμήμα πελατών ή σε μερικούς μακρινούς προμηθευτές. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει περισσότερες επιλογές για ανάκαμψη. Οι πόροι και τα αποθέματα μπορούν να μετατοπιστούν γρήγορα, η λήψη αποφάσεων γίνεται ταχύτερη, η κεντρική και η τυποποιημένη διαχείριση δεδομένων, βοηθά στην αύξηση της πελατείας.

Αυτές είναι οι κυριότερες τάσεις, τις οποίες όσο πιο γρήγορα υιοθετήσουν τα είδη πολυτελείας, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουν μία ανοδική πορεία στο μέλλον.

 

Διαβάστε επίσης:

Giorgio Armani: Η σκληρή του επιστολή για την επόμενη μέρα της μόδας

Anna Wintour: Η εποχή που ανατέλλει, φέρνει το τέλος της γρήγορης μόδας

Farfetch: Η συλλογή των vintage κομματιών της Chanel που ξετρέλανε το διαδίκτυο