NEED TO KNOW

Πώς διατηρούν την ψυχραιμία τους τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη;

Πώς διατηρούν την ψυχραιμία τους τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη;
Photo by Sam Farallon on Unsplash

Πώς η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει τις αντιδράσεις μας;

Όσο ψύχραιμοι κι αν είμαστε, όσο κι αν μας αρέσει η ηρεμία, πάντα υπάρχει ένας άνθρωπος που μας ταράζει. Συχνά, μάλιστα, δε χρειάζεται να πει κάτι, αρκεί που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με εμάς. Έχει, όμως, ένα μοναδικό τρόπο να μας προκαλεί.

Το θέμα εδώ είναι το εξής: Πώς θα αντιδράσουμε; Υπάρχουν δύο τρόποι, τους οποίους προτιμούν οι συναισθηματικά ευφυείς.

Επιλογή 1: Συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο

Εδώ θα χρειαστεί να μιλήσετε ιδιαιτέρως με τον άνθρωπο που σας προκαλεί. Αντί να κινηθείτε επιθετικά, μπορείτε να ρωτήσετε για ποιο λόγο σας συμπεριφέρονται έτσι.

«Ίσως κάνω λάθος, αλλά έχω την αίσθηση πως σε έχω ενοχλήσει. Σε έχω προσβάλλει με κάποιον τρόπο;», είναι μία καλή αρχή.

Υπάρχει περίπτωση ο συνομιλητής σας, μάλιστα, να μην έχει ιδέα για τα συναισθήματα που σας «γεννά». Ίσως η παραπάνω ερώτηση να τον ταρακουνήσει και να δει ο ίδιος μήπως υπάρχει κάτι που χρειάζεται να αλλάξει.

Επιλογή 2: Το «πράσινο φως»

Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα αγαπητή μεταξύ των ψυχολόγων. Ουσιαστικά, πρόκειται για το σχεδιασμό της συζήτησης στο μυαλό σας, ώστε να είστε προετοιμασμένοι και να μπορέσετε να συγκρατήσετε τις αντιδράσεις σας. Αν, δηλαδή, γνωρίζετε πως ο απέναντί σας πρόκειται να σας εκνευρίσει, μπορείτε να έχετε έτοιμες τις απαντήσεις – μπαλαντέρ που θα τον αποστομώσουν, ενώ εσείς θα παραμένετε ήρεμοι.

Το «πράσινο φως», επίσης, περιλαμβάνει και τη δυνατότητά μας να αγνοήσουμε εντελώς έναν άνθρωπο – κι αυτό, ‘άλλωστε, είναι ένα είδος αντίδρασης.

Η συναισθηματική νοημοσύνη, βέβαια, δεν αρκεί για να λύσει όλα τα προβλήματα. Όσο κι αν είστε προετοιμασμένοι, ανεξάρτητα απ’ την καλή σας διάθεση να λύσετε τις διαφορές σας, δεν μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά κανενός, πέρα από τον εαυτό σας.

Η δική σας συμπεριφορά, εξαρτάται απόλυτα από εσάς. Χρησιμοποιείστε, λοιπόν, τη συναισθηματική σας ευφυΐα με τον σοφότερο τρόπο.

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα απέδειξε ότι τα κοράκια έχουν την ίδια ευφυία με τους χιμπατζήδες

Tι κάνουμε ακόμα λάθος σχετικά με τη συναισθηματική νοημοσύνη

Τι μπορείτε να κάνετε όταν νιώθετε ότι χάνετε την ψυχραιμία σας

 

Ακολουθήστε το Portraits στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση