Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης παραμένουν τα self tests, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν την αντίδραση μερίδας επιστημόνων, την ώρα που άλλοι επισημαίνουν το σημαντικό ρόλο τους στον έλεγχο της επιδημίας κορονοϊού στη χώρα.
Τα στοιχεία από την χρήση τους σε πρώτη φάση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, τα οποία όμως δεν αποκλείεται να εγκυμονούν και κινδύνους για το προσεχές μέλλον.
Κατά την «πρεμιέρα» της εφαρμογής του μέτρου σε μαθητές και εκπαιδευτικούς λυκείων, παρελήφθησαν 380.000 τεστ και έγιναν 250.000 δηλώσεις. Από αυτούς, 613 μαθητές και εκπαιδευτικοί εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό Sars-Cov-2 και έμειναν στο σπίτι τους, αντί να προσέλθουν στα σχολεία και να διασπείρουν τον ιό εν αγνοία τους.
Βάσει των «επιβεβαιωμένων» μέχρι στιγμής μαθηματικών μοντέλων που αναπτύσσει η ομάδα του καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη, μόνο 200 μαθητές εξ αυτών θα είχαν οδηγήσει σε 3.620 νέα κρούσματα, σε 15 ημέρες, σε περίπτωση που δεν είχαν ανιχνευθεί και απομονωθεί και με τον ενεργό αριθμό αναπαραγωγής (Rt) να βρίσκεται στο 1,1.
Τα παραπάνω στοιχεία, αναδεικνύουν τη σημασία του μέτρου, αλλά ταυτόχρονα και την βασική προϋπόθεση, προκειμένου να μην μετατραπεί η ευκαιρία για έλεγχο της επιδημίας σε κίνδυνο μεγαλύτερης διασποράς του ιού τις επόμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι απολύτως απαραίτητο να γίνει κατανοητός στο κοινό ο ρόλος των self tests ως συμπληρωματικού εργαλείου, καλώντας τους πολίτες να τηρούν παράλληλα τα υπόλοιπα μέτρα ατομικής προστασίας, έτσι ώστε να μη γίνει ο εφησυχασμός ένα «όχημα» που θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Αμφισβητήσεις και αντιδράσεις
Τον κίνδυνο του εφησυχασμού λόγω ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων των self tests έφερε μεταξύ άλλων στη Βουλή ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός.
Ο πρώην υπουργός Υγείας επισήμανε, ότι σε 250.000 τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές βρέθηκαν 613 θετικά κρούσματα, με ποσοστό θετικότητας 0,24%, που είναι υποπολλαπλάσιο του ποσοστού που καταγράφεται στους καθημερινούς ελέγχους με rapid test σε ασυμπτωματικούς πολίτες. «Αυτό είναι ενδεικτικό της πολύ χαμηλής τους ευαισθησίας και άρα της αδυναμίας τους να αποτελέσουν αξιόπιστο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης. Άρα το θέμα δεν είναι ότι προλάβαμε την διασπορά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν 600 φορείς του SARS-CoV-2 αλλά ότι δεν ξέρουμε πόσοι από τους υπόλοιπους 250.000 που ελέγθηκαν πήραν ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα και συνέβαλλαν στη μετάδοση του ιού», ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Ο ίδιος, ζήτησε από την Κυβέρνηση να τροποποιήσει την «προβληματική» – όπως χαρακτηριστικά είπε- στρατηγική των self test, επιμένοντας στην ανάγκη για ένα αναβαθμισμένο σχέδιο διαγνωστικών ελέγχων με μοριακά και rapid test από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας και από τα εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, με συνταγογράφηση και αποζημίωση τους από τον ΕΟΠΥΥ.
Προς τη ίδια κατεύθυνση διαμορφώνονται και τα αιτήματα των βιοπαθολόγων, οι οποίοι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για τον κίνδυνο διασποράς του ιού από την χρήση των self test, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας, ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Ανοσολογίας, Χρυσούλα Νικολάου.
Η κ. Νικολάου εξήγησε ότι για να βγει σωστά ένα γρήγορο τεστ χρειάζεται να ληφθεί ρινοφαρυγγικό δείγμα προκειμένου να ανιχνευθεί το αντιγόνο, διαδικασία που -όπως επεσήμανε- απαιτεί ειδικό επιστημονικό προσωπικό.
Μαγιορκίνης: Χρήσιμα παρά τις… αδυναμίες
Κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναγνωρίζουν τις αδυναμίες των self testsς, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι σε συνδυασμό με τα μέτρα αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας, αποτελούν ένα όπλο που θα βοηθήσει σημαντικά στον έλεγχο της διασποράς του ιού, κατά τη σταδιακή επάνοδο της χώρας στην κανονικότητα, έτσι όπως έγινε και σε άλλες χώρες.
«Το δωρεάν self-test που διανέμεται από το Κράτος είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο που δίνει τη δύναμη σε κάθε πολίτη να συμμετέχει σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια να επανεκκινήσουμε την κανονικότητα.
Η εκπαίδευση σε κανόνες υγιεινής, η συμμετοχικότητα είναι ακρογωνιαίος λίθος της μοντέρνας Δημόσιας Υγείας. Για τη διαδικασία της αυτοδειγματοληψίας από την εφαρμογή της σε άλλες χώρες, γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβής.
Η ικανοποιητική ακρίβεια, λοιπόν, του self-test, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό εξετάσεων που μπορούν να διενεργηθούν συγχρόνως, καθώς και με το μικρό χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωσή τους, κάνουν αυτά τα ατομικά τεστ ένα επιπλέον εργαλείο στη φαρέτρα όλων μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ωστόσο, να επισημάνουμε ότι όπως όλα τα τεστ – και να υπενθυμίσω ότι αυτό ισχύει ακόμα και για τα μοριακά – δεν μπορούν να αποκλείσουν τη νόσο σε ποσοστό 100%. Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε το αρνητικό τεστ για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση«, ανέφερε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας – Υγιεινής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για παράλληλη εφαρμογή των κανόνων αποστασιοποίησης και της χρήσης μάσκας, μέχρι να επιτευχθεί ένας ικανοποιητικός έλεγχος της επιδημίας.
«Ξεκλειδώνουν» οι ΑΜΚΑ για επαγγελματικές ομάδες
Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή (9/4) ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς η προτεραιοποίηση στη διενέργεια του self testing περιλαμβάνει το λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη μεταποίηση, το χονδρικό εμπόριο και την εστίαση (στο μέρος που αυτή είναι ανοιχτή) ενώ θα ακολουθήσει ο γενικός πληθυσμός.
Η κυβέρνηση προανήγγειλε, μέσω της κυβερνητικού εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, ότι από αυτή την εβδομάδα θα διενεργούνται self test σε 980.000 εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, τα μέσα μεταφοράς και στο delivery.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα υποχρεούνται στην υποβολή εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, με τις επαγγελματικές κατηγορίες να περιλαμβάνουν το λιανεμπόριο και τα σούπερ μάρκετ, την εστίαση, τα δικαστήρια και τις μεταφορές, ενώ θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραλαβή 10 εκατομμυρίων τεμαχίων από τα φαρμακεία όλης της χώρας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει ήδη προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό για την προμήθεια ακόμη 10 εκατ. τεστ, με τις εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ανέρχονται σε 70 έναντι των 31 που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον πρώτο διαγωνισμό.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Ξεκινούν τα self tests, πώς θα γίνονται -12 «SOS» ερωτήματα
Κορονοϊός: Νέες οδηγίες CDC για το πλύσιμο των χεριών και την απολύμανση των επιφανειών
Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση