Το «μένουμε σπίτι», δεν ήταν απλά το μότο κατά τη διάρκεια της καραντίνας, αλλά μέρος μιας γενικής παρότρυνσης από όλες τις κυβερνήσεις του κόσμου. Η υγειονομική κρίση που έφερε ο κορονοϊός, καθιστά αναγκαίο να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις. Επιπλέον, το καθεστώς της τηλεργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Επομένως η πλεοψηφία του κόσμου, περνά περισσότερο χρόνο στο σπίτι σε σχέση με κάθε άλλη φορά.
Η κατάσταση αυτή, άλλαξε την καθημερινότητα αλλά και τις καταναλωτικές συνήθειες του αγοραστικού κοίνου, λόγω των διαφορετικών αναγκών που προέκυψαν από τις νέες συνθήκες.
Το γεγονός αυτό, είχε ως αποτέλεσμα πολλές μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να μην καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση, αλλά ούτε και στα νέα δεδομένα.
Υπήρξαν όμως και άλλες που η λειτουργία τους εξαρτιόταν από υπάλληλους γραφείων και προσαρμόστηκαν σχεδόν αμέσως στις καινούριες συνθήκες χάρη στην ευελιξία τους. Βρίσκοντας τον τρόπο να κατακτήσουν μία νέα βιομηχανία, που βασίζεται στις απομακρυσμένες ζωές μας.
Συνήθως οι μικρές επιχειρήσεις όπως ανεξάρτητα εστιατόρια και λιανοπωλητές στα κέντρα μεγάλων περιοχών, δυσκολεύονται περισσότερο όταν γιατί απαιτείται φυσική παρουσία για τη λειτουργία τους. Όμως οι ήδη πλούσιες εταιρείες τεχνολογίας και οι μεγάλες, αλυσίδες λιανικής και το ηλεκτρονικό εμπόριο, επωφελούνται από την κατάσταση.
Ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα
Τα είδη παντοπωλείου και παράδοσης φαγητού έγιναν εξαιρετικά δημοφιλή όταν ξεκίνησε η πανδημία και συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, καθώς οι άνθρωποι προτιμούν ακόμα να γευματίζουν στο σπίτι.
Η Amazon και η Walmart έχουν προσλάβει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα από τον Μάρτιο. Η Instacart έχει κάνει επίσης πολλές προσλήψεις.
Οι θέσεις εργασίας σε Slack, Zoom και Microsoft, διευκολύνουν την τηλεργασία από την αρχή της πανδημίας.
Οι υπηρεσίες ροής όπως το Netflix και η Disney + έχουν σημειώσει ισχυρή και σταθερή αύξηση των συνδρομητών, το ίδιο και οι λήψεις εφαρμογών παράδοσης σύμφωνα με όσα αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum .
Στο χρηματιστήριο:
Η τιμή της μετοχής του Zoom αυξήθηκε κατά 358% από τις αρχές Μαρτίου.
Amazon, 76%.
Microsoft, 29%.
Slack, 19%.
Ποιες επιχειρήσεις αποφέρουν κέρδη ρεκόρ
Η Amazon πραγματοποίησε πωλήσεις 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κέρδη 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.
Τα κέρδη του Zoom αυξήθηκαν κατά 3.300% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο.
Από την άλλη μεριά, πάνω από 1 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 100.000 εστιατορίων, έχουν κλείσει οριστικά λόγω της πανδημίας.
Διαβάστε επίσης:
Ο κορονοϊός έφερε τη συντριβή της εποχικής εργασίας
3 tips για να εξελίξετε την επιχείρηση σας παρά την κρίση της πανδημίας
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση