Με την εμφάνιση της πανδημίας, επήλθε και η οικονομική κρίση, όμως όχι για όλους. Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, είδαν τις περιουσίες του να αυξάνονται ραγδαία μέσα σε ένα χρόνο, συγκεντρώνοντας συνολικά κέρδη που ξεπερνούν το 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Ένα έτος ρεκόρ κέρδους
Τον προηγούμενο χρόνο, ο συνολικός πλούτος των 657 δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ έχει αυξηθεί περισσότερο από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 44,6%. Πλέον, έχουν συνολική καθαρή αξία 4,3 τρισεκατομμυρια δολάρια.
Αυτός ο αριθμός προέρχεται από την τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής, που παρακολουθεί τον πλούτο δισεκατομμυριούχων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από την πρώτη έκθεση «οι κερδισμένοι της πανδημίας» τον Απρίλιο του 2020, που έδειξε πώς ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων ανέκαμψε μετά την αρχική πτώση του χρηματιστηρίου.
Ένα χρόνο αργότερα, οι δισεκατομμυριούχοι εξακολουθούν να βλέπουν τον πλούτο τους να αυξάνεται και προκύπτουν 43 νέοι δισεκατομμυριούχοι, που δεν υπήρχαν καν στην αρχή της πανδημίας.
Ανάμεσα σε αυτούς που είδαν τον πλούτο τους να αυξάνεται είναι οι Έλον Μασκ της Tesla, ο Τζεφ Μπέζος της Amazon και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ του Facebook. Οι τρεις τους συνολικά είδαν μια αύξηση 563 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις 18 Μαρτίου 2020, όταν ξεκίνησαν τα πρώτα lockdown.
Ακόμα και μεταξύ αυτών των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων, ορισμένοι είχαν μεγαλύτερα κέρδη από άλλους: ο πλούτος του Μασκ αυξήθηκε κατά 137,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή κατά 559%, και ο Μπέζος κατά 65 δισεκατομμύρια δολάρια ή 58%.
Το λυπηρό είναι ότι την ίδια χρονιά, σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους
«Οι κερδισμένοι της πανδημίας, πλουτίζουν κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης ταλαιπωρίας για την πλειοψηφία των ανθρώπων», δήλωσε ο Τσακ Κόλινς, διευθυντής του προγράμματος για την ανισότητα και το κοινό αγαθό στο Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής. «Εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές αγορές που δημιουργούνται από την πανδημία και της αυξημένης εξάρτησής μας από τις διαδικτυακές τεχνολογίες».
Η έκθεση, μια κοινή προσπάθεια από το «Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής» και τους «Αμερικανούς για τη Φορολογική Δικαιοσύνη», βασίζεται σε δεδομένα του Forbes που συλλέχθηκαν από τις 18 Μαρτίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021.
Οι δισεκατομμυριούχοι που είδαν την υψηλότερη αύξηση του πλούτου τους είναι:
Μπομ Κιμ, ιδρυτής της Coupang: 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή 670%
Νταν Γκίλμπερτ, ιδρυτής και πρόεδρος της Quicken Loans: 41,7 δισεκατομμύρια δολάρια ή 642%
Έρνεστ Γκαρσία II, κύριος μέτοχος της Carvana: 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 567%
Έλον Μασκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla και SpaceX: 137,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 559%
Μπράιαν Άρμστρονγκ, Διευθύνων Σύμβουλος της Coinbase: 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 550%
Μπόμπι Μέρφι, συνιδρυτής του Snapchat: 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια ή 531%
Έβαν Σπίγκελ, συνιδρυτής του Snapchat: 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 490%
Τζακ Ντόρσεϊ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Twitter και Square: 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 396%
Άντονι Γουντ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Roku: 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 331%
Τζεφ Γκριν, ιδρυτής, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Trade Desk: 3 δισεκατομμύρια δολάρια ή 300%
Σύμφωνα με την έκθεση, το γεγονός ότι οι δισεκατομμυριούχοι της αυτοκινητοβιομηχανίας είχαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στον πλούτο – 317% με βάση την αύξηση του πλούτου των 172 δισεκατομμυρίων δολαρίων – οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον Έλον Μασκ.
Ως εταιρεία, το Zoom, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τα πάντα, από συναντήσεις εργασίας έως εικονικές γιορτές γενεθλίων έως τηλεκπαίσευση, είδε τα κέρδη της να αυξάνονται κατά 4.000%, από 16 εκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 660 εκατομμύρια δολάρια το 2020 ( το Zoom δεν πλήρωσε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος).
Διαβάστε επίσης:
Οι δισεκατομμυριούχοι: Το 66% των πλουσιότερων γυναικών του κόσμου ζει στην Κίνα
Χρειάζονται περισσότερα από 4 εκατ. δολάρια για να γίνει κάποιος μέλος του πλουσιότερου 1% στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση